De Nachtuilen – Jeroen van Unen

Een paar weken geleden ontving ik van uitgeverij Luitingh-Sijthoff het boek De Nachtuilen van Jeroen van Unen. Meteen was mijn interesse gewekt: een Nederlands fantasyboek? Dat maakt me heel nieuwsgierig, omdat boeken van dit genre vaak door buitenlandse auteurs geschreven worden. Het verhaal sprak me ook aan en ik wilde het liefst zo snel mogelijk beginnen met lezen. De Nachtuilen - Jeroen van Unen

Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff ontzettend bedanken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie.

Algemene gegevens
Titel: De Nachtuilen
Auteur: Jeroen van Unen
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 400
Genre: Fantasy, Avontuur
Serie: De Nachtuilen #1

Het verhaal
De 16-jarige Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland een uitwisselingsprogramma te volgen. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek waar hij nog nooit van heeft gehoord: de Denari-eilanden. Hij ontmoet daar de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht, al weet niemand waarom. Intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een oeroude magische strijd kan oplossen en dwingt hem tot een loodzware training. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?

Mijn mening
Mijn mening is echt heel wisselend over dit verhaal. Ik heb positieve en negatieve punten te vertellen. Ten eerste vond ik het verhaal heerlijk vlot lezen, ik vloog door de bladzijden heen dus dat is zeker een positief punt. In het begin zit het boek vol met mysteries en geheimen waardoor je heel nieuwsgierig wordt naar de rest van het verhaal. Halverwege het eerste deel zwakte mijn interesse echter een beetje af, omdat er even niet zoveel gebeurt in het verhaal. Net op het punt dat het me begon te ergeren, kwam er een tijdsprong en wisselend perspectief en was de spanning en actie volledig terug.

Wat ik ook leuk vond, is dat er humor in het verhaal zit. Sarcastische opmerkingen doen het altijd goed bij mij, en dit boek zat er vol mee. Precies op de juiste momenten werd er een opmerking gemaakt die ik erg kon waarderen.

Wat ik jammer vond, is dat het verhaal soms niet helemaal realistisch over kwam. Natuurlijk, het is een fantasy verhaal, maar er zaten elementen in waarvan ik dacht: Really? Ik wil niet teveel spoilen, maar soms deed of zei iemand wat waar ik me niet in kon vinden.

Dat brengt me meteen bij mijn tweede kritiekpuntje, want ik kon me totaal niet identificeren met Tobias, het hoofdpersonage. Ik vond hem maar een beetje een sulletje, maar tegelijkertijd ook best arrogant en vooral hypocriet. Een kleine spoiler: hij zegt dat hij Malic slecht vind omdat hij een moordenaar is, maar Tobias is zelf ook een moordenaar, evenals zijn vriendin Rika.

Mede door deze kritiekpuntjes wilde ik het verhaal drie sterren geven, maar toen kwam ik bij de laatste paar hoofdstukken. Daar gebeurde weer zoveel cools en werd mijn idee over de Denari-eilanden en zijn geschiedenis weer volledig op zijn kop gezet. Het was even een echte plottwist en ook het laatste hoofdstuk vond ik erg sterk, omdat toen de titel van het verhaal erg duidelijk werd én het maakte me ontzettend nieuwsgierig naar het tweede deel.

Ik zou het boek heel erg aanraden bij jongens die een iets jongere leeftijd hebben dan ik (rond de vijftien/zestien?). In het boek zit weinig romantiek en het verhaal is op best wel een jongensachtige manier geschreven, waardoor ik denk dat in deze leeftijdscategorie het boek nog meer zal bevallen.

Ik heb er dus uiteindelijk voor gekozen om het boek vier sterren te geven. Ik had zeker wat op- en aanmerkingen, maar tegelijkertijd ben ik ook trots dat een schrijver van Nederlandse bodem zo’n vermakelijk fantasyverhaal heeft geschreven!

4 sterren

De Nachtuilen is voor €16,99 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vonden jullie van De Nachtuilen?

3 gedachten over “De Nachtuilen – Jeroen van Unen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s