Pachinko – Min Jin Lee

Ik wist helemaal niks over Pachinko, maar toen mijn werk me een leesexemplaar aanbood, nam ik het boek gretig aan. Niet alleen vanwege de adembenemende mooie voorkant, maar ook omdat het verhaal me aansprak. Het gaat over een onderwerp waar ik precies niks vanaf wist, namelijk het verhaal van een Koreaanse familie die een nieuw leven opbouwt in Japan. Was de inhoud van dit boek net zo mooi als de buitenkant? Ik vertel je er graag meer over!

Pachinko - Min Jin Lee

Algemene gegevens
Titel: Pachinko
Auteur: Min Jin Lee
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
Aantal pagina’s: 512
Genre: Roman

Het verhaal
Korea, 1900. Sunja, de veelgeprezen dochter van een arme maar trotse visser, valt voor een rijke vreemdeling aan de kust van haar geboortedorp. Hij belooft haar gouden bergen, maar wanneer ze zwanger wordt en ontdekt dat haar minnaar elders een gezin heeft, weigert ze zijn geld en bescherming. In plaats daarvan accepteert ze de hand van een jonge dominee, die haar meeneemt naar Japan. Sunja’s beslissing om haar geboorteland de rug toe te keren en de machtige vader van haar zoon af te wijzen, zet een reeks gebeurtenissen in gang die nog generaties lang na-echoot.

Zo begint een grootse doch intieme kroniek van een uitzonderlijke familie, verbannen uit hun thuisland Korea en in de ban van het meedogenloze voortschrijden van de geschiedenis.

Mijn mening
Toen ik begon in dit boek, wist ik absoluut niet wat te verwachten. Ik lees eigenlijk bijna nooit meer romans, en ik had de achterkant niet eens gelezen. Ik wist dus alleen dat het een familiegeschiedenis van een Koreaanse familie was. Ook had ik nog geen reacties van anderen gehoord, waardoor ik totaal onbevooroordeeld begon aan het boek.

Het verhaal beslaat ongeveer zeventig jaar en daarin volg je het verhaal van verschillende generaties binnen één familie. Er worden kinderen geboren, er sterven mensen, er wordt getrouwd en gescheiden, gelachen en gehuild, en van alles krijg je iets mee.

Wat mij eigenlijk ontzettend verbaasde, was het gemak waarmee ik door dit boek kwam. Als ik iemand vertelde dat ik een familiegeschiedenis van meer dan 500 pagina’s aan het lezen was, betrok het gezicht van mijn gesprekspartner bijna altijd, waardoor ik snel in de verdediging schoot: ‘Maar het leest echt heel erg snel, en je hoeft er eigenlijk helemaal niet zo bij na te denken!’ Dat is een groot pluspunt aan dit boek. Er worden ontzettend veel personages geïntroduceerd en er gebeurt van alles, maar het voelt nergens overweldigend. Ook raakte ik niet in de war met wie wie ook alweer was; het verhaal was gewoon goed volgbaar.

Ik leefde erg mee met de personages. Een Koreaanse familie die opgroeit in Japan, een land waar ze helemaal niet gewild zijn en waar er constant op hun neergekeken wordt. Intussen werken de vrouwen ontzettend hard zodat hun kinderen naar school kunnen, en werken de mannen om hun vrouwen en kinderen te onderhouden. Ik vond het heel mooi om te zien hoeveel respect iedereen in de familie voor elkaar had, ondanks dat ze op sommige punten van mening verschilden.

Er gebeurt veel in dit boek, de kinderen groeien op en soms voelde ik me ook een familielid; ik hoopte dat het met iedereen goed zou aflopen en dat iedereen een gelukkig einde zou krijgen. Nu is het einde van het boek niet per se het eind van hun verhaal, want eigenlijk stopt het op een nogal willekeurig moment, en daarnaast eindigt het niet voor iedereen even goed, maar dat laat ook wel weer zien hoe het in het echte leven ook gaat. Toch straalt dit verhaal wel een soort hoop uit, en de boodschap dat je door hard te werken zeker kan worden wat je wilt, ook al denken mensen iets anders van je.

Als laatste vond ik het interessant om te lezen over de geschiedenis van Korea en Japan. Hier wist ik echt niks over en hoewel de historische gebeurtenissen niet echt op de voorgrond staan, kom je wel veel te weten door het leven van de familie te volgen. Dat was dus zeker een positieve bijkomstigheid!

Al met al ben ik heel blij dat ik Pachinko gelezen heb. Het was ook heel fijn om eens iets te lezen waar ik niet al talloze recensies van voorbij had zien komen, zodat ik zonder vooroordelen aan het boek kon beginnen. Pachinko is een perfect boek om te lezen op vakantie; het is niet te zwaar (qua inhoud, wel qua gewicht 😉 )  maar toch heel boeiend en het leest heerlijk vlot. Dit boek zal me zeker bijblijven. Ik geef Pachinko een welverdiende vier sterren!

4 sterren

Pachinko is voor €22,99 te koop als prachtige hardcover op bol.com

Koop bij bol.com

Welke roman heb jij onlangs gelezen? Was dat een aanrader? 

Advertentie

5 gedachten over “Pachinko – Min Jin Lee

  1. Het klinkt echt als een heel interessant boek. Je hebt mij wel enthousiast gemaakt over dit boek! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s