De leukste boeken voor op je leeslijst

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor Nederlands op de middelbare school tien boeken moest lezen, waarover ik vervolgens verslagen moest schrijven en een mondeling examen moest afleggen. Hoewel lezen toen al een grote hobby was, las ik liever mijn eigen boeken dan al die literaire hoogstandjes. Toch waren er zeker een aantal boeken waarvan ik genoten heb, of die gewoon lekker weglazen. Er zijn vast wel middelbare scholieren onder mijn lezers, en daarom heb ik voor jullie mijn aanraders op een rijtje gezet!

Image result for nederlandse boeken collage

Ik moet toegeven: ik heb even op internet moeten zoeken om te herinneren wat ik ook alweer allemaal gelezen had. Daar is deze site heel handig voor, want die geeft alle boeken weer op niveau. Zo zie je dus meteen uit welke boeken je allemaal kunt kiezen. Mijn leeslijst bestond uit de volgende boeken:

 1. Oeroeg – Hella S. Haasse
 2. Karel ende Elegast
 3. Een Schitterend Gebrek – Arthur Japin
 4. Joe Speedboot – Tommy Wieringa
 5. Een vlucht regenwulpen – Maarten ’t Hart
 6. De zwarte met het witte hart – Arthur Japin
 7. De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans
 8. Een nagelaten bekentenis – Marcellus Emants
 9. De Passievrucht – Karel Glastra van Loon
 10. Verborgen Gebreken – Renate Dorrestein

Daarnaast kwam ik erachter dat ik nog veel meer boeken heb gelezen die je dus voor je lijst mag lezen. Sommige boeken van mijn lijst vond ik echt oersaai, maar dat kwam ook omdat je bijvoorbeeld een boek van vóór 1850 moest hebben gelezen. Dit was Een nagelaten bekentenis en de oud-Nederlandse taal in combinatie met het verhaal maakte dat ik er echt op slakkentempo in vooruit ging, haha. Maar goed, er zitten ook een aantal hele mooie bij, die ik hieronder zal behandelen.

Een schitterend gebrek – Arthur Japin
Mijn absolute favoriet van dit lijstje en daarbij ook wel één van de betere boeken die ik ooit gelezen heb. Deze zou ik zéker aanraden, want het is een prachtig verhaal over Casanova in zijn jeugd, en zijn eerste liefde. Het speelt zich dus grotendeels af in Italië (en ook in Amsterdam!), en dat in combinatie met het hartverscheurende verhaal maakt het echt tot een prachtig boek.

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia plotseling uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar in een Amsterdamse schouwburg bij toeval opnieuw. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze.

Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was, maar een daad van liefde.

Een schitterend gebrek

De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans
Nog zo’n boek dat me altijd is bijgebleven en een grote indruk op me heeft gemaakt. De dokere kamer van Damokles speelt zich af in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De manier waarop het geschreven is speelt echt met je geest en toen ik het boek uit had heeft het nog dagen door mijn hoofd gespookt omdat het zo een mindfuck was, haha. Het is een moeilijk boek (niveau 5) maar zeker een aanrader!

De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt op één ding na, dat hij zwart haar heeft terwijl Osewoudt blond is, en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, nog een moord.

Na de bezetting lijkt alles zich tegen hem te keren en wordt hij gekwalificeerd als landverrader. Zich beroepen op Dorbeck blijkt onmogelijk: er is geen enkel spoor dat leidt tot deze man. Het enige dat Osewoudt heeft om de wereld Dorbecks bestaan te bewijzen is een camera met een foto van Dorbeck erin, maar ook die foto blijkt uiteindelijk niet te bestaan.

Bestaat Dorbeck echt of heeft Osewoudt hem verzonnen? Is hij Osewoudts superego? In hoeverre is Osewoudt zelf verantwoordelijk voor zijn daden? Wie ben je als iedereen je ziet als een verrader en een leugenaar, bestaat er wel zoiets als waarheid en werkelijkheid? Om dergelijke vragen gaat het in dit huiveringwekkende boek, dat uitgroeide tot Hermans’ meest gelezen en bejubelde roman.

De donkere kamer van Damokles

Joe Speedboot – Tommy Wieringa
Ik vond Joe Speedboot een leuk boek. Gewoon ‘leuk’, niet heel bijzonder of fantastisch, maar het las lekker door en op zich was het verhaal ook wel vermakelijk. Joe Speedboot verteld het verhaal van een jongen in een rolstoel die niet meer kan praten, maar je leest zijn gedachten. Er komen nieuwe mensen in zijn dorp wonen en dat vinden de meeste inwoners maar niks. Dit is een boek dat lekker doorleest en dus ideaal als je even wat tijd moet inhalen, haha.

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen. 

Joe Speedboot

De zwarte met het witte hart – Arthur Japin
Nog een boek van Arthur Japin, maar zijn verhalen wisten me blijkbaar te raken! De zwarte met het witte hart vertelt het verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die opgroeien in Nederland. Waar de één de behoefte voelt om zichzelf zoveel mogelijk te integreren met de Nederlandse cultuur, blijft de ander zich standvastig houden aan het land waarin hij geboren is. Ik vond het boek ontroerend en ook zeker een eyeopener op het gebied van de apartheid.

In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, aan koning Willem I geschonken als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk.
Jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, kijkt de bejaarde prins Kwasi Boachi vanaf zijn Javaanse theeplantage terug op hun buitengewone levens. Pas dan ontdekt hij het complot waarmee de Nederlandse regering zijn Indische carrière heeft gedwarsboomd.

De zwarte met het witte hart

Verborgen Gebreken – Renate Dorrestein
Van dit boek kan ik me eerlijk gezegd niet heel veel meer herinneren, behalve dat het zich afspeelt op het eiland Skye in Schotland (yay!) en een opstandig meisje. Het boek las op een goed tempo door en ik had hem ook snel uit.

Met wat de tienjarige Christine op haar geweten heeft, zit er niets anders meer op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Een klein meisje met te veel geheimen; een oude vrouw die moet ontdekken dat ze afhankelijk is van haar wraakzuchtige schoonzusters; een huis vol gelukkige herinneringen dat langzaam verandert in een slagveld.

Verborgen gebreken

Nu ik terug kijk op de lijst waren er eigenlijk best veel boeken wel oké haha. Toch snap ik dat het minder leuk is dan je eigen boeken lezen, maar het moet toch gebeuren. Probeer daarom een boek te vinden die aansluit bij jouw interesses, en vraag desnoods je docent om hulp! Dit heb ik ook gedaan en mijn docent toentertijd heeft me de meeste van de boeken op deze lijst aangeraden.

Heel veel succes met je leeslijst! Als je de boeken wilt bestellen, kun je op de linkjes van de titel klikken!

Welke boeken lazen/lezen jullie op de middelbare school?

2 gedachten over “De leukste boeken voor op je leeslijst

 1. Leuk artikel! Toevallig heb ik voor later deze week ook een artikel gepland staan over de leeslijst op de middelbare school. Een schitterend gebrek is zeker ook mijn favoriet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s