Wabi Sabi – Francesc Miralles

Toen ik de flaptekst van Wabi Sabi las, wist ik meteen dat ik het boek graag wilde lezen. Het leek namelijk dat een kat een grote rol in het verhaal zou spelen. Ik ontving een recensie exemplaar en begon vol enthousiasme te lezen. Was het boek net zo leuk als ik had verwacht?

Ik wil uitgeverij Boekerij bedanken voor het recensie exemplaar!

Algemene gegevens
Titel: Wabi Sabi
Auteur: Francesc Miralles
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Genre: Roman

Het verhaal
Als Samuel, een introverte, ietwat eenzame literatuurdocent, op een dag zijn voordeur opent, glipt er een kat zijn huis in. Hoewel hij zich eigenlijk zo snel mogelijk van de indringer wil ontdoen, zet hij toch wat eten voor hem neer. En diep in zijn hart moet hij toegeven dat hij het gezelschap van het eigenwijze dier wel kan waarderen. De kat blijft.

Is deze alledaagse gebeurtenis zo onbeduidend als hij lijkt, of is het een teken dat het voor Samuel tijd is om zijn zelfverkozen isolement te doorbreken? Zijn simpele daad van zorg en aandacht voor de kat zet een reeks ontmoetingen in gang met mensen die altijd al in zijn buurt waren, maar aan wie hij geen aandacht schonk. Hij begint dingen op te merken die hem tot dan toe waren ontgaan. Aarzelend begeeft hij zich op een pad dat leidt naar nieuwe vriendschappen en liefde. Maar als alles perfect lijkt, ligt het verlies op de loer. Om dat te leren aanvaarden reist hij uiteindelijk naar Japan, op zoek naar de betekenis van het mysterieuze begrip wabi sabi.

Mijn mening
Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: het kat-gehalte is lager dan ik in eerste instantie had verwacht. Dus als je het boek alleen wil lezen omdat je van katten houdt, dan zou ik het je persoonlijk niet meteen aanraden. De kat is meer een soort begin van een hele reeks gebeurtenissen die plaatsvinden in het leven van Samuel.

Samuel is een docent Duitse taal en cultuur en is eigenlijk maar veel op zichzelf. Hij heeft niet echt vrienden en zijn zus is het enige familielid waar hij nog contact mee heeft. Hij voelt wel aan dat dit niet het leven is wat hij het liefst zou willen leven, maar hij doet ook weinig moeite om het te veranderen. Tot er op een dag een kat bij hem naar binnen glipt. Deze kat zorgt er langzaamaan voor dat Samuel langzaam uit zijn isolement kruipt en zelfs vrienden maakt.

Het verhaal kabbelt eigenlijk de hele tijd rustig voort. Er gebeurt niet zo gek veel, maar tegelijkertijd is het boek nooit echt saai. Samuel woont in Barcelona en ik vond het erg leuk om over deze bruisende stad te lezen. Daarnaast neemt het verhaal ook meerdere jaren in beslag (ik geloof wel 10 jaar?) dus je ziet ook echt hoe de wereld zich ontwikkelt.

Aan het einde van het verhaal vertrekt Samuel naar Japan en ook dit was een leuk gedeelte om over te lezen. Ik ben zelf nog nooit in Japan geweest maar ik vind het wel een fascinerend land, en dat kwam nu ook weer goed naar boven. Er gebeurden een aantal bizarre dingen en de auteur beschrijft alles heel levendig waardoor het voelde alsof ik zelf in Japan en Barcelona rondwandelde.

Maar toch miste ik iets in het verhaal. Toen ik het boek uit had, voelde ik niet echt een ‘wow’ gevoel. Het was gewoon een leuk boek, maar niet heel speciaal voor mijn gevoel. Het gaf me af en toe wel mooie inzichten, maar ook vond ik het af en toe iets te zweverig. Voor mij was het dus een leuk boek waarvan ik geen spijt heb gehad dat ik het heb gelezen, maar ik vond het niet speciaal.

Wabi Sabi is geschreven door dezelfde auteur die het bekende Ikigai schreef. Als je dit een mooi of handig boek vond, dan zou ik Wabi Sabi wel aanraden! Ik geef Wabi Sabi in ieder geval drie sterren.

3 sterren

Wabi Sabi is voor €19,99 te koop op bol.com.

Koop bij bol.com

Heb jij Wabi Sabi gelezen? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s