Een stukje over de plastic soep (en hoe we die verkleinen)

Laatst keek ik de documentaire A Plastic Ocean. Deze documentaire brengt in beeld waar plastic naartoe gaat nadat wij het in de prullenbak gooien, gerecycled of niet. Ik vond het schokkend om te zien, maar ik voelde me ook gelijk gemotiveerd om mijn eigen plasticverbruik te verminderen en te proberen anderen ook te motiveren! Bij deze dus een stukje over plastic, over wat het met de aarde doet en hoe jíj als individu de aarde kan helpen.

Ik kan het doel van plastic maar moeilijk begrijpen: vaak wordt het geproduceerd voor wegwerp-doeleinden. Denk aan wegwerp bekers, bestek, wattenstaafjes, verpakkingen enzovoorts. Maar plastic is één van de moeilijkst afbreekbare materialen. Waarom is iets dat gemaakt wordt om weg te gooien, zo moeilijk kwijt te raken?

Wist je dat het 5 jaar duurt voordat een melkpak verteert? En wel 450 jaar voordat een plastic fles verteert? Als je nagaat hoeveel plastic er geproduceerd wordt en hoe lang het duurt voordat het verteert, vraag je je af waar al dat plastic blijft. Dat is dus een probleem, want we hebben geen plek om al dat plastic te bewaren. En dan krijg je taferelen zoals dit:

Image result for plastic soup

Een groot deel van het plastic dat wij gebruiken, wordt gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan de plastic flessen die wij inleveren in ruil voor statiegeld. Ook de plastic tasjes waar je je boodschappen in doet, zijn waarschijnlijk gemaakt van gerecycled materiaal en zo nog veel meer dingen. Maar als je bovenstaande foto ziet, begrijp je ongetwijfeld dat er ook nog heel veel plastic is dat níét gerecycled wordt en helaas in de natuur – en de oceaan – eindigt.

“91% van het plastic afval wordt niet gerecycled”

In A Plastic Ocean was te zien hoe een bioloog op een strand op Fiji rondliep om daar kuikens van een bepaalde vogelsoort op te sporen die moeite bleken te hebben met vliegen. Veel kuikens kunnen namelijk niet opstijgen omdat ze te zwaar zijn. Dit overgewicht komt doordat hun maag vol zit met plastic dat hun ouders aanzagen voor voedsel. De bioloog pikte deze te zware kuikens op, stopte een slang in hun bek en goot een grote hoeveelheid zout water in hun maag waardoor de kuikens gingen braken. Hierdoor kwam al het plastic wat in hun maag zat eruit, en konden ze wegvliegen. Dit was hartverwarmend om te zien, want de bioloog redde op deze manier echt veel kuikens. Helaas was het voor sommigen te laat. De plaatjes zullen jullie vast wel eens voorbij hebben zien komen, maar het blijft confronterend:

Image result for plastic soup bird

Voor het hele verhaal raad ik je écht aan de docu te kijken, want die zit ontzettend goed in elkaar en laat je heel bewust worden van hoeveel plastic wij als mensen gebruiken. Ik werd er wel een beetje moedeloos van, want kan ik als individu echt wel een verschil maken als Amerika zo ontzettend veel plastic blijft weggooien?

Maar een betere wereld begint bij jezelf, en aangezien mijn blog ook redelijk goed gelezen wordt, kon ik niets anders dan hier een stukje over schrijven. Mét tips over hoe we minder plastic kunnen gebruiken natuurlijk.

Als je je afval scheidt, is dat natuurlijk heel goed. Plastic bij plastic, glas bij glas, papier bij papier. Maar het geheim zit hem in mínder recyclen, niet meer. Want als je minder afval in huis haalt, hoeft er ook minder gerecycled te worden. Op deze manieren kun jij je plasticgebruik verminderen: 

1. Stop met het kopen/gebruiken van plastic flesjes. Koop in plaats daarvan eenmaal een Dopper: gemaakt van klimaatneutraal materiaal en steunt waterprojecten in Nepal. En doordat je deze steeds opnieuw kunt gebruiken, hoef je geen plastic flesjes meer te kopen!

2. De zomer komt eraan en natuurlijk vraagt dat om lekker veel ijsjes eten. Als je schepijs gaat halen, kies dan altijd voor een hoorntje of wafeltje (zonder lepeltje) in plaats van een bakje. Bespaart plastic en je ijsje ziet er ook veel leuker uit toch?

3. Koop geen plastic tasjes meer in de supermarkt. Neem in plaats daarvan zelf een plastic tas mee of nog beter: koop een katoenen tote bag die je kunt gebruiken voor je boodschappen. Zorg dat je altijd zo’n tasje bij je hebt zodat je het ook niet kan vergeten (ik moet eerlijk bekennen dat dit mij nog wel eens overkomt, en dan voel ik me zo stom).

4. Een aanvulling op de vorige tip: gebruik geen plastic zakjes meer voor je groenten, maar doe ze gewoon los in je tas (of neem een extra tasje van huis mee om ze daar in te doen). Je wast groenten toch nog voordat je ze gebruikt dus het is echt niet erg om ze tussen je eigen boodschappen te leggen.

5. Wil je iets nieuws kopen? Bedenk eerst of je het wel écht nodig hebt en daarna of je het misschien tweedehands kunt kopen in plaats van nieuw. Nieuwe spullen zijn heel vaak in plastic verpakt, wat je gelijk weggooit. Ook is het altijd beter om iets in de winkel zelf te kopen in plaats van het thuis te laten bezorgen (maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk). Als je iets thuis laat bezorgen is het meestal ook in meerdere lagen plastic verpakt, wat helemaal niet nodig is als je iets ook in de winkel kunt kopen! Denk over deze dingen na voordat je iets aanschaft, wedden dat het helpt?

6. Lunch meenemen is altijd een goed idee, maar die boterhamzakjes zijn natuurlijk wel verspilling. Denk daarom na over het aanschaffen van een broodtrommel, of, wat ik heb gedaan, een wasbaar boterhamzakje! Ik kocht dit katoenen, wasbare boterhamzakje van Green Leaf en het werkt perfect! De binnenkant van het zakje is gecoat zodat het niet lekt en gaat ruiken, en je hoeft het zakje ook zeker niet na elk gebruik te wassen. Je kunt er ook dingen zoals groenten etc. in bewaren in de koelkast. Je hebt de zakjes in verschillende maten. Ik ben fan!

A drone view of the beach and ocean in Palm Coast, Florida, United States

7. Wasmiddel komt ook vaak in een plastic verpakking. Maar heb je wel eens van Seepje gehoord? Seepje maakt wasmiddelen, allesreinigers en afwasmiddelen van superschillen uit India en Nepal. Helemaal biologisch, zonder chemicaliën én de verpakking is van afbreekbaar materiaal of zelfs van karton. Ik gebruik Seepje nu al een paar weken en ben super tevreden. Mijn kleding wordt schoon en ik weet dat er niet allerlei chemische stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor mijn huid. Goed voor jou én de natuur!

8. Gebruik lucifers in plaats van plastic aanstekers. Elk jaar worden er meer dan 1,5 biljoen(!!!) plastic aanstekers weggegooid.

9. Spread the word! Door het met je familie en vrienden te hebben over de plastic soep en hoe we deze kunnen verminderen, worden er steeds meer mensen zich bewust van het probleem, en gaan hopelijk steeds meer mensen maatregelen nemen om plastic te verminderen!

Zo, een hele lap tekst. Hartjes voor jou als je tot hier bent gekomen. En laten we nu samen proberen om de oceanen schoner te houden! ❤

Wat voor maatregelen neem jij om minder plastic te gebruiken?

3 gedachten over “Een stukje over de plastic soep (en hoe we die verkleinen)

  1. Zeer goede post. we moeten ons allemaal bewust worden wat dit met ons klimaat en de oceaan doet. Zelf neem ik altijd mijn eigen zak mee naar de winkel en neem ik geen zakjes voor mijn fruit toe te doen. Ik heb ook een telefoonhoesje van Pela. Deze zijn suuuupergoed én volledig biologisch afbreekbaar 🙂

    1. Precies! En het voelt misschien niet als een groot verschil, maar als steeds meer mensen stoppen met het kopen van plastic tasjes dan scheelt dat wel degelijk!

  2. Geweldig 🙂 Ons plastic wordt apart ingezameld en gerecycled. We houden steeds minder restafval over! Ik had laatst ergens een reactie achtergelaten over goedkoop plastic kinderspeelgoed, van dat wegwerpspul waar kinderen na een uurtje spelen niet meer naar omkijken, maar die reactie werd geloof ik niet op prijs gesteld XD Ach, ik heb geen kids, dus eigenlijk heb ik nog wel de minste motivatie om de wereld leefbaar te houden.
    En toch doe ik dus mijn best! Het is ook makkelijker als je geen kinderen hebt: het blijft niet bij speelgoed, maar ook dingen als luiers (men wil wegwerp, geen herbruikbaar) en potjes kindervoer … sorry: babyvoedsel. Het zou makkelijker worden als de producenten en supermarkten gedwongen werden plastic niet meer aan te bieden. Er zijn alternatieven.
    Neemt niet weg dat ik ook wel eens iets spontaan koop en geen tas bij me heb. Die tasjes worden wel hergebruikt. Meerdere malen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s