De poppenmaker van Krakau – R.M. Romero | Boekrecensie

Het laatste boek dat ik in 2017 las, was gelijk één van mijn favorieten. De Poppenmaker van Krakau kocht ik in een opwelling, zonder dat ik eigenlijk wist waar het over ging. Ik vond de voorkant alleen zo prachtig. Toen ik begon te lezen, wist ik na een paar pagina’s al dat de binnenkant net zo mooi zou zijn als de buitenkant.

img_2788

Algemene gegevens
Titel: De Poppenmaker van Krakau
Auteur: R.M. Romero
Uitgeverij: Van Halewyck
Aantal pagina’s: 331
Genre: Historische fictie

Het verhaal
Karolina is een pop die leeft. Ze is vanuit het Land van de Poppen, waar oorlog heerst, gevlucht en door de vriendelijke wind meegevoerd naar onze wereld, waar ze terecht komt bij een vriendelijke, maar stugge poppenmaker in Krakau. Deze stugheid verdwijnt echter snel als Karolina in zijn leven komt en er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Maar dan vallen de Duitsers Polen binnen en komt er een einde aan hun prille geluk. Ze moeten vechten voor hun Joodse vrienden, zelfs als ze daarbij hun eigen leven in gevaar brengen.

Mijn mening
Ik had gehoopt dat dit een boek was dat een grote indruk op me zou maken, en wat was ik blij toen die verwachting uit bleek te komen! Het is een prachtig verhaal over hoop houden in een wereld van oorlog.

Het boek heeft twee verhaallijnen: één verhaal speelt zich af in het Land van de Poppen en vertelt over Karolina die daar een vredig leventje leid tot er oorlog uitbreekt en ze moet vluchten. De tweede verhaallijn speelt zich af in Krakau vlak voordat de Tweede Wereld uitbreekt. De verhaallijnen wisselen elkaar af en zo wordt het boek nooit saai.

Daarnaast leest het boek echt super snel, ik las makkelijk honderd pagina’s in een uur. Dit komt ook omdat het boek geschreven is voor de jeugd vanaf een jaar of 14. Het leest gewoon heerlijk weg en daardoor word je echt in het verhaal meegenomen. Ik kon het boek in ieder geval niet wegleggen! Dat kwam mede ook omdat de personages zo echt en puur zijn. Karolina is dan misschien een pop, maar ze was zo realistisch neergezet dat ik bijna ging geloven dat het verhaal echt gebeurd was.

Ik wil verder niet teveel verklappen over het plot, want het is het mooist als je het boek helemaal zelf ontdekt. Wel kan ik je zeggen dat ik meerdere keren met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen aan het lezen was. Het boek greep mij in ieder geval erg aan!

De Poppenmaker van Krakau is een prachtig boek dat je laat zien dat er altijd hoop is, zelfs als de wereld nog zo donker lijkt. En zoals Karolina zegt: ‘Je hebt altijd een keuze.’ De Poppenmaker van Krakau krijgt van mij een beoordeling van vier sterren.

4 sterren

De Poppenmaker van Krakau is voor €19,99 te koop op bol.com als paperback.

Koop bij bol.com

Lees jij veel historische fictie? En ben je benieuwd naar dit boek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s