Vogelvrij – Sebastien de Castell

Voor de Young & Awesome Readers boekenclub lazen we in mei het boek Vogelvrij van Sebastien de Castell. Voor mij kwam dat goed uit, want ik had het boek al een tijdje ongelezen in de kast staan. De leden van de boekenclub waren over het algemeen heel enthousiast over het boek. Of ik het met hun eens was, vertel ik je graag in deze recensie!

Vogelvrij - Sebastien de Castell

Algemene gegevens
Titel: Vogelvrij
Auteur: Sebastien de Castell
Uitgeverij: Meis & Maas
Aantal pagina’s: 420
Genre: Young Adult, Fantasy
Serie: Spellslinger #1

Het verhaal
‘Er zijn drie eisen om Jan’Tep als familienaam te verdienen. De eerste is kracht om je familie te verdedigen. De tweede is het beheersen van hoge magische kunsten. De derde is simpel, namelijk 16 jaar worden. Het was een paar weken voor mijn verjaardag toen ik besefte dat ik aan geen enkele eis zou voldoen.’

Wanneer je bent geboren als Jan’Tep en bijna 16 wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat… of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan’Tep gemeenschap. Dus wanneer een Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren…

Mijn mening
Ik begon met goede moed in Vogelvrij omdat ik al een paar appjes had ontvangen van leden van de boekenclub die superenthousiast waren over het boek. Ik daarentegen kon helaas iets minder goed in het verhaal komen. Alle dubbele namen zoals Jan’Tep, Ma’Rhak enzovoorts vond ik een beetje vreemd en het verhaal trok me niet onmiddelijk. Toch las het wel lekker door en ik had de hoop dat het boek nog wel beter zou worden.

Iets wat ik heel duidelijk merkte en wat ook bij de boekenclub meerdere malen terug kwam, is dat het verhaal ontzettend goed in elkaar zit. Je merkt echt dat Sebastien de Castell heel veel tijd heeft besteed aan alle details en dit maakte de wereld van de Jan’Tep ook behoorlijk levendig.

Toch wist het boek mij niet te pakken.. Ik weet niet precies waarom dat kwam, want het verhaal was echt wel tof en sommige stukjes vond ik ook echt leuk om te lezen, maar ik kwam er gewoon niet lekker in.. Ik denk dat dit meer aan mij ligt dan aan het boek, misschien was ik er niet voor in de stemming of iets dergelijks. Wel heel jammer, want vooral als andere mensen zó positief zijn, wil ik ook gewoon mee kunnen fangirlen, haha. Helaas was dat bij dit boek gewoon niet het geval.

Maar er is wel één ding wat ik super goed vond aan dit boek, en dat was de boodschap die het meegaf. Kellen komt er in het boek achter dat zijn magie nauwelijks bruikbaar is, en hierdoor wordt hij een soort van verstoten door zijn gemeenschap. In plaats van dat hij bij de pakken neer gaat zitten (oké, dat doet hij ook wel een beetje) besluit hij te vechten voor wie hij is en leert hij zichzelf langzaam te accepteren. Hij leert dat je er ook zonder magie toe doet, en dat vond ik een mooie boodschap.

In de Young Adults met magie die ik meestal leest komt de hoofdpersoon er ook achter dat hij/zij anders is, maar dit is dan meestal doordat zij wél enige vorm van magie hebben en de rest van de gemeenschap niet. In dit boek is het juist andersom: het hebben van magie is normaal, en Kellen moet ermee leren leven dat hij die magie niet tot zijn beschikking heeft.

Hoewel dit boek mij dus niet helemaal wist te pakken, kon ik sommige aspecten wel echt waarderen. Daarom krijgt Vogelvrij van mij drie sterren!

3 sterren

Vogelvrij is voor €19,99 te koop als prachtige hardcover, of voor €12,50 als paperback op bol.com.

Koop bij bol.com

Heb jij Vogelvrij gelezen? Wat vond jij van dit boek? 

2 gedachten over “Vogelvrij – Sebastien de Castell

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik las dit boek voor een leesclub van hebban, iedereen vond het geweldig en ik snapte ze totaal niet. Ik stoorde mijzelf enorm aan Kellen, ook de andere karakters spraken me niet echt aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s