De Boekenweek voor Jongeren

Gisteren ging de boekenweek voor jongeren, ook wel Literatour genoemd, van start. Deze week duurt van 21 tot en met 29 september en is speciaal bedoeld om jongeren meer aan het lezen te krijgen. Het leek een aantal bloggers, inclusief mijzelf, een leuk idee om deze week onder de aandacht te brengen door middel van een blogtour. In dit introductie-artikel wordt uitgelegd wat de boekenweek voor jongeren inhoudt. Ook zal ik een overzicht van de tour stops geven!

Image result for boekenweek voor jongeren

Wat is de Boekenweek voor Jongeren? 
De boekenweek is eigenlijk, net als de Kinderboekenweek, een leesbevorderingscampagne. In deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd en maken schrijvers een tour langs middelbare scholen. Dit allemaal om jongeren te stimuleren vaker te lezen. Jongeren vinden lezen namelijk vaak niet leuk, omdat ze alleen de saaie, verplichte kost van school kennen. Sommige jongeren zijn zich er ook niet bewust van dat er een heel genre speciaal voor hen bestaat: Young Adult! Daarom willen wij dit prachtige genre tijdens deze week goed in het zonnetje zetten. 


Beste boek voor jongeren
Aan het begin van de boekenweek wordt bekend gemaakt welk boek het beste boek voor jongeren van het jaar 2018 is. Een volwassen vakjury heeft tien boeken genomineerd en een jongerenjury kiest daaruit de winnaars. Ja, winnaars. Twee auteurs maken kans op een mooie prijs. De genomineerden boeken zijn:

Alex Boogers: Onder een hemel van sproeten (Podium)
Nhung Dam: Duizend vaders (De Bezige Bij)
Roelof ten Napel: Het leven zelf (Atlas Contact)
Henk van Straten: Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar)
Arjan van Veelen: Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)

Fatma Aydemir: Ellebogen (Signatuur). Vertaald door Marcel Misset
Edward Docx: Laat los mijn hand (Atlas Contact). Vertaald door Dirk-Jan Arensman
Karl Geary: Montpelier parade (Ambo|Anthos). Vertaald door Jan Fastenau
Sara Nović: Wie het mooist valt (Meulenhoff). Vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
Angie Thomas: The Hate U Give (Moon). Vertaald door Jasper Mutsaers

Image result for beste boek voor jongeren

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen van deze boeken gelezen heb, maar dat ik stiekem hoop dat The Hate U Give wint, omdat dat het enige Young Adult boek is in deze lijst!

Activiteiten
Tijdens deze week worden er activiteiten voor jongeren georganiseerd. Zo is er op zondag 23 september YALFU in Utrecht. Wist je al dat Becky Albertalli komt? Bestel stel je tickets! Er doen dus ook een aantal boekhandels mee, misschien wel eentje bij jou in de buurt! Kijk daarvoor even op hun website of ga even langs.
 Daarnaast kun je hier ook een overzicht zien van de activiteiten. 

Tour stops
Zoals aangekondigd een overzicht van alle tour stops tijdens deze blog tour.


  • 22 september: Gezamenlijke introductie
  • 23 september: Joany
  • 24 september: An
  • 25 september: Laurie
  • 26 september: Conny en Rowan
  • 27 september: Laura

  • 28 september: Chelsey en Floor
  • 29 september: Iedereen


Wat we gaan doen?
Wat iedereen precies gaat doen blijft nog even geheim, maar bereid je voor op een ode aan het Young Adult genre! We willen deze week boeken voor jongeren extra in het zonnetje zetten. En misschien valt er ook nog wat te winnen. 😉 Stay tuned!

Heb jij wel eens van de Boekenweek voor Jongeren gehoord? 

 

Een gedachte over “De Boekenweek voor Jongeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s