Ik verlaagde mijn Reading Challenge van 70 naar 50

Je hebt het vast al aan de titel gezien, maar ik heb voor het eerst in vier jaar mijn Reading Challenge verlaagd! Ik had mijn doel eind vorig jaar heel ambitieus op 70 boeken gezet, en in januari leek dat prima te gaan lukken, maar toen kwam de scriptie die ik moest schrijven en daarna ging ik veel op vakantie, raakte ik in een leesdip enzovoorts. Ik liep elf boeken achter op mijn challenge, raakte er gestrsst door en het voelde alsof ik ging falen. Totdat ik er op een dag helemaal klaar mee was en mijn challenge omlaag gooide.

reading challenge

Je kan vinden dat ik me onwijs aanstel, en dat het raar is dat ik me gestrest voelde om de Goodreads challenge te halen, maar ik ben iemand die me altijd enorm kan storten op iets, en als het dan niet blijkt te lukken dan kan ik dat maar moeilijk accepteren.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het concept van de Goodreads Reading Challenge geweldig. Ik vind het super dat je jezelf kan uitdagen door een doel op te stellen met het aantal boeken dat je in een jaar wilt lezen. Ik heb de afgelopen twee jaar ook onwijs veel plezier gehad met die challenge, want ik liep altijd wel een paar boeken voor en dan voelde ik me trots dat ik zoveel las. Dit jaar werd ik echter altijd een beetje miserabel als ik naar Goodreads surfte en het vervelende ‘you’re 11 books behind on your challenge’ zag. Elf boeken waren wel iets moeilijker in te halen dan één of twee.

Daarnaast merkte ik dat ik niet meer voor mijn plezier las. Als ik zin had om een dik boek te lezen, dan schoof ik die nog maar even vooruit omdat ik mijn reading challenge moest halen en beter dunne boeken kon gaan lezen. Daarnaast was mijn zin in het lezen ook steeds verder te zoeken. Ik merkte dat ik de bladzijden sneller ging omslaan zonder elke zin goed in me op te nemen, en dat ik obsessief werd in het bijhouden van hoeveel pagina’s ik nou eigenlijk gelezen had. Bizar toch?

Dus, toen ik op een avond op Goodreads zat om weer mijn aantal gelezen bladzijden in te voeren, was ik er opeens helemaal klaar mee. Ik ging naar mijn reading challenge pagina en paste het aantal boeken aan. Ik zette de teller op 50 boeken, 20 boeken minder dan mijn oorspronkelijke doel. Hoe het voelde? Ge-wel-dig. Alsof ik opeens weer kon ademen. Meteen gingen er allerlei deuren voor mij open. Ik wilde mijn hele boekenkast het liefst meteen tackelen en alles lezen. Het leek wel alsof het aanpassen van die challenge het zin in het lezen had teruggebracht voor mij!

Ik hoef nu nog maar 2 boeken te lezen voor mijn challenge dit jaar, en hoewel ik mezelf er niet echt toe wil verplichten, weet ik wel vrij zeker dat dat gaat lukken haha. Nu het weer steeds slechter wordt vind ik het ook steeds leuker om met een boek in bed te kruipen. Mijn oorspronkelijke doel van 70 boeken ga ik dus niet meer halen, maar die van 50 zeker wel!

Volgend jaar ga ik gewoon weer lekker meedoen aan de Reading Challenge, maar dan wel met een iets minder ambitieus doel. Ik zat te denken aan 52 boeken, want dat is een boek per week en dat moet wel haalbaar zijn voor mijn tempo. Of ik schroef hem op naar 55, zodat ik iets meer uitdaging heb. Ik zie wel…

Doe jij mee aan de Goodreads Challenge?
Wat is jouw doel en denk je dat je deze voor het einde van het jaar gaat halen? 

10 gedachten over “Ik verlaagde mijn Reading Challenge van 70 naar 50

  1. Ik had precies hetzelfde en heb toen ook mijn reading challenge aangepast van 50 boeken naar 40 boeken. Loop nog steeds 2 boeken achter, maar ik ga er niet meer zoveel om stressen als eerst.

    x

    1. Nee, dat stressen is eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Het gaat natuurlijk om dat je plezier hebt in het lezen en niet hoeveel je leest. 🙂

  2. Haha wow. Mijn challenge staat op 15 :p maar ‘t is m’n eerste jaar en ik zat echt in een giga dip. Maar dan nog. Ik vind dat ik veel lees maar ik zou echt never 50 boeken uit krijgen denk ik. Ik kijk ook veel te graag tv 😉 haha. Alleszins niets om je voor te schamen dat je de challenge naar beneden hebt gehaald.

  3. Ik wilde dit jaar 70 boeken gelezen hebben. Nou, ik liep letterlijk 14 boeken achter dus ook ik heb mijn challenge verlaagd naar 50 boeken (nog 4 te gaan whoop whoop!) 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s