Voor elke weekdag een vegetarisch recept! | Week Zonder Vlees

Het is deze week de Week Zonder Vlees en ik als vegetariër kan dat alleen maar toejuichen! Ik hoop dat heel veel mensen deze week de moeite nemen om hun stukje vlees te laten staan, en ik hoop dat veel van die mensen ook doorkrijgen hoe makkelijk het eigenlijk is om vegetarisch te eten. Om jullie daarmee een handje te helpen, heb ik vandaag vijf super makkelijke recepten zonder vlees en vis voor jullie zodat je de hele week vooruit kan. Meerdere recepten van dit lijstje fabriceer ik elke week in elkaar en zelfs mijn vriend (een serieuze vleeseter) kan ze waarderen. Kijken jullie mee?

food, healthy, and salad afbeelding

Maandag: Couscous salade met zoete aardappel en avocado
Bijna iedereen houdt van zoete aardappel en ook avocado is super hip. Dit recept is het makkelijkste ooit en heb je letterlijk in vijftien minuten op tafel. Er is ook een makkelijke veganistische variatie van dit recept mogelijk; dan laat je gewoon de feta weg!

Couscous met zoete aardappel en avocado

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr couscous
2 grote zoete aardappels
scheutje olijfolie
snuf paprikapoeder
snuf komijnpoeder
1,5 avocado
1 blok feta
1 citroen (of citroensap)
4 eetlepels pijnboompitjes
peper en zout

Bereidingswijze
Doe de couscous in een maatbeker en giet daar 250ml kokend water bij. Laat dit even intrekken, zet een pan water op het vuur en snij ondertussen de zoete aardappels in blokjes. Zodra het water kookt gooi je de aardappelblokjes erbij en laat je deze beetgaar koken (ca. 3 minuten). Ondertussen doe je de couscous in een kom met een scheutje olijfolie, een snuf paprikapoeder, een snuf komijnpoeder en het sap van een halve (kleine) citroen. Roer dit goed door. Kruimel het brok feta boven de couscous en roer dit er ook doorheen. Daarna kunnen de avocado en pijnboompitjes er ook bij. Giet de aardappels af en roer deze ook door je salade. Breng op smaak met peper en zout et voila! Eetsmakelijk.

Dinsdag: Gebakken eieren met kaas en groenten
Dit is echt het perfecte recept als je bent vergeten boodschappen te doen, maar toch iets redelijks gezonds op tafel wil zetten. Veel van deze producten heb je waarschijnlijk al in huis en het recept leent zich perfect voor lunch én diner! Ook dit staat weer in een handomdraai op tafel.

eitje.png

Ingrediënten voor 1 persoon
2 eieren
handje geraspte kaas / 1 plak kaas
lenteuitje / sjalotje
een handje spinazie of andere groente
2 sneetjes brood
klein beetje mayonaise
peper en zout
drupje olijfolie
eventueel wat pijnboompitjes

Bereidingswijze
Verhit een beetje olijfolie in de pan. Als de olie heet is bak je de twee eitjes op laag vuur. Voeg ook meteen de kaas en groenten toe terwijl de eitjes aan het pruttelen zijn en breng op smaak met peper en zout. Ondertussen besmeer je de sneetjes brood met een dun laagje mayonaise (mocht je aan de lijn zijn, kun je de mayonaise ook weglaten). Als de eitjes zich makkelijk laten optillen zijn ze goed en kun je ze op je broodjes leggen. Voeg eventueel wat pijnboompitjes toe voor een extra bite. Eetsmakelijk!

Woensdag: Eenpans Gnocchi
De credits voor dit gerecht gaan allemaal naar Iris, want tot vorige week had ik nog nooit gnocchi gegeten. Toch wilde ik het recept graag proberen en, ook al heb ik het een beetje aangepast aan mijn eigen smaak, het smaakte verrassend goed! Vullend en gezond, zo zien we het graag. En het kan allemaal in één pan, dus weinig afwas. Wat wil je nog meer?

Recept: One Pot Gnocchi met tomatensaus, mozzarella en cannellinibonenOok de prachtige foto is van Iris 🙂 

Ingrediënten 4 personen
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie om mee te bakken
500gr gnocchi
1 courgette
1 rode paprika
500 ml passata (tomatensaus)
1 groentebouillonblokje
1 theelepel oregano
scheutje water
1 blik cannellinibonen (uitgelekt)
1 bol mozzarella
optioneel: een handje verse basilicum

Bereidingswijze
Snij van tevoren alle groenten, dit zal je een hoop stress besparen. Verhit olie in de pan en fruit het uit. Voeg ook de knoflook toe en laat dit een minuutje meebakken. Doe de gnocchi in de pan (zonder eerst te koken) en laat ook meebakken. Daarna voeg je de courgette en paprika toe en laat het geheel even rusten. Het hoeft niet allemaal gaar want dat gebeurt straks als je de saus toevoegt. Doe de passata, het bouillonblokje, de uitgelekte bonen en de italiaanse kruiden bij de groenten. Voeg ook een scheut water toe (niet teveel, je kan later altijd meer water toevoegen als je de saus te dik vindt). Zet het vuur laag en laat het 5-10 zachtjes pruttelen. Snij ondertussen de mozarella in plakjes en verdeel deze over het gerecht zodat ze alvast smelten. Garneer je pasta met verse basillicum en klaar ben je!
Tip: als je (zoals ik) twee dagen met het gerecht doet, leg dan alleen over het gedeelte wat je meteen gaat eten de mozarella. De leftovers van de pasta doe je in een bakje en warm je later op, en dan is het veel lekkerder als je er dan weer verse mozarella bij doet.

Donderdag: Quesadillas
Ik ben gek op Mexicaans en ik ben dan ook heel blij dat een collega mij een recept gaf om heel makkelijk zelf quesadillas te maken. Het is zo’n recept waarbij je de restjes de volgende dag heerlijk bij de lunch kan opeten. Ik ben fan!

food, healthy, and quesadilla afbeelding

Ingredienten voor 3 personen
6 tortillas
groot potje sour cream
zakje geraspte kaas
klein blikje bruine bonen
klein blikje mais
1 rode paprika
1 gele paprika
3 tomaten
2 rode uien
scheutje olijfolie
lekker veel guacamole (zelf gemaakt of kant&klaar)

Bereidingswijze
Snij de paprika’s, uien en tomaten en laat de mais en de bonen uitlekken. Doe dit alles bij elkaar in een grote kom en mix goed door elkaar. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak al deze groenten even kort. Daarna doe je ze weer terug in de kom. Besmeer ondertussen de wraps met sour cream en strooi hierover de geraspte kaas. Als de groenten uit de pan is leg je een tortilla (met de besmeerde kant naar boven) in de pan en deze beleg je met de groenten. Zorg dat alles goed verdeeld is en leg hier een tortilla op (met de besmeerde kant naar onderen). Nu heb je dus een pakketje vol heerlijkheid. De uitdaging zit hem in het omdraaien van de tortilla. Ik deed dit door een bord op de pan te leggen en dan de pan heel voorzichtig om te draaien terwijl ik mijn hand op het bord hield, maar het is zeker geen overbodige luxe om dit even samen met iemand te doen. Als allebei de tortillas een lekker lichtbruin kleurtje hebben en de kaas goed gesmolten is, is je quesadilla klaar. Snij hem door vieren en eet hem met guacamole. Hmmm, ik krijg honger als ik eraan denk!

Vrijdag: Pasta met roomsaus
Een goede pasta kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Pasta is heerlijk als je vegetarisch eet, vooral omdat je precies zelf kan bepalen wat je lekker in je saus vindt. Ik maak graag deze pasta met roomsaus. Misschien niet het gezondste recept, maar wel een hele lekkere!

P1160419

Ingredienten voor 2 personen
200 gram pasta naar keuze
pakje roomkaas (budgettip: een pakje Garlan roomkaas kost maar 65 cent!)
150ml kookroom
klein bakje cherrytomaatjes
2 grote handenvol spinazie
halve courgette
1 ui
1 knoflookteentje
scheutje olijfolie

Bereidingswijze
Snij van tevoren al je groenten zodat je daar later niet over hoeft te stressen (ik spreek uit ervaring). Zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Zodra het water kookt doe je de pasta in de pan en laat je deze ongeveer 7 minuten gaar worden. Verwarm ondertussen wat olie in een hapjespan en fruit de ui als de olie heet is. Voeg ok de knoflook toe. Als het uitje glazig is voeg je de courgette toe. Blijf alles goed omscheppen in de pan. Als de courgette gaar aan het worden is, spoel je de spinazie om met koud water en gooi je deze ook in de pan. Als de spinazie geslonken is, lepel je het hele bakje roomkaas uit en doe je deze in de pan. Ook giet je de kookroom erbij. Nu is het een kwestie van opletten dat de groente goed met de saus mengt. Als de saus vloeibaar is zet je het vuur op zijn laagst en laat je het geheel even pruttelen zodat overtollig vocht kan verdampen. Ondertussen roer je ook de tomaatjes er doorheen. Zodra de tomaatjes verwarmd zijn is de saus klaar en kun je deze van het vuur halen! Giet de pasta af en schep de pasta op je bord. Daar overheen schep je wat saus. Breng op smaak met wat peper en zout en genieten maar!

Dit zijn zeker vijf van mijn favoriete recepten en ik maak ze heel vaak. Daarom vind ik het heel leuk om ze met jullie te delen! Ze duren allemaal maximaal een halfuurtje om te maken dus ze zijn heel geschikt voor een doordeweekse avond. Nu heb je voor elke dag van de week een recept en kun je de hele week door zonder vlees!

Eetsmakelijk allemaal!

Wat is jouw favoriete recept? En ga jij meedoen aan de Week Zonder Vlees? 

 

 

8 gedachten over “Voor elke weekdag een vegetarisch recept! | Week Zonder Vlees

  1. De quesadillas lijken mij enorm lekker!
    Zelf eet ik tijdens deze week minimaal vier dagen geen vlees. Door deze week wordt ik wel bewuster van de hoeveelheid vlees die wij eten. In overleg met mijn vriend zullen we vanaf volgende week twee dagen per week vegetarisch eten. Niet veel, maar het is een begin 🙂

  2. Ik vind deze recepten echt fantastisch! Heel tof dat je ze deelt. De laatste tijd eet ik zelf een heel stuk minder vlees en ben ik meer over gegaan op vleesvervangers. Het gnocci recept ga ik absoluut proberen deze week!

  3. Ik doe hier niet aan mee. Het is deze week ook Pie week. Wij eten al niet zo heel vaak vlees en zijn steeds meer overgestapt op alternatieven. Het is dan ook niet voor onze doelgroep, denk ik dan, want wij weten (allang!) dat je echt niet elke dag vlees hoeft te eten. En als je het dan eet, eet het dan zo bewust en goed mogelijk.
    Ik heb wel een vegetarische hartige taart in de oven staan nu. Niks makkelijkers dan dat: vulling van groenten, beetje creme fraiche en dan in deeg met sesamzaadjes erboven op. Heerlijk. Voor je eiwitten kun je er nog kikkerwten of linzen doorheen gooien, of je neemt er een vegetarische burger bij. Of je gooit er een eitje of twee doorheen in de vulling.
    Quesadilla’s maak ik ook nog wel eens.Ik maak ze nooit van twee losse tortillas. Ik vouw de tortilla’s (wraps) dubbel in de pan. Dat is toch iets makkelijker met omdraaien, inderdaad 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s