Planetarium Eise Eisinga @ Franeker

De dag nadat ik ein-de-lijk klaar was met mijn tentamens stond er weer iets leuks op de planning: een dagje weg met mijn vader en zusje! Valerie had namelijk herfstvakantie en dan maken we meestal een uitstapje. Ik heb helaas geen herfstvakantie, maar ik ben wel op vrijdag vrij! We reden deze dag helemaal naar Franeker in Friesland om daar het Planetarium van Eise Eisinga te bezoeken, een beetje alsof je op reis gaat in eigen land. Ik ben dol op astronomie en alles wat daarbij hoort (nerd-alert!) dus ik had hier heel veel zin in.4T-gaR-MidD3WglGsCHgI1e2WS3sWTKe6W3HyxRzSxQ

Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kort gezegd is een planetarium een schaalmodel van ons zonnestelsel. Eise Eisinga (die wolkammer als beroep had) had vanaf zijn jeugd al veel interesse voor sterrenkunde. Op zijn 15e(!) schreef hij zijn eerste wiskundeboek en twee jaar later schreef hij een boek over zon- en maansverduisteringen.

Naast zijn beroep als wolkammer bouwde hij in zijn vrije tijd, zeven jaar lang aan dit planetarium in zijn woonkamer. Tot op de dag van vandaag werkt deze uitstekend en kun je precies zien waar alle planeten uit ons zonnestelsel zich op dit moment bevinden.

Planetarium Franeker Eise Eisinga

Echt alles klopte, je kon bijvoorbeeld precies zien welke dag het was, hoe laat, welke stand de maan had en in welk sterrenbeeld de aarde nu loopt. Zo fascinerend, vooral omdat dit planetarium al ontzettend oud is. Het werd namelijk gebouwd van 1774 tot 1781.

Nadat we alle kamers gezien hadden, keken we nog even in het souvenirwinkeltje. Daar kochten we alledrie deze prachtige boekenlegger:

M9IKMt6hejxs41y7rmUjfCdEcjRRyjhnayv2U0-YuwU

Hij is heel stevig en de plaatjes bewegen als je de boekenlegger beweegt, dus het is een bijzondere aanwinst die ik aan mijn boekenleggerverzameling kan toevoegen!

Nadat we het planetarium bezocht hadden, besloten we in Franeker even te lunchen omdat het al bijna half twee was. We zagen een heel mooi en oud gebouw staan die meteen onze aandacht trok, en tot onze verrassing bleek dat een bakker te zijn met een lunchroom!

pJl7WOy81Fdffs-m1_lTeocVbbbGRaI3fMKX1a5rTmI

Bakkerij van der Kloet

Bij Bakkerij van der Kloet lunchten we heerlijk zoals je kunt zien. Daarnaast kochten we ook nog een Fries Suikerbrood voor thuis, want dat is echt ontzettend lekker!

Als je dus een dagje iets leuks wilt doen en je houdt van sterrenkunde, kan ik je een dagje Franeker van harte aanbevelen. Het Planetarium is echt heel mooi, en daarnaast is er in het stadje zelf ook genoeg te doen. Wij waren dus op een vrijdag in Franeker, en toen was er ook een soort markt/braderie.

Na ons bezoekje in Franeker zijn we doorgereden naar Zwolle, ook een erg leuke stad. Hier vertel ik jullie zaterdag meer over!

Hebben jullie wel eens een planetarium bezocht?

5 gedachten over “Planetarium Eise Eisinga @ Franeker

  1. Klinkt heel leuk 🙂 En we zijn soms ook nog wel in Friesland, dus kans genoeg om eens te gaan kijken. We zijn wel in moderne planetariums (planetaria..?) geweest. Maar dit is wel heel bijzonder.
    (Overigens zien de broodjes er ook lekker uit. Ik krijg spontaan trek.)

  2. Ik ben op schoolreisje geweest naar het planetarium met mijn basisschool. Het was toen wel superleuk, maar ik was nog erg jong. Misschien weer eens terug, het is maar zo’n 20km hier vandaan :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s