De geheimzinnige sleutel – Sarah Moore Fitzgerald

Ik kocht dit boek op het boekenfestijn in Utrecht, vooral door zijn mooie voorkant. Het verhaal klonk ook leuk en voor die vijf euro kon ik hem niet laten liggen. Maar dat het verhaal me zó ontzettend verrast heeft had ik nooit verwacht.

2016-02-10 16.46.38.jpg

Algemene gegevens
Titel: De geheimzinnige sleutel
Auteur: Sarah Moore Fitzgerald
Uitgeverij: The House Of Books
Aantal pagina’s: 208
Genre: Fantasy, Historie

Het verhaal
Cosmo woont bij zijn grootouders sinds zijn moeder is verhuisd en zijn broer is overleden. Opa is zijn beste vriend, maar hij begint opeens dingen te vergeten. Cosmo doet vanalles om hem te helpen, maar kan niet voorkomen dat zijn opa naar een verzorgingstehuis moet. Tot zijn verbazing geeft opa hem een oude sleutel van de poort van een groot, vervallen landhuis. Nadat Cosmo het roestige hek heeft geopend, staat hij oog in oog met een 16-jarige jongen die hem wel heel bekend voorkomt: zijn grootvader als jongeman.

Mijn mening
Ik zocht een luchtig boekje om te lezen in het OV en omdat deze niet zo zwaar is, gooide ik hem in mijn tas. Vanaf de eerste paar bladzijdes verbaasde ik me er al over hoe ontzettend vlot dit boek leest. Je vliegt echt door de pagina’s heen zonder dat je het doorhebt. Dit komt niet per se door het simpele taalgebruik, maar meer door de korte hoofdstukjes en de vlotte schrijfstijl van Fitzgerald.

Cosmo woont bij zijn grootouders en daar heeft hij het prima naar zijn zin. Er wordt nergens gezegd hoe oud hij precies is, maar ik schat rond een jaar of vijftien/zestien. Zijn opa heeft Alzheimer en begint steeds meer dingen te vergeten. Soms vergeet hij zelfs wie Cosmo is. Op de dag dat wordt vastgesteld dat hij naar een verzorgingstehuis moet, krijgt hij een helder moment en geeft Cosmo een oude sleutel. De instructies zijn duidelijk: ga naar Blackbrick Abbey en open de Zuiderpoort met deze sleutel.

Cosmo denkt op het eerste ogenblik dat zijn opa weer onzin wauwelt. Maar toch belooft hij dat hij naar Blackbrick Abbey zal gaan en dat doet hij ook. De sleutel past inderdaad op de Zuiderpoort van het vervallen landhuis en Cosmo gaat naar binnen. Daar staat hij oog in oog met zijn 16 jarige grootvader.

Het tijdreizen zelf was minder aanwezig dan dat ik dacht bij het lezen van de flaptekst, maar dat vond ik totaal niet teleurstellend. Sterker nog, ik vond het verhaal een veel interessantere wending aannemen dan dat ik in eerste instantie had verwacht. Het is helemaal geen cliché verhaal over tijdreizen, maar er zit veel meer achter. Cosmo raakt bevriend met zijn jongere opa en dit levert natuurlijk complicaties op. Hij gaat een tijdje werken op het landgoed waar zijn opa staljongen is en houdt alles nauwkeurig bij in een notitieboekje, zodat hij het in het heden aan zijn oude opa kan vertellen.

Op het landgoed gebeuren allerlei dingen die heel kenmerkend zijn voor die tijd. Je leest uit het oogpunt van een relatief jonge jongen uit de ‘toekomst’, waardoor alles anders op je overkomt dan dat je het uit een geschiedenisboek zou lezen. Dit vond ik heel mooi neergezet.

Ook kon ik me ontzettend goed identificeren met Cosmo en de andere hoofdkarakters. Cosmo is nogal een speciale jongen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat hij autistisch is, maar hij heeft daar wel trekjes van en dit merk je goed terug in hoe hij op sommige situaties reageert. Daarnaast was hij ook heel grappig en ik heb meerdere malen om hem moeten lachen. De andere personages zijn bijna net zo leuk, want ze zijn allemaal heel verschillend en je leert ze echt goed kennen. Eigenlijk kreeg ik voor elk personage wel een bepaalde sympathie, wat ik niet vaak heb bij een boek.

Het einde zat heel mooi in elkaar, vooral toen alle verhalen samenkwamen en alle puzzelstukjes op zijn plek vielen. Het was een bevredigend einde, wat me enigszins verbaasde omdat ik het boek zó leuk vond dat ik dacht: ‘er zal wel iets komen waardoor ik toch nog kritiek krijg’. Maar eigenlijk heb ik heel weinig kritiek.

Ik vond dit dus echt een heerlijk boek om te lezen! De manier waarop Alzheimer wordt gepresenteerd vond ik zo mooi en realistisch gedaan (later las ik dat de vader van de auteur Alzheimer heeft gehad, dus daarom kon ze het zo realistisch beschrijven), de personages zijn interessant en het verhaal bleef me boeien en bevatte verrassingselementen. Ik had het nooit verwacht eigenlijk, maar ik geef dit boek vijf sterren!

5 sterren

De geheimzinnige sleutel is voor €14,95 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Heb jij dit boek gelezen?

 

4 gedachten over “De geheimzinnige sleutel – Sarah Moore Fitzgerald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s