67 seconden – Jason Reynolds

In boekenland leek iedereen het de afgelopen weken over het nieuwe boek van Jason Reynolds te hebben. Uitgegeven door Blossom Books en geschreven in vrije versvorm. Ik had al eerder een boek in vrije versvorm gelezen en dat vond ik prachtig. Dat in combinatie met alle lovende reacties over 67 Seconden maakte me heel nieuwsgierig!

67 seconden

Algemene gegevens
Titel: 67 seconden
Auteur: Jason Reynolds
Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 304
Genre: Contemporary

Het verhaal
“Mensen houden altijd meer van mensen als ze dood zijn.’
Zestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen.
Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt.
Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

Mijn mening
Zoals ik al zei is dit verhaal geschreven in vrije versvorm. Dat is heel iets anders dan een normaal lopend verhaal, maar wel heel bijzonder en ik zou het iedereen aanraden. Doordat er weinig tekst op een pagina staat, vlieg je door het boek heen en door Jasons mooie woorden wordt je echt het verhaal ingezogen. Ik kwam zoveel dingen tegen die ik wilde opschrijven om te onthouden. Als het mijn eigen boek had geweest, had ik er zeker op los gemarkeerd!

Wills broer is doodgeschoten en Will denkt te weten wie het gedaan heeft. Daarom pakt hij het pistool van zijn broer en gaat op weg om de dader neer te schieten. Als Will in de lift van zijn flat staat, stopt de lift op elke verdieping en er stapt steeds iemand in die Will kent. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen verhaal en laten ze Will steeds meer twijfelen: is wraak wel écht een goed idee?

Het verhaal is grappig, verdrietig, mooi, indrukwekkend, belangrijk en nog veel meer bijvoeglijke naamwoorden. Ik voelde veel emoties tijdens het lezen en had het heel erg met Will te doen. Ik snapte zijn verdriet, zijn woede, en ik voelde het hele boek met hem mee.

Ook is het echt bewonderenswaardig hoe goed dit boek vertaald is. Ik vroeg me tijdens het lezen een paar keer af: ‘hoe zal dit in het Engels geschreven zijn?’, omdat alles zó goed vertaald was dat het net zo goed oorspronkelijk Nederlands had kunnen zijn. Dikke pluim dus voor Maria Postema. Ik vind haar vertalingen altijd heel fijn, en 67 seconden was dus geen uitzondering.

67 heeft zeker indruk op me gemaakt. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is het einde. Dat was namelijk open en bij dit boek vond ik dat niet heel fijn. Maar dat is heel persoonlijk! Ik kan me ook voorstellen dat je dat juist mooi vindt bij dit boek.

67 seconden is wat mij betreft een dikke aanrader en krijgt van mij vier sterren!

4 sterren

67 seconden is voor €16,99 te koop op bol.com als paperback.

Koop bij bol.com

Heb jij 67 seconden al gelezen? Ben je het eens met de hype rondom dit boek? 

3 gedachten over “67 seconden – Jason Reynolds

  1. Ik had er nog niet eens van gehoord, maar ik heb de laatste tijd weinig blogs gelezen. Lijkt mij wel een leuk boek. Bovendien hou ik van open eindes, dus dat zal voor mij al geen probleem zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s