The Jewel – Amy Ewing

The Jewel las ik ter voorbereiding voor YALFest (jullie zijn alvast gewaarschuwd, de komende tijd komen er nog meer recensies online van YALFest auteurs!). Hoewel ik het een beetje jammer vond dat de titel van het boek compleet Engels was, in plaats van ‘De Jewel’, sprak het verhaal me wel aan. Het deed me een beetje denken aan de Chemical Garden trilogie en de Selectie. Afijn, ik las het boek, en vandaag vertel ik jullie wat ik er van vond!

The jewel

Algemene gegevens
Titel: The Jewel
Auteur: Amy Ewing
Uitgeverij: Young & Awesome
Aantal pagina’s: 352
Genre: Young Adult, Dystopia
Serie: The Lone City #1

Het verhaal
Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… Dat overkomt Violet. In het landhuis van de Hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsontziende Hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

Mijn mening
Het verhaal vond ik cool klinken, al had ik van tevoren wel wat bedenkingen. Zou het niet te erg op andere boeken lijken die ik al gelezen had? En inderdaad, aan het begin dacht ik echt dat ik een soort fanfiction op de Hongerspelen aan het lezen was. Zoveel elementen leken echt op elkaar! Toch vond ik het verhaal wel leuk, dus bleef ik doorlezen.

In Lone City kan de heersende elite geen kinderen krijgen. Alleen de meisjes uit de arme onderklasse kunnen dat. Zij worden als “surrogaten’ aan de adel geveild, met de taak hun nieuwe eigenaresse zo snel mogelijk een gezonde erfgenaam te schenken. Dit vond ik goed bedacht, want de adel heeft de surrogaten nodig. Maar, de worldbuilding had van mij een stuk beter gemogen. Lone City schijnt dus omringt te zijn met oceaan die elk moment de dijken kan breken, maar er werd niet verteld hoe dit is gekomen. Ook had ik graag meer willen weten over hoe Lone City precies in elkaar zit. Je krijgt steeds vlagen van informatie, maar ik wilde graag méér weten. Ik wilde me voelen alsof het land echt bestond, en dat had ik helaas niet echt.

Het verhaal las wel als een trein. Ik was er echt zo doorheen en ik baalde als een stekker want het boek eindigde met een enorme cliffhanger! Het vervolg is helaas nog niet vertaald, dus daar moet ik nog even geduld voor hebben.

Het verhaal las snel en het plot was goed en origineel, maar de worldbuilding had voor mij nog wel iets gedetailleerder gemogen. Ik zou me graag voelen als een inwoner van de Lone City en de wereld om me heen vergeten, en dat had ik bij The Jewel niet echt. Hopelijk is dat wel zo in het volgende boek! Ik geef The Jewel drie sterren.

3 sterren

The Jewel is voor €17,50 als paperback te koop en als €13 als ebook

Koop bij bol.com

Heb jij The Jewel al gelezen? 

Een gedachte over “The Jewel – Amy Ewing

  1. Ik heb het ook nog maar net gelezen en had een dezelfde twijfels met hongerspelen/selectie. Uiteindelijk vond ik dat de schrijfster er toch goed is ingeslaagd er een eigen draai aan te geven! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s