Het leukste aan werken in een boekenwinkel

Ik werk sinds september in boekhandel Libris Venstra in Amstelveen. Ik heb het daar geweldig naar mijn zin, mede door mijn gezellige collega’s en het feit dat ik de hele dag omringt met door boeken. Ik werk niet alleen in de boekenwinkel, maar ook in het café die bij de boekwinkel hoort. Voor mij is het echt de perfecte baan, want koffie en boeken, dus vandaag zet ik graag voor jullie op een rijtje wat er het leukst is aan mijn werk!

Image result for libris venstra

Je bent de hele dag omringt door boeken
En voor elke boekenliefhebber is dat natuurlijk een droom. Je komt met een hele hoop boeken in aanmerking die je anders nooit zou zien.

De klanten zijn heel vriendelijk
Waar ik bij mijn baantje bij de Albert Heijn meerdere malen per dag een chagrijn aan mijn kassa had, gebeurt dat bij Venstra opmerkelijk weinig. Natuurlijk zitten er altijd wat minder vrolijke klanten tussen, maar het komt vaak voor dat er een dag voorbij gaat met alleen maar aardige mensen aan de kassa. Daar word ik zelf ook vrolijk van!

Je ziet als eerste de nieuwste boeken die binnenkomen
Superleuk, want zo weet je ook welke boeken er de komende tijd waarschijnlijk veel gekocht en besproken gaan worden. Als DWDD een boek aanraadt tijdens de uitzending, moeten we dat boek de volgende dag natuurlijk in grote aantallen op voorraad hebben. Ik heb het meeste verstand van Young Adult en fantasy boeken, maar door mijn werk krijg ik ook steeds meer kennis over genres waar ik eerst veel minder vanaf wist!

Je leert een hoop nieuwe boeken kennen
Sluit eigenlijk een beetje aan bij het vorige punt, maar het is echt leuk dat je zoveel nieuwe boeken leert kennen. Elke dag groeit mijn to-read lijstje wel omdat ik boeken tegenkom die ik graag zou willen lezen. Het is ook echt niet normaal hoeveel boeken er eigenlijk uitgebracht worden. Zoveel meer dan je ooit in een mensenleven zou kunnen lezen! Niet alleen leer ik nieuwe Young Adult boeken kennen, maar ook een hoop literatuur boeken die ik graag zou willen lezen. Ik merk echt sinds ik in Venstra werk, ik mijn horizon wil verbreden wat boeken betreft.

Je kan praten over je favoriete boeken met je collega’s
Een paar van mijn collega’s houden net als ik ook heel erg van Young Adult boeken. Het is geweldig om samen met hen over boeken te praten! Zo kan je elkaar boeken aanraden, en fangirlen over boeken die je allebei hebt gelezen. Ook houden bijna al mijn collega’s van Harry Potter. Als er een Harry Potter boek verkocht wordt, vinden we dat heerlijk haha.

Boeken aanraden aan klanten
Dit vind ik denk ik het leukste van mijn werkzaamheden. Als mensen om aanraders van Young Adult boeken vragen, ga ik helemaal los. Het is super leuk als mensen van dezelfde soort boeken houden als jij en je jouw favoriete serie kan aanraden. Nóg leuker is als ze daadwerkelijk met het boek dat jij hebt aangeraden naar huis gaan. Dan hoop ik altijd heel erg dat ze net zo van het boek genieten als ik!

Ik kan nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld over de leukste dingen aan werken in het café, maar voor nu stop ik even. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn werk!

Zijn er mensen van jullie die ook in een boekenhandel werken? Hebben jullie het daar ook zo naar je zin? 

Advertentie

13 gedachten over “Het leukste aan werken in een boekenwinkel

 1. Wat klinkt dat heerlijk *verlangende zucht*
  Ik zou wel in een grote bibliotheek willen werken, lijkt me ook heerlijk en relaxt. Dat café erbij klinkt ook goed, heel lekker om een boek te kopen en er gelijk een beginnetje in te maken. (Al ben jij natuurlijk aan het werk en moet je kijken hoe klanten dat doen 😉)

 2. Heel herkenbaar 🙂 Je bent een heel klein beetje mijn opvolgster (trots-trots)… Je hebt toch wel Tad Williams op voorraad, he? Zijn recentelijk weer uitgegeven … Anyway. Wat vooral herkenbaar is: dat je tbr stapel groeit, dat je ‘die wil ik hebben’-reactie getriggerd wordt door de CB dozen. Maar hou je in. Voor je het weet heb je 7 Ikea-billies met dubbele rijen boeken, en trust me: dat is leuk, tot je gaat verhuizen. 😉
  … nee, da’s niet waar. Het is nog steeds leuk.
  (Maar … er zitten ook minder leuke kanten aan het werken in een boekwinkel. Dat geldt voor veel winkelwerk. Moeilijk om spontaan een vrije dag op te nemen, werken op dagen en tijden dat er veel zaken in je sociale leven spelen, en het is lichamelijk zwaar werk vergeleken met andere baantjes. Je moet de balans vinden. Net als bij elke baan, natuurlijk.)

  1. Ik zou even in GEBAS moeten kijken of we Tad Williams op voorraad hebben. 😉
   Heel leuk dat jij ook bij Venstra hebt gewerkt. Als je in de buurt bent, kom dan vooral eens gedag zeggen!

 3. Werken in een boekenwinkel lijkt me echt heel leuk! Mocht ik mijn job ooit helemaal zat zijn, dan begin ik gewoon mijn eigen boekhandel haha 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s