Bloed & Beenderen – Tomi Aduyemi

Ik las Bloed & Beenderen al weken geleden, maar helaas zat ik (alweer) in een enorme blogdip. Daarom heeft de recensie even op zich laten wachten, maar ik wilde hem toch graag schrijven. Dit boek is namelijk zeker een van mijn favorieten geworden en nadat ik de auteur tijdens de YALFest rondvaart ontmoet had was ik nog meer fan. Tomi is namelijk zo ontzettend leuk! En haar boek liet me lachen, huilen en alles daartussen in.

Algemene gegevens
Titel: Bloed en Beenderen
Auteur: Tomi Aduyemi
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 480
Genre: Young Adult, Fantasy
Serie: Orisha Legacy #1

Het verhaal
Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de maji, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.

Mijn mening
Ik had hoge verwachtingen van dit boek, want iedereen op boekenblogs en Booktube leek laaiend enthousiast over Bloed en Beenderen. Hoge verwachtingen vind ik altijd wel een beetje eng, want daardoor ben ik altijd bang teleurgesteld te worden. Gelukkig was dit helemaal niet het geval!

Je volgt het verhaal vanuit drie personages: Zélie, Amari en InanDit vond ik een groot pluspunt, want het maakt het verhaal veel interessanter. Vooral omdat een van de drie perspectieven ook vanuit de ‘vijand’ is geschreven. Door de perspectiefwisselingen wordt het verhaal niet saai, ook niet als de verhaallijnen elkaar kruisen.

De world building is echt on point. Ik had van tevoren gehoord dat de magie mensen deed denken aan Avatar The Last Airbender, maar persoonlijk vond ik dat heel erg meevallen. Het deed me een beetje denken aan de Grisha serie misschien, maar het was vooral heel erg eigen en origineel. Er zijn verschillende stammen die verschillende soorten magie waarborgen: zo kunnen tiders het water beheersen en zijn er ook stammen die zieken kunnen genezen. Het verhaal is vooral heel rijk en gelaagd: het is niet alleen het standaard ‘uitverkorene moet de wereld redden’, maar er zitten veel meer elementen in. Zo is de wereld geïnspireerd op West-Afrika en hebben ook alle personages een donkere huidskleur. Dit vond ik echt fantastisch; het was zo verfrissend om eens iets anders te lezen dan ‘meisje met blond haar’, het voegt echt iets toe aan de het YA-aanbod en de nodige diversiteit daarin.

De personages waren zo leuk! Ik was echt fan van Zelie en hoewel ik Amari in het begin een beetje een watje vond, bleek er ook echt een powerchick in haar te schuilen. Ook de groeiende vriendschap tussen Zelie en Amari vond ik hartverwarmend. Ik ging zelf ook echt om de personages geven en dat is altijd een goed teken!

Het hele boek las als een speer, maar toen ik bij de laatste 150 bladzijden was aangekomen ging het nóg sneller. Het einde is echt enorm spannend en gaf me echt de feels. Ik moest zelfs een beetje huilen, terwijl ik bijna nóóit huil bij boeken! Dat is ook wel een teken dat ik echt helemaal in het verhaal zat.

Toen ik hem uit had besefte ik me dat er maar één nadeel aan dit boek zat, en dat is dat het nog bijna een jaar duurt voordat deel twee uit komt! Toen ik Tomi sprak een paar weken geleden zei ze dat ze al wel druk aan het schrijven was, en dat ze ook veel in Utrecht had geschreven, maar alsnog duurt het nog zo lang! Ik móet weten hoe het verder gaat!

Bloed & Beenderen is een verfrissende fantasy die je van begin tot eind op het puntje van je stoel laat zitten. Spanning, vriendschap, liefde, verlies, diversiteit en magie; Bloed & Beenderen heeft het allemaal. Bloed & Beenderen is echt een waardevolle aanwinst voor de YA-wereld en krijgt van mij ook de welverdiende vijf sterren.

5 sterren

Bloed & Beenderen is voor €17,99 te koop op bol.com en bij Libris.

Koop bij bol.com

Heb jij deze geweldige fantasy al gelezen? Vond jij hem net zo goed als ik? 

Een gedachte over “Bloed & Beenderen – Tomi Aduyemi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s