Een zelfreflectie op mijn 2017

Hoe ongelofelijk het ook is, 2018 staat alweer om de hoek. Ik had het er woensdag nog met een collega over, maar het voelt echt nog twee weken geleden dat het zomervakantie was. Deze challenge kwam ik tegen op weheartit en daagt je uit om na te denken over het afgelopen jaar. Een soort zelfreflectie dus, en dat leek me erg leuk om te doen!

christmas, winter, and Cookies afbeelding

De challenge is eigenlijk een vragenlijst die je uitdaagt om terug te kijken op het afgelopen jaar, en de doelen die je dit jaar had. Zelf had ik niet écht goede voornemens, maar wel een aantal doelen en dingen waar ik zelf meer bewust van wilde worden. Laten we kijken naar de vragen die ik van het Engels naar het Nederlands heb vertaald.

❥ Wat deed je op 31.12.2016? Herinner je het gevoel en de gedachten die je toen had?
Ik vierde Oud&Nieuw in Amsterdam, met Iris en Amy, en het vriendje van Iris en zijn vrienden. We hebben eigenlijk de hele avond drankspelletjes gedaan en oliebollen gegeten, en hebben vuurwerk gekeken op de Berlagebrug. Mijn gedachten toen waren vooral dat ik Audun heel erg miste, die op dat moment in Noorwegen was. Gelukkig kwam hij vier dagen later voor een paar dagen naar Nederland! Jeetje, wat zijn de tijden veranderd sinds toen.

❥ Wat is er in je leven veranderd sinds de laatste dag van 2016? Hoe ben jij veranderd?
Zo ontzettend veel! Ik ging uit huis en verhuisde naar Amsterdam, sloot mijn bachelor af met een 8 voor mijn scriptie, veranderde van baan, en Audun verhuisde naar Nederland. Al deze veranderingen hebben er voor gezorgd dat ik een ontzettend gelukkig mens ben en mezelf echt gelukkig prijs met alles wat ik heb. Mijn leven voelt op dit moment heel compleet, en ik hoop dat dat alleen nog maar gaat verbeteren!

snow, toronto, and winter afbeelding

❥ Wat waren jouw plannen voor 2017? Heb je je doelen en plannen bereikt?
Ik had dit jaar niet echt specifieke goede voornemens, maar wel een boel plannen. Ik wilde héél graag mijn scriptie halen, wat is gelukt. Daarnaast wilde ik iets afvallen, wat helaas niet is gelukt haha. Dat wordt ook weer een heel cliché voornemen voor 2018. Voor de rest wilde ik ook weer veel reizen en lezen. Dat eerste is zeker gelukt, en hoewel ik mijn reading challenge omlaag gooide, ben ik nog steeds tevreden met de 50+ boeken die ik dit jaar gelezen heb!

❥ Kies de beste maand van 2017 en deel met ons waarom die maand speciaal was voor jou.
Hmm moeilijk, want je hebt in elke maand leuke en minder leuke dingen. Ik vond juli wel een hele leuke maand. Toen had ik net mijn scriptiecijfer teruggekregen en bracht ik 2,5 week in Noorwegen door. Het was een supervakantie waar ik nog vaak aan terugdenk!

snow, winter, and christmas afbeelding

❥ Kies een dag uit dit jaar die je nooit zal vergeten, en waarom.
Pfoe, dat zijn er een heleboel! Maar de dag waarop ik mijn bachelordiploma in ontvangst nam zal ik denk ik niet zo snel meer vergeten. Of de dag waarop ik ging verhuizen naar Amsterdam. Of de dag dat Audun naar Nederland kwam. En helaas ook de dag waarop mijn opa overleed. Dat was een hele gekke dag, want die dag had ik ook mijn scriptie gepresenteerd voor mijn familie en daarna nog gezellig geborreld met mijn studiegenootjes. Toen ik thuiskwam kreeg ik bericht dat opa was overleden. Dat zijn toch dingen die je bijblijven.

❥ Wat was de moeilijkste periode van 2017 voor jou? En waarom?
Mijn opa is in juni overleden en dat was een hele turbulente periode, omdat ik toen ook de laatste stappen aan mijn scriptie moest zetten én een stedentrip naar Rome had. De dag nadat ik terug kwam uit Rome werd mijn opa begraven en daarna moest ik dus nog de puntjes op de i zetten bij mijn scriptie. Dat was niet makkelijk, maar gelukkig is het allemaal goedgekomen. En opa is nu op een betere plek, bij mijn oma in de hemel. ❤

christmas, white, and food afbeelding

❥ Kies drie personen die 2017 voor jou veranderd hebben en beschrijf de impact die zij op jou hebben gehad.
Allereerst Audun omdat hij mijn leven echt compleet heeft gemaakt, en nu hij in Nederland woont voelt het nóg completer! Als tweede mijn scriptiebegeleider omdat hij me altijd goed heeft geholpen als ik ergens niet uit kwam, en me meer tijd heeft gegeven toen het nodig was. Zonder hem had ik nooit zo’n hoog cijfer voor mijn scriptie kunnen halen! En als laatste heel cliché, maar toch mijn ouders. Die, nu ik uit huis ben, nog steeds me altijd bij staan!

❥ Heb je iemand verloren dit jaar? Hoe voel je je nu?
Zoals ik net al zei ben ik mijn opa verloren. Hoewel het heel verdrietig was, is het wel echt beter voor hem en daardoor heb ik er wel vrede mee. Hij had namelijk ontzettend veel pijn overal toen hij nog leefde, en dat wens je niemand toe, en al helemaal je opa niet. Toch mis ik hem nog wel vaak, vooral bij gelegenheden als verjaardagen en de feestdagen die er nu aankomen. Het is heel vreemd dat hij er dan opeens niet meer bij is.

dog, pretty, and puppy afbeelding

❥ Beschrijf de mooiste reis die je hebt gehad dit jaar. Waar was dat en wat maakte dat zo speciaal?
Ik kan écht niet kiezen, deze vraag is heel moeilijk. Maar dan ga ik toch voor Rome en Dubai. Rome omdat het echt de mooiste stad is waar ik tot nu toe ben geweest, en het was gewoon heel erg leuk en gezellig om met Audun op vakantie te zijn. Dubai omdat het zo onvoorstelbaar groot en luxe was allemaal, en omdat het ook heel erg leuk was om met mijn moeder een stedentrip te maken. Dat had ik namelijk nog nooit gedaan!

❥ Heb je iets voor het eerst gedaan in 2017? Wat was dat?
Vast heel veel dingen. Het enige wat me nu te binnen schiet is dat ik voor het eerst ontslag heb genomen ergens omdat ik het er écht niet naar mijn zin had, in plaats van dat ik ontslag nam omdat ik bijvoorbeeld naar het buitenland ging of ik graag iets anders wilde proberen. Ik ben best trots dat ik in die periode voor mezelf heb gekozen en ontslag heb genomen! En nu werk ik bij het leukste bedrijf ooit, waar ik heel blij mee ben.

bedroom, design, and dream home afbeelding

❥ Wat is het beste dat je in 2017 hebt gedaan?
Voor mezelf kiezen. Dat wil zeggen: kiezen om een master in twee jaar te doen in plaats van één jaar zodat ik wat vrije tijd zou hebben. En daarnaast ook een nieuwe baan nemen waar ik lekker wat extra geld kan verdienen en waar ik het ontzettend naar mijn zin heb.

❥ Kies een liedje dat jouw 2017 het best beschrijft.
Het eerste halfjaar van 2017 zou ik beschrijven met Photograph van Ed Sheeran, omdat ik toen nog in een lange afstandsrelatie zat. Maar ik zou het tweede deel beschrijven als Perfect van Ed Sheeran haha. Super cheesy, maar zo voel ik me gewoon echt als het om de liefde gaat! Ik ben gewoon heel gelukkig. 🙂

christmas, cozy, and tree afbeelding

❥ Wat wil je bereiken voor 2018 begint?
Mijn tentamen goed maken zodat ik met een lekker gevoel de Kerstvakantie in kan, en vooral heel erg genieten van december! Lekker van de winter en de gezelligheid genieten voor het allemaal weer voorbij is.

❥ Hoe ga je de dagen die nog komen het beste en leukste maken?
Ik combineer mijn vrije tijd heel goed met werk en mijn studie, dus daar hoef ik niet zoveel aan te veranderen. Ik wil vooral graag een keertje schaatsen en andere romantische, winterse dingen doen voordat Audun naar Noorwegen gaat in de Kerstvakantie. En daarna kunnen we natuurlijk in Lissabon nog even van de Kerstsfeer genieten samen!

Zo, dat was een hele zit, maar ik vind dit wel heel erg leuk om in te vullen! Het is toch een soort reflectie op het afgelopen jaar. Ik daag jullie allemaal uit om deze challenge ook te doen! Op je blog of gewoon ouderwets in een notitieboekje. Succes alvast!

Wat wil jij nog doen voor 2018 begint? 

8 gedachten over “Een zelfreflectie op mijn 2017

 1. Wat een ontzettend leuk artikel zeg!!!

  Ik denk dat ik deze ook heel graag ga willen doen voor de blog ja hihi. Heb wel een statistieken terugblik artikel in de maak bv. maar een persoonlijke terugblik nog niet en de vragen zijn wel heel erg leuk allemaal!

  wat leuk dat jullie nog samen naar Lissabon gaan, leuke vooruitzichten!

 2. Heel veel sterkte met de verjaardagen en feestdagen, zo herkenbaar wat je schrijft over je opa. Ik ben de mijne verloren in augustus en zijn verjaardag komt er ook aan begin december. Een moeilijke tijd, maar je staat er niet alleen voor. ❤

  1. Dankjewel, heel lief van je! En jij natuurlijk ook heel veel sterkte. ❤️ Gelukkig ben je met familie waaraan je hopelijk veel steun hebt.

 3. Gewoon je schaatsen meenemen naar je werk en hup: daarna de ijsbaan op 🙂 Staat vlak voor je werkplek! En het is heel fijn dat je lange-afstandsrelatie een meer normale-afstandsrelatie is geworden.
  Met kerst zul je altijd weggevallen familie en vrienden een beetje extra missen… dat hoort er ook een beetje bij. Ik hang nog steeds bepaalde ornamenten in de boom waarvan ik weet dat mijn oma ze mooi zou hebben gevonden, kijk een film die mijn ene opa prachtig had gevonden, en maak een wandeling (met hond) die mijn andere opa fijn had gevonden. Zo hou je de herinnering ook een beetje levend.
  Zelf heb ik verder geen echte dingen die ik dit jaar nog wil doen. Ja, boze mails naar Connexxion schrijven ivm de aangepaste busroutes 😡 Maar verder ben ik heel tevreden met alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: