Het paard en de jongen – C.S. Lewis (Narnia #3)

Nog steeds ben ik dolgelukkig met mijn Narnia-bundel die ik dit jaar voor Kerstmis kreeg. Ik lees er niet héél snel doorheen, maar dat komt vooral omdat je de bundel niet makkelijk meeneemt, hij is immers vrij groot en zwaar. Onlangs las ik het derde deel van de Kronieken van Narnia uit: het paard en de jongen. Ik las hier van tevoren voornamelijk negatieve recensies over, maar ik probeerde me hierdoor niet te laten beïnvloeden. En dat werkte, want ik vond het eigenlijk best een leuk boek!

2015-07-02 10.10.54-1

Algemene gegevens
Titel: het paard en de jongen
Auteur: C.S. Lewis
Uitgeverij: Callenbach
Pagina’s: 176
Genre: Fantasy
Serie: Chronicles of Narnia #3

Het verhaal
Het is al een grote verrassing voor Shasta om te ontdekken dat hij niet de zoon is van Arshiesh de visser. Dan ontmoet hij Brie, het sprekende paard. Samen met Brie komt hij in avonturen terecht die hij zelfs in zijn wildste dromen niet had kunnen indenken. Samen willen ze vluchten uit het slechte land Calormen naar het veilige en gelukkige land Narnia, waar Peter als Hoge Koning regeert. Ze vermommen zich, en gaan op weg. Het is een lange reis, eerst naar de hoofdstad van Calormen, Tashbaan, en daarna door de woestijn en over de bergen. Hun achtervolgers zitten hen op de hielen en ze worden van alle kanten bedreigd door wilde dieren. En kunnen ze het meisje Aravis, dat met hen meereist, werkelijk vertrouwen? Als Narnia eindelijk in zicht komt, weet Shasta dat hij zijn angst moeten overwinnen. Want ook Narnia is in groot gevaar.
bol.com

Het paard en de jongen

Mijn mening
Een kleine waarschuwing vooraf: dit verhaal speelt zich niet of nauwelijks in Narnia zelf af. Misschien dat de meeste mensen dat zo jammer vonden, dat ze daarom zo negatief waren over dit boek. Het paard en de jongen speelt zich af in de aangrenzende gebieden van Narnia: Calormen en het Archenland. Misschien is dit voor sommige mensen niet zo leuk, ik vond het juist wel interessant om meer te weten te komen over het gebied rondom Narnia. Hierdoor kreeg ik namelijk het gevoel dat de auteur niet alleen Narnia bedacht had, maar ook een hele wereld eromheen.

Waar je rekening mee moet houden bij de boeken van Narnia, is dat ze best wel kinderlijk geschreven zijn. Het zijn ook oorspronkelijk kinderboeken, en dit merk je heel erg als je het boek leest. Het is af en toe een tikkeltje storend omdat dingen soms heel kinderlijk verwoord worden, maar als je dit van tevoren weet leest het ook makkelijker weg.

Ik kwam niet heel snel door het boek heen, maar dat kwam voornamelijk omdat mijn bundel erg dik en zwaar is. Ik moest er dus echt voor gaan zitten om dit boek te lezen. Ik vloog echter door het laatste deel heen, deze heb ik echt in een ruk uitgelezen. Vanaf het moment dat de wegen van Shasta en Aravis kruisen wordt het spannend en je wilt ook graag weten wat Shasta’s rol voor Narnia te betekenen heeft.

afbeelding het paard en de jongen

Wat ik erg leuk vond is dat koning Edmund en koningin Lucy en Susan in het verhaal voorkomen. Ze hebben geen grote rol, maar het was wel heel leuk om te lezen over hun leven tussen hun kroning op Cair Paravel en het moment dat ze weer terugkeren naar de Kleerkast in. Ze zijn in dit verhaal namelijk jongvolwassenen (ik schat rond de twintig), en je merkt ook dat ze zich hierdoor anders gedragen dan in deel twee van de Kronieken van Narnia.

Ik vond het einde erg leuk om te lezen omdat iets gebeurde waar ik al lange tijd op hoopte. Het enige wat me tegenviel aan het einde was iets wat er met de paarden gebeurde (ik ga niet spoilen, maar je weet vanzelf waar ik het over heb als je het boek leest/gelezen heb).

Eindoordeel
Al met al is ‘het paard en de jongen’ een vermakelijk boek om te lezen. Het is geen hoogstandje, maar het doet me wel weer verlangen naar de volgende verhalen van Narnia. Ik vind het een ontzettend leuke serie en ik vond het ook eens leuk om te lezen over een ander gebied rondom Narnia, met een beetje een oosterse cultuur. Ik weet niet of dit boek voor iedereen leuk zal zijn, maar als je fan bent van Narnia kan ik je zeker aanraden om dit boek ook een kans te geven, want hij voegt zeker iets toe aan het geheel. Ik geef dit boek drie sterren!

3 sterren

Het paard en de jongen is voor €15,99 te koop op bol.com

Wat vind jij van de verhalen van Narnia? 

4 gedachten over “Het paard en de jongen – C.S. Lewis (Narnia #3)

    1. Jaaa, hij is mooi he! Ik ben er echt zo blij mee. Hij ligt ook vol in het zicht op mijn nachtkastje zodat ik er elke dag weer van kan genieten haha. 🙂

    1. Eerst niet, maar dat hoorde ik later inderdaad! Als je het weet en het verhaal leest dan zie je ook wel veel elementen uit de Bijbel terugkomen vind ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s