16 dingen die je nu meteen weg kunt doen | Minimalisme

In de zomervakantie heb ik mijn hele kamer van top tot teen grondig opgeruimd. Ik heb daarbij ontzettend veel kleding, schoenen, accessoires, boeken, make-up en allemaal troepjes weg gedaan. Sindsdien heeft alles in mijn kamer een plekje en weet ik ook precies waar alles hoort; het is nu bijna nooit meer een rommel! Ik vind het heerlijk om met opruimen en uitzoeken bezig te zijn en vind minimalisme daarom ook heel interessant. Ik hou me er de laatste tijd steeds meer mee bezig en ik hoop dat ik jullie ook enthousiast kan maken voor het leven met minder spullen. Want een opgeruimd huis is een opgeruimde geest (echt!). Vandaag benoem ik een heleboel spullen die je nu meteen weg kunt doen zonder dat je er veel bij na hoeft te denken. Dit is een perfecte start voor als je ook meer met minimalisme wilt doen. Bereid je voor op opruimkriebels!

home, interior, and design afbeelding

1. Handleidingen en gebruiksaanwijzingen
Dit hadden we tien jaar geleden nóóit gedaan, maar het kan echt geen kwaad om al die dikke gebruiksaanwijzingen en handleidingen van de magnetron, tosti-apparaat en DVD-speler weg te doen. Van bijna alle producten staat er tegenwoordig wel een gebruiksaanwijzing online en anders is er wel ergens een forum te vinden met iemand die precies dezelfde vraag stelt als jij.

2. Gezichts- en haarproducten die je niet gebruikt
Dit neemt zoveel ruimte in en is dus zonde om maar te laten staan terwijl je het niet of nauwelijks gebruikt. Gooi weg wat niet meer goed is en producten die nog wel goed zijn kun je misschien weggeven aan vriendinnen of familie.

3. Pennen die het niet meer doen of niet lekker schrijven
Deze gebruik je toch niet en zijn alleen maar irritant. Test al je pennen uit als je bijvoorbeeld een vlog kijkt of naar een podcast luistert en gooi alle pennen weg die het niet meer doen of die je echt niet lekker vindt schrijven.

4. Eten dat je niet meer gaat opeten
En dan bedoel ik niet alleen de producten met een houdbaarheidsdatum, maar ook de producten in de voorraadkast waar je eigenlijk nooit in kijkt. Dingen die je niet lekker vindt ga je toch niet meer eten, en misschien zijn er wel dingen over de datum die je meteen weg kunt gooien. Het voelt misschien even naar om eten weg te gooien, maar als je het toch niet meer gaat opeten heeft het echt geen zin om te bewaren.

5. Keukenspullen die je nooit gebruikt
Je hebt echt wel genoeg aan twee pollepels en hebt er heus geen vijf nodig. Alle spullen die je langer dan zes maanden niet meer gebruikt hebt kunnen weg. Dit geldt ook voor de suikerspinmaker die je ooit eens gekregen/gekocht hebt en daarna achter in de kast is verdwenen onder een stoflaag. Misschien kun je deze nog wel verkopen voor een leuk prijsje!

amazing, classy, and luxe afbeelding

6. Eenzame sokken
Als je al je was hebt gedaan en je hebt nog steeds sokken die heel zielig zonder hun gelijke partner in je kast liggen, doe ze dan weg. De wederhelft van die sok gaat waarschijnlijk toch niet meer opduiken en het is alleen maar onhandig in je sokkenbakje.

7. Kappotte kleding, ondergoed en sokken
Dit sluit eigenlijk een beetje aan op het vorige punt.. Maar kapotte kleding, sokken en ondergoed draag je waarschijnlijk toch niet meer en het ziet er ook niet heel fraai uit. Doe ze in een tas en breng ze naar een kledingcontainer bij jou in de buurt. Zo wordt er toch nog iets goeds mee gedaan en heb jij meer ruimte in je kast. Dit geldt trouwens ook voor kapot beddengoed, theedoeken en bijna alles van textiel!

8. Ongebruikte pasjes in je portemonnee
Deze zorgen voor heel veel frustraties als je een pasje zoekt dat je wél gebruikt. En als je nu toch in je portemonnee aan het kijken bent, zoek dan gelijk eens die stapel bonnetjes uit. Heel veel ervan heb je waarschijnlijk niet meer nodig en de bonnen die je wel moet bewaren kun je beter in een la leggen zodat de inkt niet vervaagt.

9. Thee die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt
Oeps, dit moet ik zelf ook eens gaan uitzoeken! Als je in een opwelling eens heel veel thee hebt gekocht maar eigenlijk maar één smaakje lekker vindt, kun je de rest beter weggooien want het is alleen maar rommel dat je niet gebruikt. Behalve als je beste vriendin of moeder vaak komt theeleuten en die thee wél heel lekker vindt, natuurlijk. Dan kun je het bewaren want op deze manier wordt het toch nog gebruikt!

10. Mokken, messen en andere keukenspullen die je ergeren
Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik ben heel specifiek als het gaat om mokken. Ik wil ze niet te groot, niet te klein en ook niet te dik, anders drinkt het gewoon niet lekker. Hetzelfde geldt voor messen. Als ze niet scherp genoeg zijn kan ik me er echt enorm aan ergeren. Maak het jezelf gemakkelijk en gooi deze ergernissen weg!

eyes, black, and eyelashes afbeelding

11. Oude studieboeken
Als je deze studieboeken toch nooit meer gebruikt staan ze maar niks te doen in je kast. Verkoop ze liever! Je kunt daar nog best een leuk bedrag aan overhouden via bijvoorbeeld bol.com. Ik zelf heb er al best een leuk bedrag mee verdiend!

12. Volle notitieboekjes
Misschien heel pijnlijk en ondenkbaar voor alle stationary lovers (ik ben er zelf ook één), maar volle notitieboekjes gebruik je toch niet meer. Behalve als je er echt nog héél vaak in kijkt en het je gelukkig maakt (zoals een mooie bujo misschien) kun je het bewaren. Maar boekjes die volstaan met losse krabbels kunnen best weg.

13. Schoenen die pijn doen / niet lekker lopen
Need I say more? Deze schoenen draag je waarschijnlijk toch niet, en als je ze draagt is het waarschijnlijk uit schuldgevoel omdat je het zonde vindt dat ze anders maar in de kast blijven staan. Breng ze naar een tweedehandswinkel of zet ze op Marktplaats, misschien verdien je er nog iets aan!

14. Uitgerekte haarelastiekjes
Want er is niks vervelenders dan haarelastiekjes die je haar niet goed bij elkaar houden.

15. Kledinghangers waar ál je kleding vanaf glijdt
Soms vragen ze in de winkel: wil je de hanger houden? En dan zeg je vaak ja omdat je altijd te kort hebt aan hangers. Maar vervolgens glijdt thuis ál je kleding er vanaf en heb je er alsnog niks aan. Doe die hangers weg en investeer liever in goede kledinghangers (bijvoorbeeld die met suède op de hanger, met anti-slip effect!).

16. Uitgedroogde nagellak
Want het is onmogelijk om daar je nagels mee te lakken en het neemt alleen maar ruimte in!

quote, kindness, and inspiration afbeelding

Zo, dat waren een heleboel dingen volgens mij. Als je even de tijd neemt om de dingen weg te gooien waar je weinig moeite mee hebt, zul je merken dat dat een goede motivatie is voor de rest! Als ik nu mijn kamer rondkijk zie ik dat ik nog steeds te veel spullen heb (het is gewoon veel te vol), maar vergeleken met een maand geleden is het onwijs opgeruimd!

“We need better things, not more” – Daphne Guinness

Vind jij de minimalistische levensstijl interessant of ben jij iemand die het juist fijn vindt om heel veel spullen te hebben? 

13 gedachten over “16 dingen die je nu meteen weg kunt doen | Minimalisme

 1. Grappig, ik denk dat bijna iedereen dit inderdaad allemaal nog heeft staan en het gewoon weg zou kunnen doen. Is natuurlijk mens-eigen om alles maar te bewaren “voor als het nog eens van pas komt”, haha!
  Leuke blog!
  Wat vindt je van mijn blog? Het zou super zijn als je me zou terug volgen! 🙂
  Thanks en liefs, Laura

  1. Bedankt voor je reactie! Ik herken inderdaad heel erg dat “oh, misschien komt dit nog eens van pas”, maar als je het eenmaal weg gegooid hebt denk je er bijna nooit meer aan! Ik vind jouw blog ook erg leuk en heb je terug gevolgd. 🙂

 2. Goeie tips weer! Ik ga dr naar kijken. Wat betreft de haarproducten etc; ik heb besloten dat ik niks nieuws mag kopen tot het op is, of ik moet het weggooien. Zodoende heb ik al een hoop geld bespaard de afgelopen maanden ! x

 3. Voor punt 4 ben ik nu juist dat eten wél aan het opeten (en daarna niet meer kopen!).
  Voor punt 9 (thee die ik niet lekker vind) heb ik een heel goed doel… meenemen naar Medusa 😀 (het zangkoor waar ik bij zit, elke pauze wordt er thee gedronken en als er 20 mensen thee drinken is er altijd wel iemand die een smaakje wel lekker vindt!).
  Rest kan ik eigenlijk al niet meer opruimen… Heb je nog tips voor gevorderden 😛 ?

  1. Ja alles opeten kan natuurlijk ook! Maar als je het écht niet lekker vind blijft het alleen maar liggen haha. Dat van die thee is trouwens een goede tip; ik heb ook heel veel theeleuten op mijn werk dus wellicht maak ik hen blij met al die theezakjes! Ohja, en ik wil binnenkort ook nog een artikel schrijven over meer die-hard opruimen, dus daar kun je op rekenen! : D

 4. Tot op een bepaald niveau ben ik het met je eens dat je heel veel spullen kunt weggooien. Behalve oude studieboeken. Tenzij het echt niet-relevante studieboeken zijn. Ik heb nog steeds mijn anthologies van literatuur. Ik moet alleen nu eens mijn woordenboeken gaan vervangen. Toch zijn oude woordenboeken ook handig, in sommige gevallen. Maar goed.
  Pennen die het niet meer doen gaan meteen de prullenbak in, oude tandenborstels, lege verpakkingen en dat soort zaken. Voor dingen die je wilt bewaren (je trouwboekje, bankpapieren, … oude aantekeningen die je echt wil bewaren…), daar heb ik plastic dozen voor. En die zijn dan weer netjes opgeborgen. En ik heb mappen met allerlei onderwerpen voor onze administratie: want er zijn wel degelijk dingen die ik bewaar voor administratie.
  Voor de huisdieren hebben we ook een doos met hun ‘speelgoed’, en ik heb zelfs voor Chi nu een klein doosje met zijn ‘kleding’. Chi is niet zo van het opruimen. Heb ik net alle knuffels en balletjes in zijn mandje gelegd, haalt hij ze er weer uit, zodat we er over struikelen.
  Oh! En laatst hebben we ook weer eens kleding geruimd. Dat moet toch wel eens per jaar, en dat was al weer wat langer geleden. Heerlijk als er weer ruimte is voor nieuwe aankopen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s