Everless – Sara Holland

Everless was zo’n boek waar ik hoge verwachtingen van had. Ik had het boek al vaak voorbij zien komen op sociale media en hoorde er alleen maar goede verhalen over. Geen wonder dus dat ik er meteen vol enthousiasme in begon toen ik het boek thuisgestuurd kreeg. Twee dagen later had ik hem uit en beleefde ik mijn eerste bookhangover sinds een lange, lange tijd.

IMG_3385

Ik wil uitgeverij Blossom Books bedanken voor het recensie exemplaar! Dit heeft mijn mening over dit boek op geen enkele manier beïnvloed. 

Algemene gegevens
Titel: Everless
Auteur: Sara Holland
Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 352
Genre: Young Adult, Fantasy
Serie: Everless #1

Het verhaal
Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Mijn mening
Toen ik het concept van dit plot hoorde: tijd is geld, moest ik meteen denken aan de futuristische film In Time (die met Justin Timberlake en Amanda Seyfried), maar behalve dat in beide werelden tijd gezien wordt als valuta, hebben die film en Everless niks met elkaar gemeen. Everless is namelijk een echt fantasyboek met een nieuwe wereld, waar ik graag meer over wilde weten!

Het begin van het boek vond ik nogal vaag. Het sprak me gelijk aan, maar met de worldbuilding had ik een beetje moeite. Er werd namelijk wel vaag verteld hoe het werkte met betalen met je tijd, maar tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik niet genoeg informatie had. Gelukkig werd dit namate het boek vorderde steeds duidelijker, en het zorgde ook wel voor wat mysterie aan het begin; waardoor je wilt blijven lezen!

We volgen het verhaal uit de ogen van Jules, een meisje dat uit een arm gezin komt en samen leeft met haar vader, die – omdat ze zo arm zijn – niet veel tijd meer heeft en eigenlijk elk moment kan sterven. De relatie tussen Jules en haar vader vond ik lief en ik had het heel erg met hen te doen, maar ik ergerde me wel een beetje aan het feit dat Jules steeds precies het tegenovergestelde deed van wat haar vader haar opdroeg. Als haar vader zei: ga niet op Everless werken, ging Jules juist op Everless werken. Dit gebeurde nog een paar keer en op een gegeven moment vond ik Jules daardoor een beetje naïef, maar goed. Haar naïeve beslissingen zorgden wel voor een spannend verhaal, haha.

Het verhaal kabbelt rustig voort. Er gebeurt niet eens zo gek veel in de eerste helft van het boek, maar ik bleef wel constant doorlezen omdat ik voelde dat er een duister geheim onder de oppervlakte lag, en ik wilde dat geheim het liefst zo snel mogelijk ontrafelen. De schrijfstijl is ook ontzettend fijn waardoor het boek echt als een trein leest.

In de tweede helft van het boek komt alles ineens in snelvaart: het ene mysterie na het andere komt boven tafel en je krijgt steeds een beetje meer informatie waardoor de ontknoping binnen handbereik ligt, maar toch kan je je vinger er nét niet op leggen. De laatste honderdvijftig bladzijden heb ik dan ook in een ruk uitgelezen, inclusief hoge hartslag en bibbers als ik gekke geluidjes hoorde in huis (natuurlijk las ik het boek diep in de nacht uit).

De plottwist kwam voor mij echt totáál onverwacht, en mede daardoor vond ik het boek zo goed. Ik zie plotwendingen namelijk bijna altijd al aankomen, waardoor ik niet heel snel verrast wordt door een boek. Maar dit boek verraste me compleet en ik zat echt met open mond te lezen. Het was echt lang geleden dat ik zo in de ban van een boek was, en ik vond het heerlijk. Het doet dan ook stiekem een beetje zeer dat we nog zo lang op het tweede deel moeten wachten (een jáár mensen, hoe dan?!).

Everless is naar mijn mening een origineel boek dat heerlijk vlot leest, onverwachte plotwendingen heeft en ook nog eens super spannend is. Ik kan niet wachten om Sara Holland op YALFest te ontmoeten en te vertellen hoe geweldig ik haar boek vond! Everless krijgt van mij een dik verdiende vijf sterren.

5 sterren

Everless is voor €19,99 te koop op bol.com of bij Libris!

Koop bij bol.com

Heb jij Everless al gelezen? Wat vond jij van dit boek? 

5 gedachten over “Everless – Sara Holland

  1. Ik heb al veel over everless gehoord maar nu ben ik toch wel helemaal overtuigd! Het liefst wil ik het boek zo snel mogelijk in mijn handen hebben en aan één stuk door lezen! Het is dan óók nog is een aanwinst in mijn boekenkast want hoe mooi is de cover wel niet?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s