Crossed – Ally Condie

Samen met Joost las ik Crossed, het tweede deel uit de Matched serie. Deze serie stond al ongelofelijk lang op mijn plank, maar nu ben ik ze langzamerhand aan het lezen! Over Matched was ik heel positief: ik gaf het boek vier sterren. Zou Crossed mij net zo kunnen overtuigen?

Recensie Crossed Ally Condie

Algemene gegevens
Titel: Crossed
Auteur: Ally Condie
Uitgeverij: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 288
Genre: Young Adult, Dystopie
Serie: Matched #2

Het verhaal
Niets is wat het lijkt…

Ky is door de Unie afgevoerd naar een wisse dood in de Buitenprovincies. Cassia reist hem achterna en komt er al snel achter dat hij heeft kunnen ontsnappen en een spoor van aanwijzingen heeft achtergelaten. Cassia’s zoektocht zet haar bestaan op losse schroeven – zeker als ze ziet dat er ook een leven búíten de Unie mogelijk is.

Misleiding, ontrouw en bedrog plaveien het kronkelige pad waarover Cassia haar weg moet zien te vinden. Aan de grenzen van de Unie is niets wat het lijkt.
Het enerverende, sinistere vervolg op de wereldwijze bestseller Matched

Mijn mening
De boeken van Matched hebben een unieke schrijfstijl. Je zou het bijna poëtisch kunnen noemen. Dit komt in Crossed ook weer goed naar voren. Woorden en zinnen spelen een grote rol in de relatie tussen Ky en Cassia en dat merk je als lezer ook. Ik vond het opzicht wel prettig lezen, maar soms werd het iets teveel tell en niet genoeg show.

Cassia en Ky zijn gescheiden en Cassia heeft haar veilige leven in het Esdoornkwartier verlaten om Ky te gaan zoeken in de wildernis. Ik vond het heel tof om te lezen hoe het er nu eigenlijk buiten de Unie aan toe ging. Daar krijg je in het eerste boek namelijk niet zoveel informatie over, en nu juist wel. Dat was dus zeker een pluspunt. Ook worden er een aantal nieuwe personages geïntroduceerd die ik eigenlijk allemaal heel erg leuk vond, en die ook allemaal iets toevoegde aan het verhaal.

In Crossed lees je afwisselend uit het perspectief van Cassia en Ky. Dit is een slimme keuze, want ze zijn ongeveer de helft van het boek niet bij elkaar, en zo kom je dus als lezer te weten wat de ander uitspookt, terwijl het personage daar geen idee van heeft.

Toch vond ik de relatie tussen Cassia en Ky niet echt passioneel. Dit probleem had ik ook bij het eerste boek, maar nu eigenlijk nog steeds. Het is wat ik al eerder zei: teveel tell, te weinig show. Uit de woorden en zinnen kon ik wel opmaken dat Cassia en Ky veel om elkaar geven, maar ik vóélde het totaal niet. Hierdoor merkte ik ook dat ik niet heel veel om deze personages gaf en dat ik hun relatie ook niet heel boeiend vond.

Ook vond ik het middenstuk nogal langdradig. Iedereen is maar een beetje aan het reizen en zoeken naar iets waarvan ze niet precies weten wat het is. Van mij had dit best wel ingekort mogen worden. Het stuk dat hierna kwam vond ik gelukkig wel heel spannend en de laatste honderd bladzijden las ik dan ook in één ruk uit. Dat is altijd fijn!

Gemixte gevoelens dus over Crossed. Aan de ene kant was het een spannend boek met leuke, nieuwe personages en een toffe nieuwe setting, aan de andere kant vond ik de schrijfstijl teveel tell, te weinig show en het middenstuk was te langdradig. Daarom geef ik Crossed drie sterren!

3 sterren

Crossed is voor €17,95 te koop op bol.com als paperback.

Koop bij bol.com

Overigens vond ik het wel heel leuk om met Joost te buddyreaden. We gaan Reached, het laatste deel, waarschijnlijk in november samen lezen dus die recensie kunnen jullie ook verwachten!

Wat is jouw favoriete dystopische boek? 

3 gedachten over “Crossed – Ally Condie

  1. Woehoe, ontzettend veel zin om Reached te gaan lezen! 😀 Ben benieuwd wat we van het einde gaan vinden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s