Interview met Rianne Werring | Wonderland blogtour

De blogtour rondom Wonderland is inmiddels in volle gang, en vandaag is het mijn beurt! Gisteren hebben jullie op de blog van Monica haar recensie kunnen lezen, en vandaag is het mijn beurt om deze leuke YA kerstbundel in het zonnetje te zetten. Mijn recensie van het boek kunnen jullie op een later moment verwachten, want vandaag heb ik iets anders leuks voor jullie. Namelijk een interview met één van de auteurs van Wonderland: Rianne Werring! Rianne schreef het verhaal ‘Maria’s Kerstengel’ voor de bundel, een verhaal over een meisje dat worstelt met zichzelf en haar omgeving, maar waar alles toch met een lichtpuntje eindigt. Ik stelde Rianne verschillende vragen over dit verhaal, haarzelf en haar andere werk. Lees gezellig mee!

Rianne Werring is geboren in Heenvliet, een klein dorpje net onder Rotterdam. Tegenwoordig woont ze echter vlakbij Groningen, samen met haar vriend en vier vogels. Ze is 29 lentes jong en heeft literatuur- en theaterwetenschap gestudeerd in Leiden en Amsterdam.

Rianne Werring

Hoe ben je met schrijven begonnen? 
“Ik ben begonnen met het schrijven van een ‘weekblad’ toen ik negen was: een krantje waarvoor ik alle nieuwsberichten bedacht en columns schreef en die ik elke week voorlas aan mijn beste vriendin. We hadden er de grootste lol om! Daarna ben ik niet meer gestopt, het genre is alleen wat veranderd: de weekbladen werden verhalen, lange en korte. Ik heb ook nog een tijdje gedichten geschreven, dat doe ik tegenwoordig niet meer zoveel. Ik vertaal er wel zo nu en dan nog eentje.”
 
Heb je al eerder een boek (of boeken) uitgebracht?
“Ik heb nog geen boeken uitgebracht, wel een aantal korte verhalen in verschillende bundels, onder andere bij uitgeverij Letterrijn (de bundels Insomnia uit 2014 en Nordic Noir uit 2016), Books of Fantasy (Fantastisch Strijdtoneel III) en Dutch Venture Publishing (Magisch en nu Wonderland). Ik houd ervan om mee te doen aan schrijfwedstrijden, zeker als die een bepaald thema hebben. Het is leuk om buiten je comfortzone te schrijven!”
Hoe zou je jouw schrijfstijl omschrijven?
“Dat verschilt. Ik kan goed wisselen tussen hoogdravend taalgebruik en een no-nonsense, recht-voor-zijn-raap-stijl. Het ligt een beetje aan het verhaal, vaak pas ik mijn schrijfstijl daar wel op aan.”
 
Waar schrijf je het liefste over?
“Ik vind historische romans erg leuk om te schrijven: het is heel bijzonder om je onder te dompelen in een andere tijd, een andere wereld. Om diezelfde reden schrijf ik ook graag fantasy. Daar is dat nog sterker, want daar bepaal je de regels van de werkelijkheid zelf. Mijn personages zijn vaak een beetje rebels: ze willen iets veranderen, iets bereiken.”
 
Schrijf je fulltime of doe je ook nog iets anders voor de kost?
“Ik ben redacteur met een eigen bedrijf – Werringwerk – en werk samen met schrijfster Marieke Veringa onder de naam MidgardManuscripten als manuscriptbeoordelaar. We worden ingehuurd door uitgevers om eindredactie te doen en we helpen schrijvers om hun manuscripten nog verder te verbeteren. Het is heel mooi werk om te doen.”
 
Wat is je favoriete genre om te lezen?
“Ik ben gek op fantasy, science fiction en klassieke literatuur, maar eigenlijk lees ik zo’n beetje alles wat los en vast zit. Van biografie tot filosofie en van dichtbundel tot chicklit. En als ik een boek heel goed vindt, lees ik het graag nog een keer. Ik denk dat De Klokkeluider van de Notre Dame de recordhouder is van mijn boekenkast, die heb ik al minstens tien keer gelezen.”
Image result for klokkenluider van de notre dame boek
Wat was je inspiratie voor Maria’s Kerstengel? 
“Ik heb nog niet eerder een romantisch kerstverhaal geschreven, dus dat was even zoeken! Maria worstelt met zichzelf, met haar verliefdheid op Daan, met Kerstmis, en daar bovenop hebben zij en haar moeder nog altijd moeite met haar vader, die niet meer in hun leven is. Ik wilde een verhaal schrijven waarin niet alles van het één op het andere moment wordt opgelost, maar waarin wel voor ieder van Maria’s problemen een lichtpuntje verschijnt.”
 
Wat vind je zelf van Kerstmis?
 Ik houd niet zo van de heisa eromheen: die eeuwige kerstnummers die de hele maand december uit alle speakers klinken, kerstversiering overal en het overdreven gedoe met kerstdiners. Ik houd wel van de gezelligheid, het bij elkaar komen, het samenzijn. We geven in mijn familie ook geen cadeaus met kerst, wel met Sinterklaas.
 
Wat zijn jouw Kerstplannen voor dit jaar?
 In een ander verhaal uit de kerstbundel – Jennefer Mellinks Kerst’mis– zoeken de hoofdpersonen met kerst een vakantiehuisje op. Eigenlijk vond ik dat wel heel aantrekkelijk klinken: lekker weg van alles en even alleen met elkaar zijn. Maar ik denk dat we dit jaar met kerst wel bij familie op bezoek zullen gaan. Kerstboom erbij, lichtjes aan en die eeuwige kerstliedjes op de radio… 
Image result for kerstlichtjes
Ik vond het heel erg leuk om Rianne te interviewen! Het was eigenlijk de eerste keer dat ik een auteur interviewde. Natuurlijk heb ik voor mijn journalistieke studie al vaker mensen geïnterviewd, maar dit was toch iets anders! Ik vond het leuk om te lezen dat Rianne eigenlijk helemaal niet zo van de heisa rondom Kerstmis houdt, dit komt namelijk best terug in haar kerstverhaal Maria’s Kerstengel. Maria houdt namelijk ook niet echt van Kerstmis, al heeft dit een andere reden.
Stiekem heb ik door het lezen van Wonderland en dit interview juist heel erg zin in Kerstmis gekregen! Hoewel ik het nog iets te vroeg vind om de Kerstliedjes alweer aan te zetten, kijk ik er wel heel erg naar uit. En, net als Rianne zegt, vooral naar de gezelligheid en het samenzijn met elkaar!
Mijn recensie van Wonderland komt er heel snel aan! Voor nu geef ik het stokje voor de blogtour door aan Veerle, want die zal deze leuke kerstbundel morgen op haar blog bespreken!
Wat vinden jullie het leukst aan Kerstmis? 

2 gedachten over “Interview met Rianne Werring | Wonderland blogtour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s