Wees Onzichtbaar – Murat Isik

In boekenland kon je er het afgelopen halfjaar maar moeilijk omheen: het mega populaire boek ‘Wees Onzichtbaar’ van Murat Isik, die de Libris Literatuurprijs 2018 won. Zelf hoorde ik op mijn werk van iedereen positieve verhalen, maar had ik hem nog steeds niet gelezen. Deze maand was het toch eindelijk zo ver!

Image result for wees onzichtbaar

Algemene gegevens
Titel: Wees Onzichtbaar
Auteur: Murat Isik
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 597
Genre: Literatuur, Roman

Het verhaal
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een ontroerende en weergaloze literaire roman over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer. 

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins
middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Mijn mening
Het is waarschijnlijk één van de eerste dingen die je opvalt als je dit boek in handen krijgt: de dikte. Dit boek is echt een dikke pil van bijna zeshonderd pagina’s en eerlijk is eerlijk: ik voelde er niet heel veel voor om hier in te beginnen. Toch, mede door de lof van alle collega’s over dit boek, deed ik dat uiteindelijk toch en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

Wees Onzichtbaar vertelt het verhaal van Metin, een Turks jongetje dat in Nederland komt wonen, in de Amsterdamse Bijlmer. Je volgt zijn verhaal van zijn vijfde tot hij begin twintig is. Zijn vader is communist en onderdrukt eigenlijk het hele gezin. Totdat zijn moeder begint de emanciperen en niet alles meer van hem pikt.

De flaptekst van het boek klinkt intrigerend, maar niet per se heel spannend of bijzonder. Toch heeft dit boek mij van begin tot eind weten te boeien, en ik heb me geen pagina verveeld. Het verhaal is zo menselijk, zo natuurlijk opgeschreven en ik heb grote bewondering voor de schrijfstijl van Isik. Zoals mijn collega meerdere malen zei, hij is een echte verhalenverteller, je voelt gewoon dat dit zijn roeping is. Het boek leest als een trein dus ook al lijkt hij dik, je hebt hem eigenlijk zo uit.

Eén van mijn favoriete dingen aan dit boek was Metins moeder. Haar karakterontwikkeling vond ik echt ijzersterk en zo realistisch. Dat waren alle personages trouwens, zo realistisch dat ik zo zou geloven dat deze mensen echt bestaan als iemand dat zou beweren.

Wees Onzichtbaar is echt een boek dat iedereen zou moeten lezen, al is het alleen maar om kennis te maken met de Bijlmercultuur, iets waar veel mensen zich niet vaak voor openstellen. Isik laat de positieve kanten van de Bijlmer zien, en de beloftes die die plek ooit had, maar niet zijn waargemaakt.

Wees Onzichtbaar is een boek dat ik blijf aanraden op mijn werk. Ik denk dat iedereen dit boek mooi kan vinden, er is geen specifieke doelgroep. Jong, oud, arm, rijk. Iedereen kan iets uit dit boek halen voor zichzelf! Ik wil zeker meer lezen van Murat Isik. Ik geef Wees Onzichtbaar vijf sterren.

5 sterren

Wees Onzichtbaar is voor €24,99 te koop als paperback.

Koop bij bol.com

Heb jij wel eens iets gelezen van Murat Isik?
Vond jij zijn boek ook zo goed?

4 gedachten over “Wees Onzichtbaar – Murat Isik

  1. Mooi! We hebben Murat Isik hierover horen vertellen op het Arabisch literatuur festival en het boeide meteen! Toch ook maar gaan lezen :))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s