Leuke dingen om te doen zónder scherm

Het is jullie vast niet ontgaan dat iedereen steeds maar meer met zijn telefoon en computer bezig lijkt te zijn. Voor alles is tegenwoordig een app ontwikkeld. Muziek luister je via Spotify, series kijk je via Netflix en lezen doe je via iBooks of de Kobo app, of natuurlijk via je ereader. En dan heb ik het nog niet eens over alle sociale media waar je  op kunt verdwalen. Op Facebook, Twitter, Youtube en Instagram is altijd wel iets te zien of lezen. Meerdere malen betrap ik mezelf erop dat ik doelloos door social media zit te scrollen terwijl ik die tijd veel beter had kunnen besteden. Vandaag deel ik een aantal leuke activiteiten met jullie waar je eens géén telefoon voor nodig hebt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik me oprecht veel beter voel als ik mijn telefoon een dag nauwelijks gebruik. Vandaar dit lijstje!

Ik merkte de afgelopen tijd dat ik steeds maar meer op mijn telefoon bezig was, en dat ik er eigenlijk helemaal niet gelukkig van werd. Zo stond ik tijdens het concert van The Script bijna elk liedje te filmen, toen ik dacht: is het niet veel beter als ik nu gewoon geníét van het concert, in plaats van te stressen of ik mijn volgers wel mooie filmpjes kan bieden? De geluidskwaliteit op zo’n filmpje is echt niet zo goed, en daarom alleen maar een teleurstelling als je het later terugkijkt.

Dit, en een aantal andere gebeurtenissen, maakte me bewust van het feit dat ik echt minder met mijn telefoon bezig wilde zijn. De eerste maatregel die ik trof was álle notificaties van social media op mijn telefoon uitzetten, behalve Whatsapp en mijn mail. Zo zei mijn huisgenootje laatst tegen me: wow ik zag dat je al 7 uur niet op Snapchat bent geweest! En eerlijk gezegd had ik het niet eens gemist. Ik vind het nu juist leuk om één of twee keer per dag alle berichtjes in één keer te zien, in plaats van elk uur een paar. Door de notificaties uit te zetten voorkom je ook dat je steeds al die apps opent en er veel langer blijft hangen dan nodig is. Voor mij is dit in ieder geval al een hele verademing!

Dan het volgende: wat doe je met al die tijd die je anders zou besteden aan Netflixen en je dagelijkse social media rondjes? Nou, een heleboel leuks! Ik ging laatst eens op een rijtje zetten wat ik écht leuk vond om te doen, en waar geen schermpjes voor nodig waren. Netflixen en naar de bioscoop gaan vind ik bijvoorbeeld nog steeds heerlijk, maar soms wil je ook wel eens iets anders doen. Mijn conclusie was dat ik een heleboel dingen kon opnoemen die geen schermpjes nodig hadden, maar die ik wél heel leuk vind om te doen. En die dingen zet ik graag voor jullie op een rijtje.

Een lange wandeling maken
Nu het steeds mooier weer wordt, doe ik dit ook liever. Audun en ik hebben onszelf bijvoorbeeld zondag (met een lichte kater) uit bed gesleept om een stukje te wandelen. We vonden het zo heerlijk dat dat ‘stukje’ uiteindelijk resulteerde in een wandeling door Amsterdam van meer dan 12 kilometer. We zagen onder andere Museumplein, het Vondelpark en een groot deel van de Apollobuurt. Ondertussen hadden we fijne gesprekken of we zeiden even helemaal niks (ook fijn!). Het was een ontzettend fijne dag.

Een stad bezoeken
Dit deden Audun en ik toevallig afgelopen zaterdag. We hadden een super relaxed weekend zoals je merkt! We namen de trein naar Leiden en gingen eigenlijk zonder een plan deze stad ontdekken. Zo maakten we een rondvaart, liepen we door de leuke kleine straatjes en toevallig was er markt. Het was een super leuke en gezellige dag en ik wil dit zeker vaker met hem doen! Die week ervoor was ik al met mijn moeder en Valerie in Utrecht en hebben we daar lekker rondgelopen. Het is hartstikke leuk om toerist in eigen land te zijn!

Speel een gezelschapsspelletje
(Bord)spelletjes zijn naar mijn mening zo underrated. Je kunt mij echt héél gelukkig maken met een avondje monopoly, Risk of Kolonisten van Catan. In Amsterdam heb ik Rummikub en dat spelen Audun en ik dan ook af en toe. Het leuke van spelletjes spelen is dat je tussendoor ook nog leuke gesprekken hebt met elkaar, iets wat je minder snel hebt als je een film kijkt of alleen maar op je telefoon zit. As we speak heb ik nu voor Tweede Paasdag een afspraak met mijn moeder gemaakt om ’s avonds lekker spelletjes te gaan spelen. Nu al zin in!

Kook een nieuw (ingewikkeld) recept
Dit vind ik ook heel leuk om te doen als ik wat meer tijd heb: iets lekkers koken wat nét iets meer tijd kost dan een simpele pasta of één van mijn andere go to recepten. Zo hadden we afgelopen week Bobotie gemaakt, wat echt heel goed gelukt was, en ik maakte zaterdag deze vegetarische lasagne waar we onze vingers bij op aten. Het leukste was nog dat allebei de recepten heel goed lukte! Ik ga vanavond met de restjes lasagnebladen en groenten wéér lasagne maken haha. Ik merk dat het me echt voldoening geeft om moeilijkere recepten te leren en dat ik er ook steeds meer plezier in krijg.

Puzzelen
Vroeger deed ik dit best vaak, maar in mijn studentenwoning heb ik helaas niet zoveel plek om een puzzel van 1000 stukjes kwijt te kunnen. Toch wil ik dit graag weer eens doen als ik bij één van mijn ouders thuis ben. Zij hebben vast nog wel een puzzel liggen en het is zo heerlijk ontspannend om te doen! En ook dit is een hele leuke activiteit om samen te doen.

Kleuren
Ik heb nog twee kleurboeken liggen waar nauwelijks in gekleurd is. Volgens mij heb ik in de ene tien kleurplaten gemaakt en in de andere pas twee. Terwijl ik het zo leuk en rustgevend vind om te doen! Stiekem vind ik dit wel het leukst terwijl ik een serie of Youtubefilmpje kijk haha, maar zonder schermpjes met een lekker muziekje op kan het ook prima! Ook op vakantie vind ik het heel leuk om te doen. 🙂

Iets lekkers from scratch bakken
Dit heb ik al heeel lang niet meer gedaan, maar lijkt me wel weer leuk om eens te doen op een vrije dag. Een lekker recept voor een taart of cake uitzoeken, boodschappen doen en dan bakken. Toevallig heeft mijn huisgenootje vandaag nog een verrukkelijke worteltaart gebakken en toen bedacht ik me weer hoe leuk het eigenlijk is om te doen. En natuurlijk ook om daarna te proeven en met mensen te delen!

Een boek lezen
Hoe kan deze toch ontbreken op mijn blog ;). Natuurlijk is een boek lezen áltijd een goede tijdsbesteding. En hoe fijn ik het ook vind om boeken op mijn ereader te lezen, een écht boek lezen blijft toch altijd heerlijk om te doen. Op dit moment ben ik zelfs vijf boeken door elkaar aan het lezen haha.

Dit waren ze dan! Mijn ideeën voor leuke activiteiten als je ook genoeg hebt van avonden/dagen doorbrengen door alleen maar op je telefoon te kijken. Natuurlijk breng ik wel veel tijd door achter mijn laptop (voor mijn blog en voor mijn studie), maar juist daarom vind ik het heerlijk om ook eens mijn ogen van dat scherm af te trekken. Hopelijk heb ik jullie hiermee ook wat inspiratie gegeven om eens wat anders te gaan doen!

Wat doen jullie graag offline in je vrije tijd? 

 

 

 

7 gedachten over “Leuke dingen om te doen zónder scherm

 1. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb een poosje geleden dezelfde conclusie getrokken omdat ik me ook stoorde aan de manier waarop ik op de automatische piloot door mijn facebook- en instagramfeed kon scrollen zonder echt iets te ‘zien’. Ik heb net als jij ook voor heel veel apps de meldingen uitgeschakelt toen.
  Wandelen en lezen vind ik ook hele fijne manieren om mijn tijd te besteden. Verder vind ik het ook heerlijk om lekker (buiten) te spelen met mijn zoontje of om te gaan zwemmen. Lekker offline 😊

 2. Ik heb dit ook heel vaak! Gelukkig lees ik ook nog en lees ik “echte” boeken, zodat ik niet alleen maar naar een scherm kijk. Ik wandel ook graag en doe ik graag puzzelen. Ook doe ik wel eens aan yoga!

  xx

 3. Gelukkig lukt het me om weer steeds meer offline te doen. Denk daarbij aan een bujo, kleuren, netflixen (eigenlijk niet helemaal offline), tekenen en natuurlijk heel veel lezen.

 4. Als je van spelletjes houdt en op zoek bent naar iets met z’n tweetjes dat niet al te veel tijd in beslag neemt (zo rond een half uur), zoek dan eens naar het kaartspel Jaipur.
  Wij spelen regelmatig bordspellen (niet Catan, en niet Monopoly). Op dit moment is ons favoriet Descent (2nd edition), waarbij een spelronde uit een campagne zo’n anderhalf uur kan duren, of 2 uur als het wat tegenzit. Jaipur is dus iets korter en makkelijk te spelen als je even wacht op iets wat in de oven aan het bakken is.
  Helaas kijk ik nu voor mijn opleiding verder de hele dag naar een laptop scherm. Dat wordt, en is al heel lang, onderdeel van mijn werk. Daarom vind ik het belangrijk om in mijn vrije tijd minder naar een scherm te kijken. Mijn telefoonscherm wordt niet zo vaak gecheckt, eerlijk gezegd. Ik kijk vaak niet eens naar notificaties, behalve van mijn ouders en gozer op Whatsapp. Voor mij is het zaak om mijn pc scherm zo min mogelijk aan te zetten.
  Ik heb natuurlijk ook nog mijn planners liggen, waar ik crea op los ga. Misschien is mijn geluk wel dat ik ben opgegroeid zonder mobiele smartphone. Het merendeel van mijn hobbies is altijd offline geweest en dat is nog steeds zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s