Waarom het leven van boekenwurmen beter is dan dat van niet-lezers

Als je deze blog bezoekt hou je waarschijnlijk, net als ik, ook van lezen. Behalve dat lezen ontzettend leuk en ontspannend is, leer je er ook een heleboel van. En zo zijn er nog wel meer redenen waardoor lezen je leven geweldig maakt. Ik stelde een handig lijstje op om mensen er van te overtuigen dat lezen niet saai is, maar hartstikke nuttig, en dat je leven er écht beter van wordt (duh).

IMG_1424

1. Je algemene kennis krijgt een enorme boost
Ik ben altijd al een boekenwurm geweest, en ik herinner me dat als ik vroeger iets zei, mijn moeder af en toe reageerde met ‘hoe weet jij dat nou weer?’ Vaak wist ik feitjes over dingen doordat ik het in boeken had gelezen. Nu heb ik het nog steeds. Ik merk dat ik veel dingen over de wereld leer door te lezen. Niet alleen feitjes, maar ook hoe mensen met elkaar om gaan, hoe mensen reageren in bepaalde situaties en wat goed is en wat slecht. Boeken vertellen het je!

2. Je wordt nieuwsgierig naar de wereld
Je wilt dingen zien, dingen doen en dingen proeven waar je over gelezen hebt. Of spreek ik nu alleen voor mezelf als ik zeg dat ik geïnspireerd raak door boeken over reizen, dat ik de kookkriebels krijg van boeken waarin er lekkere dingen gegeten worden en dat ik het liefst morgen nog een cursus fotografie start als ik lees dat de hoofdpersoon in mijn boek er zoveel plezier uit haalt. Ik merkt dat ik nieuwsgierig word naar de wereld en dat ik dingen wil ontdekken!

3. Je hebt altijd wat te doen
Wachten op de bus? Prima, dan kan je nog net dat hoofdstuk aflezen. Een uur in de trein naar school of werk? Geen probleem, je hebt toch een spannend boek bij je. Boekenwurmen hebben vaak altijd wel iets te lezen bij zich en hoeven zich daarom nooit te vervelen. En als je een keer je boek vergeten bent is er Booktube, Bookstagram en Twitter waar genoeg te doen is voor elke boekenliefhebber!

4. Je huis of kamer ziet er veel mooier uit met een (deels) volle boekenkast
Behalve dat de inhoud van boeken geweldig is, zijn het ook gewoon pareltjes om te verzamelen. Mijn boekenkast is echt de eyecatcher van mijn kamer en elke keer dat ik er naar kijk maakt het me blij. Nu ben ik nog aan het twijfelen of ik de boeken op kleur of hoogte wil sorteren, maar hoe dan ook ziet het er interessant uit. Daarnaast heb je ook altijd een gespreksonderwerp als er nieuwe mensen langskomen!

5. Lezen maakt dat je risico’s durft te nemen
Want als Katniss de arena in kan gaan met doel om als enige van 24 jongeren levend over te blijven, dan kan jij bést dat spannende sollicitatiegesprek aan. En als Harry Potter na zoveel dierbaren verloren te hebben nog steeds geluk in de liefde en vriendschap kan vinden, kan jij dat ook écht. Lezen zorgt ervoor dat je risico’s durft te nemen omdat je weet dat alles toch meestal wel op zijn pootjes terecht komt.

Op welke manieren maakt lezen jouw leven beter dan
het leven van een niet-boekenwurm?

8 gedachten over “Waarom het leven van boekenwurmen beter is dan dat van niet-lezers

  1. Ik ga absoluut mee met dat je algemene kennis een oppepper krijgt als je veel leest. Misschien niet direct van het lezen van romans zelf, maar als je een beetje nieuwsgierig wordt naar achtergronden, en je daar dan verder over gaat lezen: dan kijk je wel verder dan je neus lang is.
    Verder gaat je woordenschat omhoog en kun je je beter uitdrukken. Of nog beter: je kunt andere mensen beter begrijpen. Kortom, communicatie gaat beter als je veel leest.
    Maar eigenlijk zou je moeten lezen omdat het gewoon leuk is. Boeken kunnen spannend zijn, of romantisch, of je aan het huilen of lachen brengen. Met een echt goed boek beleef je dat allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s