Eén – Sarah Crossan

Eén las ik al een hele tijd geleden, vlak voor YALFest. Maar ik wilde er toch graag wat over schrijven, want dit boek heeft zeker een indruk bij mij achter gelaten.

Image result for een sarah crossan

Algemene gegevens
Titel: Eén
Auteur: Sarah Crossan
Uitgeverij: Pepper Books
Aantal pagina’s: 420
Genre: Contemporary

Het verhaal
Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft.

Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Sarah Crossan combineert in Een een vrije vers¬vorm met een prachtig verhaal over identiteit en verbondenheid. Het aangrijpende verhaal en de intuïtieve stijl maken Een tot een toegankelijk en adembenemend boek. Een stijl die je zal overrompelen en een verhaal dat je hart in tweeën breekt.

Mijn mening
Ik had nog nooit een boek in vrije versvorm gelezen, dus ik was heel nieuwsgierig en had geen idee wat ik kon verwachten. Maar eigenlijk was ik meteen verkocht. De zinnen waren zo mooi opgeschreven en ik raakte gelijk helemaal in het verhaal. Ik leefde zo met Grace en Tippi mee. De manier waarop hun leven beschreven wordt is heel mooi. Ze zijn een Siamese tweeling en natuurlijk is dat niet altijd handig, maar ze zijn heel erg gehecht aan elkaar en op elke bladzijde voel je de liefde tussen de twee zussen. Dat vond ik ontzettend mooi en raakte me ook echt.

Ik was verbaasd over hoe ‘normaal’ de meiden eigenlijk zijn. Ze zitten dan wel aan elkaar vast, maar het zijn twee hele verschillende personen met een heel eigen karakter. Daarnaast gebeuren er dingen die in normale tienerlevens ook zouden gebeuren: ze krijgen vrienden, worden verliefd, schamen zich voor hun ouders en hebben lol met elkaar. Hoewel hun leven dus niet ideaal is, lijken ze het allemaal wel prima te vinden en ik zou zelfs kunnen zeggen dat ze ook wel gelukkig zijn.

Het boek oogt misschien als een dikke pil, maar aangezien het in vrije versvorm is geschreven had ik hem zo uit. Het leest als een trein, maar je moet oppassen dat je niet té snel gaat lezen. De zinnen zijn namelijk zo mooi dat het soms goed is iets langzamer te lezen zodat je alles goed in je kan opnemen.

Boeken krijgen mij niet vaak aan het huilen, maar Eén kreeg het voor elkaar. Ik vond het einde zo hartverscheurend. Zoals de flaptekst al zegt: een verhaal dat je hart in tweeën breekt. Natuurlijk ga ik er verder niks over zeggen, je moet het zelf maar ondervinden. Maar het verhaal liet echt een verpletterende indruk op mij achter.

Eén is echt een boek dat je gelezen moet hebben. Sarah Crossan heeft me met haar prachtige schrijfstijl omver geblazen en ik wil zeker nog meer van haar lezen! Eén krijgt van mij een welverdiende vijf sterren.

5 sterren

Eén is voor €16,99 als paperback te koop en voor €9,99 als ebook. Met Kobo Plus lees je Eén gratis!

Koop bij bol.com

Heb jij wel eens een boek gelezen dat in vrije versvorm geschreven was? 
Wat vond je daarvan?

2 gedachten over “Eén – Sarah Crossan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s