Allesbehalve Oké – Laura Steven

Allesbehalve Oké viel mij op door zijn mooie en fleurige voorkant. Het verhaal leek me ook wel tof, maar ik voelde niet de drang om het te gaan lezen. Totdat ik opeens mee mocht op de rondvaart met de YALFest auteurs in Utrecht. Toen wilde ik natuurlijk zoveel mogelijk boeken lezen van de auteurs, en Allesbehalve Oké was daar één van.

Image result for allesbehalve oke

Algemene gegevens
Titel: Allesbehalve Oké
Auteur: Laura Steven
Uitgeverij: Karakter
Aantal pagina’s: 304
Genre: Young Adult, Contemporary

Het verhaal
Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Mijn mening
Ik had eigenlijk geen verwachtingen van dit boek. Ik vond het onderwerp goed gekozen en ik vond het ook goed dat hier aandacht aan besteed werd, maar verder werd ik er niet warm of koud van.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik in het begin moeite had om in het verhaal te komen. Het verhaal wordt verteld door middel van blogposts van Izzy, het hoofdpersonage. Dit vond ik een heel tof idee en ook leuk uitgevoerd, alleen vond ik de grappen die zij maakte veel te geforceerd. Het leek wel alsof er in elke zin minstens één grap gepropt moest worden, zelfs al was de situatie daar helemaal niet geschikt voor. De grappen waren soms wel echt leuk, maar doordat een boel grappen ook niet zo geslaagd waren, voelde het voor mij echt een beetje gefaald aan.

Gelukkig vertelde jullie mij op Twitter dat het beter werd, en dat was gelukkig ook zo! Nog steeds zaten er wat geforceerde grappen in, maar ik wende er wel aan en het werd steeds minder vervelend. Ook kwam het hoofdonderwerp steeds meer naar voren: slutshaming, een seksschandaal en cyberpesten. Dit zijn natuurlijk allemaal hele serieuze onderwerpen en ik had het idee dat de humor nu juist hielp om het allemaal wat luchtiger te houden.

En juist dat luchtige zorgde dat ik door het boek heen vloog. Ik voelde echt met Izzy mee, want ze werd echt heel erg door het slijk gehaald door mensen van school en zelfs mensen die ze eerst als vrienden beschouwde. Ik vond Izzy een heel dapper meisje, vooral hoe ze om ging met al deze shit. Ze bleef ten alle tijden optimistisch en dat vond ik ontzettend knap van haar. Ik ging echt met haar meevoelen en wilde haar gewoon echt een knuffel geven omdat ik het zó oneerlijk vond wat er allemaal gebeurde.

Heel eerlijk? Het boek is geen hoogstandje. Het onderwerp is super actueel en heel belangrijk om aandacht aan te besteden, maar het is toch meer een ‘tussendoor’ boek dan een boek dat mij voor altijd zal bijblijven. Toch zou ik het zeker aanraden om te lezen, omdat het naar mijn mening belangrijk is dat jongeren beseffen wat slutshaming met anderen doet. Een luchtig boek voor tussendoor dus, met af en toe goede grappen en een actueel onderwerp. Allesbehalve Oké krijgt van mij drie sterren.

3 sterren

Allesbehalve Oké is voor €17,99 te koop op bol.com als paperback en voor €8,49 als ebook.

Koop bij bol.com

Hou jij van boeken met veel grappen, of wil je het liever serieus?

Een gedachte over “Allesbehalve Oké – Laura Steven

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Het onderwerp is super actueel en belangrijk, maar ik vond Izzy en haar grappen ook wat geforceerd overkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s