Waarom lezen jongeren graag YA? | Boekenweek voor Jongeren

Vandaag is het mijn beurt om een blogpost te schrijven voor de blogtour van de Boekenweek voor Jongeren! Samen met twee collega’s run ik de boekenclub Young & Awesome Readers. Wij komen ongeveer één keer per maand bijeen om gezellig te kletsen, boeken te bespreken, leuke activiteiten samen te doen en binnenkort houden we zelfs een sleepover in de winkel! Toen we laatst weer een meeting hadden, besloot ik onze leden te vragen waaróm zij nou zo graag Young Adult boeken lazen. In dit artikel deel ik hun antwoorden met jullie, plus een greep uit hun favoriete boeken!

woman holding mug in front of book

Eva: Het leuke aan YA boeken is hoe verslavend ze zijn. Als je kinderboeken een beetje ontgroeit, is het fijn om nog niet meteen aan Harry Mulisch of Max Havelaar te moeten. Het is zo zonde als mensen hun leesplezier verliezen in hun tienerjaren, omdat volwassen boeken dan nog niet zo aanspreken! Gelukkig zijn er voor alle tieners (en stiekem ook voor alle twintigers en daarboven) heerlijke YA-series waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. De hoofdpersonen zijn geweldig dappere, of juist heel menselijke jongeren, die erachter komen hoe hun keuzes de wereld kunnen beïnvloeden. Hun prachtige verhalen, gemixt met een hoop spanning, actie en romantiek om van te smullen, voeren jong en oud mee naar werelden veel leuker dan deze.

Favoriete boeken van Eva: Harry Potter, IJzerkoning, Hongerspelen, Six of Crows, Hof van Doorns & Rozen, Throne of Glass, Stravanganza, Legend, Vogelvrij, Vuur & As.

____________________________________________________________________________________________

Lotte: Ik lees omdat ik het heerlijk vindt om te ontsnappen naar andere werelden en mensen. Ik ben hopeloos verliefd op verhalen.

Favoriete boeken van Lotte: Aristotle and Dante discover the secrets of the universe – Benjamin Alire Sáens, Percy Jackson serie – Rick Riordan.

____________________________________________________________________________________________

Amber: Ik vind YA leuk omdat er dingen in voorkomen waar ik me in herken. Ook is het leuk omdat het een soort van lange films zijn, waarbij je je eigen beeld kan maken. En ik hou heel erg van sprookjes en fantasy.

Favoriete boeken van Amber: De Selectie, Love, Simon, Everything everything, de Jewel

white cup with saucer near bok

Rayn: Ik vind YA boeken leuk omdat ik me herken ik de personages die ongeveer mijn leeftijd zijn. Maar andere boeken verslind ik ook, een andere wereld beleven is fijn.

Favoriete boeken van Rayn: The Maze Runner, Six of Crows, de Grisha serie, The Catcher in the Rye, The perks of being a Wallflower

____________________________________________________________________________________________

Julika: Met YA boeken kan je heerlijk ontsnappen aan de realiteit. Je kan zoveel plekken bezoeken en ervaringen meemaken zonder ergens heen te gaan. Stiekem verliefd worden op alle personages en houden van hun flaws en quirky habits.

Favoriete boeken van Julika: alles van Rick Riordan, Dark Days Club, De Fallen serie, Selectie serie, Did I Mention I Love You?, The Maze Runner

____________________________________________________________________________________________

Julia: Young Adult boeken zijn vaak boeiender en met meer actie dan Nederlandse boeken voor volwassener. En ik vind het leuk omdat ik er bij YA boeken in één keer in zit en constant verder wil lezen zonder te stoppen.

Favoriete boeken van Julia: Vuur en As, Hunger Games, Schilpadden tot in het oneindige, De Hemel begint bij je voeten.

____________________________________________________________________________________________

En tot slot: waarom lees ikzelf eigenlijk YA? Eigenlijk zijn de meeste redenen hierboven al genoemd. Ik ben gek op Young Adult omdat ik mezelf echt kan verliezen in de fantasiewerelden van sommige boeken. Daarnaast herken ik me in veel personages en de struggles die zij doormaken tijdens het volwassen worden. Wat ik ook mooi vind aan YA, is dat de boeken altijd hoopvol zijn. Er is altijd wel een positieve les te leren.

Mijn favoriete boeken: Hongerspelen, Ari & Dante, Vrees Me serie, Water & Vuur, De 100, Hof van Doorns en Rozen, Harry Potter, Bloed en Beenderen, Edelsteenserie van Kerstin Gier.

Waarom lees jij graag Young Adult? 

6 gedachten over “Waarom lezen jongeren graag YA? | Boekenweek voor Jongeren

  1. Ik lees een boek omdat het onderwerp mij aanspreekt of de cover schreeuw “lees mij lees mij” ik lees dus niet op genre. Dus kan ook niet zeggen waarom ik graag een y.a oppak. De variatie tussen genres door vind ik juist een pre. Zeker om de voorspelbaarheid in bepaalde genres even te onderbreken.

  2. Wat leuk om al die redenen te lezen! Ze zijn ook heel herkenbaar, want ondanks dat ik niet meer tot de doelgroep behoor, vind ik het heerlijk om YA-boeken te lezen. Vooral dat er zoveel fantasy YA verhalen zijn, vind ik een heel groot pluspunt. Ik ben nou eenmaal dol op fantasy 😀

  3. Ook hele uiteenlopende redenen. Ik herken me wel in een aantal. Heel eerlijk? Ik denk dat Hof van doorns en rozen wel echt tot de nieuwe klassiekers behoort.

  4. Ik las vroeger gewoon graag kinderboeken. Gewoon, als 24 jarige Harry Potter lezen, omdat het leuk was, niet omdat het YA was (hoewel mijn collega van de boekwinkel -ahum- het wel al had over YA: daar bedoelde ze alleen net niet fantasyboeken mee, maar boeken over het na-puberen). Ik lees nog steeds graag kinderboeken. Maar YA dus niet. Ik vind ze vaak erg … ehm, slecht geschreven. Hof van doorns is bijvoorbeeld echt gewoon slecht geschreven of ge-edit 🙂 Maar … het niveau is hetzelfde als dat van de meeste romance novels die ik ook als 24 jarige las en waar ik van gesmuld heb.
    Ik denk dus dat het een fase is. Ik lees nog steeds kinderboeken, maar ik lees geen (nieuwe) romance novels meer. Soms, soms pak ik er nog wel eens eentje van de plank…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s