Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum

Dit boek stond echt al heel lang op mijn lijstje, maar ik was er nog nooit echt aan toegekomen. Ook was ik nooit heel erg van de contemporary boeken, maar de laatste tijd lees ik steeds meer contemporary en ik vind het steeds leuker worden! Toen ik Ari & Dante van een vriendin kon lenen had ik geen excuus meer om het langer uit te stellen. En ik kan je vast verklappen: ik las het boek binnen een dag uit.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum

Algemene gegevens
Titel: Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum
Auteur: Benjamin Alire Sáenz
Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 352
Genre: Young Adult, Contemporary

Het verhaal
Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Mijn mening
Ik had best hoge verwachtingen van dit boek, omdat het de afgelopen jaren zó erg gehyped is. Toch pakte ik hem niet eerder op omdat ik, zoals ik in de intro al zei, de afgelopen jaren niet veel contemporary las, en ik dacht dat het boek niet echt iets voor mij zou zijn. Nu ben ik juist heel erg in de contemporary mood én ik had het boek in mijn kast staan omdat ik hem leende van een vriendinnetje. Perfect moment dus om hem te lezen.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in twee zomervakanties en het schooljaar ertussen. Aristoteles en Dante ontmoeten elkaar bij het zwembad en eigenlijk is het ‘vriendschap op het eerste gezicht’. Ari en Dante zijn beide nogal loners maar zijn daar allebei wel tevreden mee. Als ze elkaar ontmoeten worden ze meteen beste vrienden en brengen ze eigenlijk het grootste deel van de zomervakantie met elkaar door.

Ik vond dit boek fantastisch. Ik heb van elke zin, van elk woord genoten. Het boek leest heerlijk vlot (ik kon niet stoppen met lezen en had hem in een dag uit!), maar de zinnen zijn ook heel mooi en poëtisch opgeschreven. Het voelde echt alsof ik samen met dit boek in een bubbel zat en ik afgesloten werd van de rest van de wereld, zo erg werd in opgenomen in het verhaal.

Aristoteles en Dante zijn allebei fantastische jongens. Ze zijn heel verschillend voor mensen die ze niet goed kennen, maar als je ze beter leert kennen kom je erachter dat ze toch ook wel heel veel overeenkomsten hebben. Ook de vriendschap tussen de jongens is hartverwarmend. Ze zijn er voor elkaar, komen voor elkaar op maar hebben ook wel eens ruzie.

Het is een echt coming of age-boek. Je volgt Ari en Dante vanaf hun vijftiende tot hun zeventiende, een leeftijd waarop je heel veel veranderingen door gaat. Zo merken ze de tweede zomer die ze samen doorbrengen dat ze het liefst nog buiten zouden ‘spelen’, maar dat ze daar eigenlijk te oud voor zijn enzovoorts.

Eén van de leukste elementen aan dit boek vond ik de gezinnen van Ari en Dante. Ari heeft een ontzettende lieve moeder en een stille maar zorgzame vader. Er zitten wat familiegeheimen tussen hun relatie in de weg, maar je ziet echt een prachtige karakterontwikkeling van alle gezinsleden. Dat kon ik heel erg waarderen. Ook de ouders van Dante waren heel erg leuk. Iets meer ‘chill’ dan Ari’s ouders, maar wel heel erg zorgzaam en lief.

Ari & Dante is een boek dat iedereen, jong en oud, meisje of jongen, zou moeten lezen. Het is prachtig geschreven, houdt je in de ban, heeft één van de mooiste karakterontwikkelingen die ik ooit heb gezien in een boek en spitst belangrijke onderwerpen aan. Ik zie mezelf dit boek ook echt nog wel een keer herlezen, want ik vond het fantastisch. Daarom krijgt het boek ook een dikke vijf sterren.

5 sterren

Ari & Dante is nu voor maar €10 te koop als prachtige hardcover!

Koop bij bol.com

Heb jij Ari & Dante gelezen? Vond jij het ook net zo’n mooi boek als ik? 

5 gedachten over “Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum

  1. Leuk om te lezen! Ik ben er deze week in begonnen en hij leest tot nu toe erg lekker weg. Ik ben heel benieuwd hoe ik de rest van het boek ga vinden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s