13 hele makkelijke manieren om minder afval te produceren (en geld te besparen!)

De laatste tijd ben ik veel bezig met milieuvriendelijker leven. Sinds ik vegetarisch eet zoek ik naar meer manieren om het milieu een handje te helpen. Het is namelijk zo belangrijk! Klimaatverandering is een ding en zonder dat wij ons best doen gaat de planeet waarop wij leven verloren. Milieuvriendelijker leven is soms veel makkelijker dan je denkt. Zo heb ik nu een paar maatregelen in mijn dagelijks leven toegepast die nauwelijks extra geld, tijd en moeite kosten, maar die het milieu toch helpen! Sterker nog, vaak bespaar je geld als je deze dingen toepast. Vandaag deel ik een aantal tips over hoe je minder afval produceert en zo het milieu helpt.

tree, lungs, and art afbeelding

Eerst nog wel belangrijk om te vermelden: het afval dat je wel produceert, kun je heel gemakkelijk scheiden. Papier in een aparte bak en plastic in een aparte zak. Door afval te scheiden zorg je dat veel van jouw afval gerecycled kan worden. Hierdoor hoeven er minder nieuwe grondstoffen gemaakt te worden waardoor er minder bronnen en mensen worden uitgebuit etc, etc. Dus: plastic, papier en organisch afval scheiden helpt al enorm!

1. Zorg dat je altijd een volle fles water bij je hebt als je weggaat. Het liefst eentje die je kan hergebruiken. Zo hoef je geen wegwerpflesje te kopen (=plastic) en ook geen geld uit te geven aan take-away drankjes. Ikzelf heb bijvoorbeeld deze Dopper. Deze is in superleuke kleuren verkrijgbaar, gemaakt van klimaatneutraal materiaal én het steunt waterprojecten in Nepal.

2. Schaf een menstruatiecup aan in plaats van het gebruiken van tampons en maandverband. Zelf heb ik deze Groene Cup en ik ben er super tevreden over. Het kost misschien eenmalig €29,50, maar je kunt deze cup 10 jaar(!!) gebruiken. We weten allemaal hoe duur tampons en maandverband zijn, dus tel uit je winst. Daarnaast scheelt het enorm in afvalproductie, omdat je niet steeds de tampons en maandverband moet weggooien.

3. Neem geen flyers/pennen/bandjes/andere promotiematerialen aan die mensen op straat uitdelen. Dit is vaak heel goedkoop en milieuonvriendelijk geproduceerd, en de items gaan ook nog eens snel kapot waardoor je alles weer weg kunt gooien. Zonde!

friends, nature, and vintage afbeelding

4. Breng items zoals kleding en huishoudelijke spullen die nog in goede staat zijn naar een kringloopwinkel. Zo steun je de tweedehands markt, en dat is goed, want er zijn geen grondstoffen nodig om tweedehands spullen te verkopen. Ze zijn er namelijk al! Tegelijkertijd kun je zelf ook eerst naar een tweedehandswinkels gaan als je iets wilt kopen, voordat je iets nieuws koopt, om deze markt te steunen.

5. Was je kleren als ze vies zijn, in plaats van na één keer dragen. Heel vaak kunnen kledingstukken echt wel meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden. Als ze muf ruiken kun je ze altijd eerst laten luchten voor je ze in de was gooit. Scheelt geld en scheelt afval, want je doet langer met je wasmiddel en wasverzachter!

6. Gebruik geen plastic zakjes voor je verschillende soorten groenten en fruit in de supermarkt, maar leg ze gewoon los in je mandje. Je wast ze toch nog voor je het gebruikt. Of neem een zakje van huis mee waar je ze in doet. Of doe alles in één zakje. Scheelt weer plastic verbruik! Breng ook tasjes mee voor je boodschappen in plaats van er steeds een paar te kopen. Scheelt ook plastic én geld. Teken daarnaast deze petitie als je vind dat supermarkten ook moeten stoppen met het gebruiken van onnodige plastic verpakkingen.

book, plants, and vintage afbeelding

7. Gebruik een blok zeep in plaats van vloeibare zeep. Vaste zeep is namelijk verpakt met minder materiaal. Lush heeft hele lekkere vaste zepen die ook nog eens met allemaal natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Als al mijn vloeibare shampoo op is, ga ik mezelf trakteren op een heerlijke shampoo bar van Lush. Dat heb ik wel verdiend na al dat afval verminderen toch? 😉 De shampoo bars komen helemaal verpakkingsvrij, ruiken heerlijk en je doet er heel lang mee.

8. Om geld en afval te besparen: probeer geen impulsieve aankopen te doen van dingen waar je waarschijnlijk een week later niet eens meer blij mee bent. Als je een off-day hebt bijvoorbeeld en je wilt jezelf trakteren op iets lekkers/leuks, kun je ook iets gaan doen in plaats hiervan. Ga bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen of ga ergens een kop koffie drinken met een boek.

9. Koop je fruit- en groenten op de markt in plaats van in de supermarkt. De groenten en het fruit is vaak niet verpakt op de markt, dus je kunt zelf tasjes mee nemen om ze hierin te doen. Vaak is groenten en fruit op de markt ook veel goedkoper. Zo kocht ik laatst op de Albert Cuyp 3 avocado’s, 2 stronkjes gember, 200g tomaatjes, een citroen, een komkommer en 2 appels voor €4,75. Dat ga ik dus zeker vaker doen! Het kost alleen iets meer tijd en moeite, maar het bespaart je zeker geld. 🙂

girassol afbeelding

10. Plan je maaltijden voor de week en doe dan in één keer boodschappen. Als je alles van tevoren uitschrijft, plant wat je gaat eten en wat je daarvoor nodig hebt, gooi je veel minder eten weg. Ik wil dit ook weer gaan doen, want het bespaart je ook veel geld. Als je ziet dat je voor een gerecht bijvoorbeeld een halve courgette overhoudt, zoek je er voor die week nog een recept bij waarvoor je die courgette weer kan gebruiken, enzovoorts. En je hoeft maar één keer per week naar de supermarkt (en markt!) als je goed plant, wat je ook weer tijd scheelt.

11. Probeer eerst iets te repareren als het kapot gaat, voordat je een nieuwe koopt en de oude weggooit. Dit is iets dat ik ook zeker moet gaan doen. Ik gooi heel snel dingen weg als het kapot is, terwijl het met een beetje aandacht echt nog wel gemaakt kan worden.

12. Neem een ‘NEE’ sticker op je brievenbus als je al die reclamefolders toch nooit leest. Het scheelt jou moeite omdat je dat hele pakket niet steeds weg hoeft te gooien, en het scheelt de wereld weer een heleboel plastic en papier!

depth of field, forest, and nature afbeelding

13. Gebruik losse thee in plaats van theezakjes. Als je theezakjes koopt heb je de verpakking zelf, de verpakking om de theezakjes én het theezakje zelf. Als je losse thee koopt heb je alleen de verpakking van de thee, plus een thee-ei dat je eindeloos kunt herbruiken.

Ik hoop dat ik jullie met dit artikel iets bewuster heb kunnen maken over de hoeveelheid afval die we produceren, en welke (makkelijke) maatregelen we kunnen nemen om die hoeveelheid te verminderen. Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken op dit gebied, maar dit zijn de basics. Ik probeer zelf zo bewust mogelijk om te gaan met afval, en ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om dat ook te doen!

Waarom vind jij jezelf wel/niet milieubewust? 

7 gedachten over “13 hele makkelijke manieren om minder afval te produceren (en geld te besparen!)

  1. Ik vind het een heel verrassend artikel. Sommige punten had ik zelf bedacht, anderen totaal niet! Milieu is zo belangrijk.

  2. Wat een goede tips! Een paar dingen doe ik al van deze lijst. Zo heb ik ook een menstuatiecup, gebruik ik een blok zeep en heb ik liever losse thee!

  3. Goeie tips 🙂 We scheiden al een hele poos al het afval, waar het kan. Kleding gaat of naar de kledingbak, of als het nog heel netjes is maar te klein/groot naar de kringloopwinkel. Oude apparaten worden weggebracht of opgehaald, lampen en batterijen in de bakken bij de supermarkt etc. En natuurlijk groente en fruit afval apart, net als het plastic. Plastic kan namelijk prima recycled worden. Het valt me altijd op dat onze afvalbakken nooit vol zijn als ze eens in de twee weken worden opgehaald, behalve die met tuinafval. Natuurlijk zijn we maar met zijn tweetjes, maar toch.
    Waar we nog tekort schieten is met de huisdieren. De hond laat drollen achter die we moeten opruimen. Die kartonnenzakjes zijn echt te onhandig bij de kleine keutels van onze chihuahua. Je smeert het dan meer uit over het gras dan dat je ook echt iets oppakt. Dus daar gebruiken we (gebruikte) plastic broodzakjes voor. Maar goed, daar staat dan tegenover dat we geen auto rijden en geen lange vliegreizen maken.
    En ik let altijd op waar groenten en fruit vandaan komen, ivm de reis de ze moeten afleggen. Da’s ook een verborgen millieudingetje.

  4. Meestal is het juist het omgekeerde en kost het meer geld om aan het milieu te denken! De meeste van je tips pas ik al toe (die menstruatiecup niet, maar een spiraal dat je 5 jaar kan laten zitten werkt voor mij even goed en ik heb geen regels meer!)
    Naar de markt gaan zou ik zo graag willen, maar dat is hier in de stad enkel op dinsdag- en vrijdagmorgen en dan moet ik werken 😦 Er zou in een stad toch minstens 1x per weekend een markt moeten zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s