Hoe ik opeens een vegetatiër was, en bleef | Storytime

Wat een vreemde titel, zul je wellicht denken. Hoe kan iemand nou opeens vegetatiër worden? Wel, het overkwam mij en ik kan nu met trots zeggen dat ik al bijna drie maanden geen vlees of vis meer eet. Misschien is dat voor sommigen van jullie nog helemaal niet zo lang, maar voor mij is het een hele prestatie. Ik vertel je in deze storytime graag wat meer over mijn reis naar een vegetarisch eetpatroon.

food, pizza, and healthy afbeelding

Mijn verhaal begint ongeveer een halfjaar geleden, maar eigenlijk nog wel veel eerder. Ik probeerde denk ik al drie jaar lang mijn vleesgebruik te verminderen, maar kwam na een dag of twee eigenlijk altijd tot de conclusie dat ‘het niet in mijn systeem zat’ en ‘dat ik nog thuis woonde dus dat mijn ouders zich dan zoveel moesten aanpassen’ en dat was niet handig. Maar toen ik vorig jaar in februari op mezelf ging wonen, begon het toch weer een beetje te dagen. Ik merkte dat ik al minder vlees at dan toen ik nog thuis woonde, en dat ik vaker voor een vleesvervanger ging bij mijn dagelijkse AVG’tje. Ook zocht ik wel eens vegetarische recepten op en kwam ik erachter dat een lekkere maaltijd niet per se vlees hoeft te bevatten. Maar toch at ik het nog wel vaak, uit gewoonte, en ook omdat ik het lekker vond.

Maar ongeveer een halfjaar geleden begon ik opeens erg last van mijn darmen te krijgen.  Dit ging in het begin gepaard met paniekaanvallen, maar dat was al snel te wijden aan de stress die ik voor mijn scriptie voelde, want zodra ik die ingeleverd had verdwenen de paniekaanvallen eigenlijk al snel. De darmproblemen bleven daarentegen, dus ongeveer drie maanden geleden besloot ik eens naar de dokter te gaan. Ik moest bloed laten prikken om me te laten testen op gluten en infecties, maar dat was er gelukkig niet aan de orde. De uitslag was dat ik PDS heb: prikkelbaredarmsyndroom. Heel veel mensen hebben dit, maar het werkt bij iedereen net weer een beetje anders. Aan mij dus de taak om uit te vinden waar mijn darmen slecht op reageerden.

De conclusie was al snel dat ik niet goed tegen E-nummers kan, en dan vooral niet tegen smaakversterker (E621). Zodra ik hier ook maar een beetje van eet gaat het mis bij mij, en mijn ouders vertelden ook dat ik dit al sinds ik klein ben heb. Maar, op een doodnormale maandagavond, toen ik mijn kant-en-klaar magnetronlasagne at, besefte ik me opeens dat ik helemaal niet gelukkig werd van het eten van vlees. Ik vond het misschien wel lekker, maar had ik het echt nodig? Werd ik er gelukkiger van?

vegetarian afbeelding

Deze vraag had ik mijn onderbewustzijn al meerdere malen gesteld, want hoewel ik de smaak van vlees lekker vond, voelde ik wel altijd een soort schuldgevoel aan me knagen als ik vervolgens langs een weiland vol koeien reed. Dat gaf mij een nare nasmaak aan mijn stukje biefstuk. Vooral als de lammetjes in de lente weer zo vrolijk in de wei huppelen en ik mij daar over verkneukelde, zei er altijd wel een stemmetje tegen mij: misschien liggen die volgend jaar wel op jouw bord…

Dus, die avond besloot ik om eens te proberen hoe het leven was zonder het nuttigen van vlees. De volgende dag haalde ik bij mijn plaatselijke supermarkt veel groente en wat vleesvervangers, en ook een potje vitamine B12 om de tekorten te slikken die je krijgt als je geen vlees eet. Ik ging enthousiast op zoek naar vegetarische recepten online, maar wilde mezelf vooral niks opdringen. Ik ken mezelf namelijk, als ik te streng voor mezelf ben resulteert dat vaak in het tegenovergestelde. Dus ik vertelde mezelf: probeer eens te leven als een vegetariër en kijk of het bevalt of niet. Als het niet bevalt mag je volgende week gewoon lekker weer een kipschnitzel eten, maar als het wel bevalt kan je overwegen om dit voor langduriger periode te doen.

Jullie zullen vast wel snappen wat er uiteindelijk gebeurde, want de titel van deze blog geeft dat stiekem al weg. Maar ja, het vegetarisch eten beviel me eigenlijk gelijk ontzettend goed. Ik voelde me lekkerder in mijn vel zitten, ik hoefde me niet meer schuldig te voelen over het nuttigen van vlees en misschien nog wel het fijnst: ik had totaal geen darmproblemen meer! Ook merkte ik direct dat ik me na het eten helemaal niet meer opgeblazen voelde, terwijl ik dat na het eten van vlees wel vaak had.

Ik moet jullie wel eerlijk bekennen dat ik hierna nog 1x vlees gegeten heb en 1x vis. Namelijk toen ik bij Loetje ging eten en ik het vegetarische gerecht wat er op de kaart stond niet lekker vond, besloot ik een stukje vlees te bestellen. Het was lekker, maar toch voelde ik me er niet fijn bij. En de volgende dag waren de darmproblemen gelijk weer terug. Met kerst heb ik een klein stukje zalm gegeten, wat ik ook lekker vond, maar wat van mij achteraf toch niet per se had gehoeven. Deze twee keren waren voor mij eigenlijk alleen maar een bevestiging dat ik vegetariër wil zijn en blijven, want het eten van vlees en vis maakt me geen gelukkiger mens; ik ben net zo gelukkig met vegetarische gerechten!

food and sushi afbeelding

Omdat ik nog maar een groentje (haha) ben op het gebied van vegetarisch eten, en een paar van jullie misschien ook overwegen om (vaker) vegetarisch te eten of vegetariër te worden, heb ik voor jullie de voor- en nadelen van vegetarisch eten even op een rijtje gezet:

Voordelen:
– je voelt je niet opgeblazen na het eten, want groente verteert veel sneller dan vlees en vis
– je draagt bij aan een beter milieu, want de productie van vlees is ontzettend schadelijk voor het milieu.
– je eet geen onschuldige dieren meer, die vaak ook geen gelukkig leven hebben gehad
– vaak is vegetarisch eten ook beter voor je gezondheid

Nadelen
– je moet je soms aanpassen aan je eetgezelschap, of zij aan jou
– het duurt soms langer als je een restaurant probeert te vinden die lekkere vegetarische maaltijden verkoopt
– vleesvervangers zijn iets duurder dan (goedkoop, niet-biologisch) vlees

Het ligt aan jou welke punten belangrijker zijn voor jou als persoon, maar voor mij wegen de voordelen in ieder geval zwaarder als de nadelen. Ik voel me echt lekkerder in mijn vel door deze beslissing en ben ook zeker van plan om dit vol te houden! Als jullie dit hele verhaal gelezen hebben tot aan hier, respect! Ik hoop hiermee meer bewustzijn te creëren voor een vegetarische lifestyle, en te laten zien dat het echt niet moeilijk is.

Zijn jullie zelf vegetariër of flexitariër, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Ook als je nog lekkere recepten hebt zijn die altijd welkom.

16 gedachten over “Hoe ik opeens een vegetatiër was, en bleef | Storytime

 1. Wat goed van je! Ik ben er nog niet volledig mee gestopt, maar eet nu bijna 6 maanden nog maar 1/2 keer per week een stuk vlees. Als ik uit eten ga, eet ik vaak vlees en als ik bij andere mensen eet, eet ik ook gewoon mee. Misschien dat ik uiteindelijk vegetariër word, maar voor nu vind ik dit prima omdat ik mezelf niks wil ontzeggen (want dan houd ik het niet vol). Trouwens: als je nog lekkere recepten hebt, gooi ze mijn kant op \o/ Ik ben op dit moment weer enorm zoekende omdat ik een beetje in herhaling val qua eten.

  1. Haha, ja ik val qua thuis eten koken ook vaak in herhaling, maar allerhande.nl en 24kitchen.nl zijn toch wel favorieten als het gaat om vega recepten. 😀

 2. Ik zag afgelopen week dat pompoen ook B12 bevat, misschien wel nuttig? Je kan het ook in blokjes snijden en koken tot ze zacht zijn, daarna zo opeten of opbakken of de volgende dag meenemen voor bij de lunch.

 3. Ik ben nu zo’n beetje 2 jaar vegetariër hoewel dat eigenlijk niet de juiste term is, want ik eet wel vis dus eigenlijk ben ik pescotarier.

  Mijn doel was eerst om een jaar geen vlees te eten. Het is dus langer geworden en wie weet hoe lang dit voor mij nog gaat duren.

 4. Wat goed van je! Ik ben sinds augustus vegetariër en ook zo’n 70% vegan. Ik voel me er vooral veel beter bij. Ik heb trouwens wel met kerst zalm en garnalen op.. Maar ik vind het inderdaad ook niet goed werken als je streng voor jezelf bent. als je je er maar bewust van bent!

  x

  1. Ja precies, zoals Lisa hierboven ook al zegt als je jezelf dingen gaat opleggen dan lukt het meestal niet. Als ik heel erg trek in vlees heb (dat heb ik soms nog wel haha) zeg ik ook altijd tegen mezelf: als je het heel graag wilt, dan mag je best een stukje vlees. Maar uiteindelijk doe ik het dan nooit, haha.

 5. Wat leuk om te lezen en superfijn dat je nu geen last meer hebt van je darmen! Ik ben nu iets meer dan 8 maanden compleet vegetariër en het bevalt mij ook supergoed. Wel vind ik het sociale aspect soms lastig: mensen die het niet begrijpen en ”in jouw plaats dan wel een extra stukje vlees eten” of wanneer je je aan moet passen of anderen aan jou. Je voelt je al snel lastig en dat vind ik zo jammer! Goed bezig in ieder geval 😘

 6. Ik ben zeker een flexitarier! Wanneer ik zelf kook gebruik ik eigenlijk nooit vlees of vis. Wanneer ik bij iemand anders eet eet ik gewoon wat de pot schaft 🙂

 7. Ik ben zelf geen vegetariër, maar ik probeer wel om bewuster om te gaan met eten. Zo heb ik mezelf als doel gesteld om een heel stuk minder vlees te eten. Zo eet ik nu maximaal 2 keer in de week vlees en wellicht dat ik over een tijd nog minder vlees wil proberen te eten. Ik vind het echt heel knap van je en een heel mooi stuk om te lezen!

  1. Dankjewel voor je reactie! Super goed dat je bewuster probeert om te gaan met vlees eten. Wie weet dat je in dat proces nog lekkere vegetarische recepten ontdekt! Succes. 🙂

 8. Wat super goed van je! Ik eet zelf nog maar heel weinig vlees en ik merk ook gewoon dat ik minder snel ziek word, dus dat is ook echt een pluspunt! Op een gegeven moment wil ik toch wel volledig vegetarisch gaan eten, ik vind het ook gewoon heel lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s