Dus. Ik krijg een e-reader.

Stiekem schaam ik me een beetje om dit artikel te schrijven. Mijn hele leven heb ik mensen die gebruikmaakten van een e-reader niet begrepen. Boeken hoorde je niet op een scherm te lezen. Boeken zijn één van de weinige dingen die niets met technologie te maken hebben en waardoor je aan het digitale leven kan ontsnappen. En nu ga ik een halfjaar naar Ierland, dus vroeg ik een e-reader voor mijn verjaardag. Help.

Ik heb er heel lang over na moeten denken, want juist omdat ik altijd zei dat ik geen e-reader wilde, voelde het een beetje als verraad naar mezelf en mijn fysieke boeken. Maar als ik er over nadenk, heeft het toch wel een heleboel voordelen.

Ik ga een halfjaar naar Ierland en het is gewoon niet realistisch om veel fysieke boeken mee te nemen. Boeken wegen al snel een kilo per stuk en dat is gewoon teveel als je een koffer moeten pakken voor vijf maanden.

Daarnaast zijn er echt enorm veel boeken die ik heel graag wil lezen, maar waarvan ik ze niet per se in mijn boekenkast hoef te hebben omdat ik de covers bijvoorbeeld niet zo mooi vind. Een e-reader is hiervoor ideaal want je koopt de boeken voor een stuk goedkoper en de boeken die je misschien toch niet opnieuw gaat lezen nemen geen ruimte in in je boekenkast. En als je het boek écht geweldig vindt kan je het altijd nog in fysieke vorm kopen.

Daarnaast gaat het me ook echt veel geld schelen. Ebooks zijn stukken goedkoper dan fysieke boeken en de ereader krijg ik natuurlijk, dus dat kost me zelf niks.

Ik weet niet hoeveel mensen er al tegen me gezegd hebben: ‘maar waarom koop je geen e-reader?’ en hoe vaak ik dan een betoog gaf waarom ik geen e-reader wilde. En nu is het dan toch zover. Ik hoop dat ik er heel veel plezier van ga beleven, maar ik ben er nog steeds wel van overtuigd dat ik mijn liefde voor fysieke boeken nooit zal verliezen.

Hebben jullie zelf een e-reader? Waarom wel/niet? 

 

 

15 gedachten over “Dus. Ik krijg een e-reader.

 1. Ja, zelfs twee 🙂 Een kindle voor de ebooks van amazon en een kobo voor de epubs bestanden die alle andere websites en uitgeverijen gebruiken en bevalt me prima.
  Ik ben over gegaan tot de aanschaf wegens ruimte gebrek. Nu kan ik alsnog alle boeken die ik leuk vind gewoon aanschaffen en lezen 🙂

 2. Ik heb ongeveer twee jaar geleden ook erg getwijfeld over een e-reader. Maar toen ik hoorde dat mijn collega daar de e-reader niet meer precies wist welke boeken ze gelezen had (ook omdat je de omslag niet/minder ziet), ben ik van het idee om er een te kopen afgestapt. Maar ik ga dan ook niet vijf maanden naar het buitenland en dan is een e-reader wel erg handig! 🙂

 3. Ik heb ook een ereader en vind het echt super! Zoveel boeken bij elkaar en lekker compact. Het lezen erop vind ik ook erg fijn. Dat gaat voor mijn gevoel wat rapper dan bij een fysiek boek. Maar dat kan ook tussen mijn oren zitten hihi

 4. Ik heb nu ongeveer een jaar een e-reader, heerlijk, zo handig om mee te nemen op vakantie, in de auto en het past ook makkelijk in je tas! Hoewel het handig is, blijft een fysiek boek toch wel het beste, maar dit is een mooie oplossing 😉

 5. Ik heb geen echte ereader, wel een kleine tablet op ereaderformaat. Af en toe lees is daar wel wat op, maar voordat ik echt veel ebooks ga lezen wil ik toch eerst mijn fysieke tbr stapel wat kleiner maken! Toen ik op uitwisseling ging had ik trouwens maar twee boeken meegenomen en voor de rest allemaal nieuwe boeken daar gekocht, en die aan het eind van het jaar in een doos terug naar Nederland gestuurd :p

 6. Ik was altijd heel kritisch naar e-readers toe. Ik heb heel lang getwijfeld of ik er één moest nemen of niet. Uiteindelijk heb ik dit gedaan en het bevalt heel goed. Alleen gebruik ik hem vooral op vakantie, de rest van de tijd ligt hij in mijn kast. Ik geef nog steeds de voorkeur aan fysieke boeken.

 7. Wat leuk! Neen ik heb nog steeds liever een boek in mijn hand, maar moet best handig zijn, dan moet je niet steeds zoeken naar een boek 🙂

 8. Wat leuk dat je e-reader hebt! Ik zou er ook wel graag eentje willen maar ik lees eigenlijk maar heel weinig, dus niet echt de moeite waard. Ben benieuwd naar je ervaringen ermee!

 9. Ik lees ebooks op mijn tablet of gsm, maar een echte ereader heb ik niet. Ik heb totaal geen probleem met ebooks, maar ga er gewoon niet nog een extra apparaat voor aanschaffen 😛

 10. Ik heb een e-reader gekocht om de digitale recensie-exemplaren te kunnen lezen en ik zou hem niet meer kunnen missen. Koop nu zelf ook regelmatig e-books.

 11. Welcome to the e-reader side 😉 Mijn oude vertrouwde readertje is al zeker de 5 gepasseerd en kreeg laatst een hartaanval toen ik even dacht dat die stuk was: kan niet meer zonder! Ik wissel het lezen op de ereader en in gewone boeken wel af, maar op vakantie ofzo is de ereader echt mn beste vriend 🙂

 12. Wat grappig, ik vraag nu voor mijn verjaardag in Augustus ook een ereader omdat ik op stage ga eind van het jaar! :p En ik heb precies dezelfde redenen! Ik heb al aardig wat digitale boeken die ik wilde lezen op mijn iPad, maar dat deed ik toch niet echt. En die kan ik dan strakjes makkelijk allemaal meenemen! En het scheelt inderdaad geld en lelijke boeken kan je dan toch lezen 😉 Bijvoorbeeld Obsidian, ik vind die covers zo lelijk! Maar ik wil ze wel lezen. Is dit toch een mooie oplossing! Maar mijn liefde voor fysieke boeken zal nooit verdwijnen (hoop ik) ❤
  Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s