Het land voorbij het hek – Jen Minkman

Eindelijk, een nieuw deel in de Eiland-serie van Jen Minkman! Ik heb al aardig wat boeken van Jen gelezen en eigenlijk vond ik ze allemaal heel leuk, maar de Eiland boeken zijn toch wel mijn favoriet. Ik was dus heel nieuwsgierig toen het derde deel uit kwam, en vandaag is het in de blogtour mijn beurt om te vertellen wat ik van het boek vond!

Het land voorbij het hek

Algemene gegevens
Titel: Het land voorbij het hek
Auteur: Jen Minkman
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s: 340
Genre: Dystopie, Young Adult
Serie: De Eiland serie #3

Eerder verscheen in deze serie:
Het Boek van Voorheen
De Wereld achter het Water

Het verhaal
“Mensen draaien hun hoofd naar me toe als ik ze voorbij loop. Ze weten waar ik heen ga. Mijn voeten struikelen bijna op het ongelijke wegdek als ik Marks blik op me voel branden. Dit is de enige manier waarop ik ooit zijn aandacht weet te trekken en het is vanwege een reden waarvan ik wilde dat die niet bestond. Alle andere keren dat ik wil dat hij me ziet – op school, op het marktplein, tijdens feestdagen – kijkt hij me expres niet aan. In de ogen van deze mensen ben ik een wolf in schaapskleren. Een mogelijke bedreiging.
Ik weet al wat me te wachten staat als ik eenmaal bij de Kliniek naar binnen stap. Dan moet ik met die idioot van een dokter praten zodat hij kan testen of ik aanleg heb voor gewelddadige reacties. Want dat stigma heeft sinds mijn twaalfde levensjaar op me gerust, toen de persoon van wie ik het allermeeste hield Gezuiverd werd omdat hij een smet was op deze stad.
Mijn naam is Sarah en mijn vader was een geweldsdelinquent.”

Sarah woont in Dartmoor-Stad. Ze voelt zich verbitterd en wil niets liever dan voorbij het hek reizen dat haar binnenhoudt in de “vredigste stad op aarde’. Ze weet alleen niet hoe. Maar als ze een geheim ontdekt dat president Jacob liever verborgen had gehouden, wordt Sarah gedwongen riskante stappen te ondernemen. Ze leert een jongen kennen die nog erger gevangen zit dan zij… en hij heeft haar hulp dringend nodig.

Mijn mening
We volgen het verhaal vanuit twee perspectieven: Kian en Sarah. Sarah heeft een rode stempel in haar paspoort omdat haar vader is opgepakt wegens gewelddadig gedrag. Hiervoor moet ze naar de Kliniek, waar ze geloven dat door hun behandeling de gewelddadigheid uit Sarah’s genen kan verdwijnen. Kian wilt de waarheid zoeken achter de verdwijning van zijn oom. Er is hen verteld dat hij overleden is, maar Kian heeft nooit een lichaam gezien en gelooft dus niet dat dit het hele verhaal is. Kian en Sarah’s paden kruisen en ze vinden in elkaar een bondgenoot.

Ik vond beide personages fijn om uit te lezen. Sarah is een buitenstaander omdat ze gewelddadige genen zou hebben in een geweldloze maatschappij. Hoewel ze soms wel woede voelt, is ze vooral ook bang en best kwetsbaar. Kian is naar de buitenwereld toe een geweldige burger, maar ook hij voelt soms woede, bijvoorbeeld over de mysterieuze dood van zijn oom.

Ik vond het knap gedaan hoe dit verhaal is verweven met de vorige twee boeken uit de Eiland-serie. Het verhaal lijkt op zichzelf te staan, maar toch zijn er ook genoeg verwijzingen naar de vorige boeken. Tegelijkertijd is het niet storend als je niet meer precies weet wat er in de vorige boeken gebeurde. Ik was sommige dingen echt vergeten omdat het al minstens 1,5 jaar geleden is dat ik het tweede boek las, maar ik stoorde me hier niet aan. Daarom denk ik dat je deze boeken ook best los zou kunnen lezen, al zou dat misschien wel voor vragen zorgen en het is wel écht leuker als je de vorige delen hebt gelezen, omdat je dan steeds beter begrijpt hoe de hele dystopische wereld in elkaar steekt.

Ik vond de eerste helft van het boek wat traag op gang komen. Er gebeurde van alles en het was ook best spannend, maar toch kwam ik er niet heel lekker in. Ook moest ik wat moeite doen om Dartmoor-Stad te leren kennen. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, las het lekker door. Toch vond ik het pas de tweede helft van het boek écht spannend worden, en toen kon ik het boek bijna niet meer wegleggen! Terwijl ik in het begin juist soms moeite had om het boek op te pakken.

Ik vind het heel leuk dat het verhaal je naar plekken brengt waar we in de vorige twee delen al geweest zijn, maar het toch weer heel vernieuwend is en je absoluut niet in herhaling valt. Daarnaast zie je ook weer een heleboel nieuwe plekken. De personages maken heel wat mee en je ziet hun karakters naarmate het verhaal vordert ook echt ontwikkelen. Dat is altijd fijn om te zien!

Hoewel ik dus in het begin een beetje moeite had met doorlezen, vond ik de rest van het boek heel spannend en een mooie toevoeging en afsluiting op de trilogie. Stiekem vind ik het wel een beetje jammer dat de serie nu afgelopen is, maar aan de andere kant denk ik dat ik deze serie zeker nog wel een keer wil lezen met alle kennis die ik nu heb. Het Land voorbij het Hek is zeker een aanrader en daarom geef ik dit boek vier sterren!

4 sterren

Het Land voorbij het Hek is te koop voor €17,95 als paperback op bol.com.

Koop bij bol.com

* Dit boek is een recensie exemplaar en heb ik gekregen omdat ik deel uit maak van het DVP Street Team. Dit beïnvloed niet mijn mening over dit boek.

Heb jij een of meerdere boek(en) van de Eiland serie gelezen? Wat vond jij ervan? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s