Matched – Ally Condie

Matched kocht ik, samen met de rest van de serie, lang geleden bij Donner toen de hele serie €15 inclusief verzending kostte. Belachelijk goedkoop dus, en dat kon ik niet laten schieten. Toch bleven de boeken, zoals wel vaker gebeurt, langer dan een jaar in de kast staan. Tot ik vorige week impulsief besloot om gewoon Matched te lezen. Want zo makkelijk kan het zijn.

Algemene gegevens
Titel: Matched
Auteur: Ally Condie
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 288
Genre: Young Adult, Dystopia
Serie: Matched #1

Het verhaal
Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, grondig mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

Mijn mening
Ik had echt behoefte aan een YA verhaal dat zich afspeelt in een dystopische wereld. Matched was hier de perfecte kandidaat voor. In Matched heerst de Unie, die alles voor je bepaalt. Technologie is hetgeen waar iedereen op vertrouwt en niemand houdt zich meer bezig met vrije keuzes en gevoelens. Zo wordt er voor je bepaald hoeveel eten je op een dag krijgt, welke films je mag zien, wat voor werk je doet en ook met wie je later trouwt.

Het verhaal begint als Cassie naar het Match Banket gaat: de dag waarop zij gematched wordt aan haar echtgenoot. Op deze feestelijke avond mag je eten wat je wilt en mag je zelfs je eigen jurk kiezen, die je voor één avond mag dragen.

Cassie is een voorbeeldige burger: slim, snel en houdt zich altijd aan de regels. Totdat er iets misgaat met haar match. Vanaf dat moment wordt Cassie steeds rebelser, op een hele subtiele manier weliswaar, maar ze veranderd wel van een braaf meisje in een jonge vrouw die haar eigen keuzes gaat maken, ook als daar risico’s aan verbonden zijn.

Als lezer krijg je steeds meer signalen dat er iets mis gaat in het perfecte systeem van de Unie. Iedereen gaat daar anders mee om, maar je merkt dat veel personages een tikje rebels worden op hun eigen manier. Dit vond ik mooi om te zien, dat niet iedereen zo gewillig was als de Unie graag wilt geloven.

Verder bevat dit boek best wat cliché’s, maar ik weet niet of dat nog te vermijden valt als er al zoveel dystopische boeken op de markt zijn. Ik vond het in ieder geval niet per se storend.

Wel had er van mij iets meer actie in het boek gemogen. Dit ontbrak, maar aan de andere kant moet ik eerlijk toegeven dat het boek nergens echt saai was. Het was meer een rustige opbouw naar de volgende delen waarbij je veel informatie krijgt over de Unie en de manier waarop mensen leven, en hoe Cassie zich afstoot van het systeem. Ik voelde in ieder geval een duidelijke spanningsopbouw en ik ben vrij zeker dat de volgende delen een boel actie gaan bevatten!

Eigenlijk ben ik dus heel positief over dit boek! Het las snel, het verhaal was leuk en het was precies waar ik op dat moment behoefte aan had. Ik ben benieuwd naar de volgende delen en ik hoop dat ik daar niet weer jaren mee wacht voordat ik die op pak. 😉
Matched krijgt van mij vier sterren.

4 sterren

Matched is te koop voor €17,95 als paperback op de website van Libris of bol.com.

Koop bij bol.com

Wat was het beste dystopische boek dat jij onlangs gelezen hebt?

 

5 gedachten over “Matched – Ally Condie

    1. Oh jammer dat je nooit hebt verder gelezen! Bij mij staan de volgende delen al in de kast, dus ik heb geen excuus om niet verder te gaan met de serie, haha.

  1. Met deze serie moet ik ook echt eens verder! Had paar maanden geleden toevallig het eerste deel gelezen (met de hoop dat ik de rest ook zou lezen), maar de rest moet nog komen! Misschien ben je in voor een buddyread voor de volgende delen zodat we elkaar aansporen de trilogie uit te lezen? 🙂

    1. Jaa dat klinkt als een goed idee!! Anders duurt het bij mij waarschijnlijk ook weer heel lang voordat ik de andere delen oppak haha. Gezellig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s