De Bron der Verheffing – Brandon Sanderson

Pfoe, wat deed ik lang over het lezen van De Bron der Verheffing, het tweede deel in de Mistborn serie. Het boek telde meer dan 750 bladzijden en dat merkte ik: er leek soms geen einde aan te komen. Toch heb ik weer enorm genoten van dit boek, mede door de realistische karakters en de spannende verhaallijn. Vandaag vertel ik je er graag meer over!

De Bron der Verheffing eBook, Brandon Sanderson ...

Algemene gegevens
Titel: De Bron der Verheffing
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff Fantasy
Aantal pagina’s: 752
Genre: Fantasy
Serie: Mistborn #2

Het verhaal
Vin, het straatschoffie dat een van de krachtigste Nevelmensen van het land werd, en Elend, de door idealen gedreven edelman die van haar houdt, deden wat iedereen onmogelijk achtte: een halfgod ten val brengen wiens heerschappij duizend jaren voortduurde. Nu moeten ze een nieuwe samenleving bouwen op de puinhopen van het oude rijk. De stappen daartoe zijn pas net gezet als ze door verschillende legers worden aangevallen. In de wanhoop die daarop volgt, richtten ze zich op een eeuwenoude legende over een geheimzinnige bron, de zogeheten Bron der Verheffing. Zelfs als de legende op feiten is gebaseerd, is er niemand die weet waar de bron, of de kracht die daarin schuilt zich bevindt. Om de nasleep van de strijd met de Opperheer en de nieuwe dreigingen te overleven, zullen Vin en Elend de bron móéten vinden…

Mijn mening
Zoals ook bij het eerste deel, moest ik enorm inkomen in dit boek. Ik zal er eerlijk over zijn, de eerste honderd of honderdvijftig pagina’s waren echt een beetje worstelen. Niet omdat het niet leuk was, maar omdat het al een lange tijd geleden was dat ik deel één had gelezen, en daarom veel personen en details vergeten was. Deze werden helaas niet heel goed geherintroduceerd (is dat een woord?), waardoor ik soms niet zeker wist of ik de juiste personen voor me had en wie wat ook alweer deed.

Gelukkig werd het boek wel steeds leuker en interessanter. Langzamerhand kwamen er details terug en wist ik waarover ik aan het lezen was. Vin, de hoofdpersoon, is uitgegroeid tot krachtig Nevelmens en dat vond ik fantastisch om te lezen. Dit meisje heeft zo’n enorme karakterontwikkeling doorgemaakt!

Dat is iets waar Sanderson heel goed in is: realistische karakters neerzetten die zó goed zijn uitgewerkt dat het net zo goed een echt persoon had kunnen zijn. Ieder personage dat er ook maar een beetje toe doet is gedetailleerd beschreven, heeft goede en slechte eigenschappen en voelt gewoon heel echt aan.

Het concept van het boek is super gaaf: sommige mensen zijn in staat om metalen te slikken die voor bepaalde krachten zorgen. Zo zorgt Tinlood er bijvoorbeeld voor dat je zintuigen op scherp komen te staan, en kunnen mensen tegen metalen Duwen of Trekken waardoor ze door de lucht kunnen vliegen. Het is even wennen, vooral omdat ik nul verstand van metaal had, maar hiervoor geldt ook: als je er eenmaal in zit, laat het je niet meer los.

De verhaallijn is fantastisch. Complex, maar steengoed. Soms was het een tikkeltje langdradig als er weer eens uitvoerig politieke strategieën werden besproken en de actie een beetje op zich liet wachten, maar over het algemeen las ik heel vlot door in dit boek.

Ik heb er enorm van genoten en wil graag het derde deel ook nog lezen, hoewel ik nog lang geen afscheid wil nemen van Vin, Elend en Sazed. Al moet ik wel even bijkomen van deze dikke pil! Voor iedereen die van fantasy houdt is deze boekenreeks een echte aanrader. Ik kan dan ook niks anders dan dit boek vier sterren geven!

4 sterren

De Bron der Verheffing is op bol.com te koop voor €24,99 als paperback en voor €9,99 als ebook. Op Libris kan je het boek aanschaffen voor €24,99.

Koop bij bol.com

Lees jij wel eens een dik fantasyboek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s