Jinxed – Amy McCullough

Ik had eigenlijk nog amper iets over Jinxed gehoord, maar toen hij als leesexemplaar op mijn werk lag besloot ik hem toch maar mee te nemen om te lezen. Het verhaal klonk namelijk best stoer, en ook als iets dat ik nog niet eerder gelezen had. Robotdieren en een high-tech school? Klonk interessant! Wist Jinxed mij te verrassen?

Algemene gegevens
Titel: Jinxed
Auteur: Amy McCullough
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal bladzijden: 321
Serie: Jinxed #1
Genre: Young Adult, Scifi

Het verhaal
Laceys grote droom is om later bij het bedrijf te gaan werken dat de baku heeft uitgevonden, een robot-huisdier waarmee je honderd keer zoveel kunt doen als met een smartphone. Daarvoor moet ze dan wel eerst naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om high tech.
Wanneer ze wordt afgewezen omdat ze zich geen mooie dure baku kan veroorloven, valt haar droom in duigen.

Alles verandert wanneer ze de kapotte resten vindt van een wel heel coole level 3-baku. Ze weet het ding te fixen, en dan staat er ineens een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar grote blijdschap wordt ze met Jinxed alsnog aangenomen op Profectus.
Maar dan beginnen haar vreemde dingen op te vallen. Wat is er aan de hand met haar baku? En vooral: waarom is Carter, de jongen die haar altijd loopt te pesten, er zo in geïnteresseerd?

Mijn mening
Ik had nog nooit een boek als Jinxed gelezen. Eigenlijk lees ik niet heel vaak boeken waarin high-tech centraal staat, maar Jinxed leek me toch wel erg leuk. In het begin van het boek moest ik erg wennen aan de baku, het robothuisdier wat iedereen altijd bij zich heeft. Er werd opzich wel uitgelegd wat baku’s allemaal konden en hoe ze eruit zagen, maar bij zinnen als ‘Jinx projecteert het lokaal waar ik heen moet op zijn staart’ kon ik me toch niet helemaal inbeelden hoe dat er dan uit zag.

Het verhaal gaat over Lacey, een meisje dat superslim is op het gebied van technologie. Ze kan goed overweg met een soldeerbout en 3D-printer, en ik vind het ontzettend tof dat de schrijfster ervoor gekozen heeft om een meisje als hoofdpersoon te kiezen. Technologie wordt toch altijd wel snel in verband gebracht met iets waar jongens goed in zijn, maar de meiden in dit boek zijn super getalenteerd. Ook de bedenker van de baku is een vrouw.

Maar, eigenlijk houdt mijn enthousiasme daar wel op. Ik vind het heel tof dat vrouwen en tech zo goed samengaan in dit boek, en het verhaal las heerlijk vlot door, maar daarnaast bevatte het boek toch aardig veel YA cliché’s waar ik moeite mee had. Om er een paar op te noemen: een op mysterieuze wijze verdwenen vader, een (bijna) perfect hoofdpersonage die bijna slimmer blijkt te zijn dan de rest van de school, een pestkop,  een plottwist die je al van mijlenver aan ziet komen en een verliefdheid die uit de lucht komt vallen. Ja, niet bijster origineel dus. Soms heb ik daar niet zoveel problemen mee en vind ik het juist wel lekker om zo’n boek te lezen, maar bij Jinxed stoorde me het helaas wel. Misschien komt dat ook omdat de baku’s niet zó goed uitgewerkt waren dat ik ze voor me kon zien.. Jammer!

Al met al vond ik het wel een prima boek voor tussendoor, maar had ik er wel genoeg op aan te merken. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik de vervolgdelen zal lezen, behalve als iedereen daar ineens mega enthousiast over blijkt te zijn. Daarom krijgt Jinxed van mij drie sterren!

3 sterren

Jinxed is voor €15 te koop als paperback, en voor €9,99 als ebook.

Koop bij bol.com

Als jij een robothuisdier mocht hebben, wat voor dier zou jij dan kiezen? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s