Zo begin je gemotiveerd aan het ‘nieuwe’ jaar

Het duurt nog wel even voordat het 2018 is. Gelukkig maar, want de tijd gaat al zo hard! Toch voelt het elke keer weer een beetje alsof ik een nieuw jaar in ga als september om de hoek staat. Een nieuw schooljaar, een schone lei, en een goed moment om gemotiveerd te beginnen! Zelf zorg ik ook altijd dat mijn zaakjes op orde zijn voor ik weer naar de universiteit moet. Ik geef jullie graag wat tips die jullie hopelijk zullen helpen om ook gemotiveerd aan het nieuwe school/collegejaar te beginnen!

study, school, and motivation afbeelding

Zorg voor een agenda/planner die jij fijn vindt
Ik ga je niet vertellen dat een papieren agenda beter is dan een digitale, of andersom. Dat werkt namelijk voor iedereen helemaal anders. Ik hou ervan om dingen op te schrijven dus ik heb een papieren planner, maar zet belangrijke dingen ook altijd in de agenda in mijn telefoon. Het maakt niet uit waar je het doet, maar het is wel handig als je een plek hebt waar je kan bijhouden wat je moet doen en wanneer, waar je afspraken hebt en wat je niet moet vergeten.

Zorg voor een fijne, opgeruimde werkomgeving
Deze tip heb je vast al honderd keer gehoord, maar het werkt echt; een rustgevende werkplek zorgt écht voor rust in je hoofd. Maar in plaats van hem even snel op te ruimen en al je troepjes in lades te schuiven, is het misschien een goed moment om voordat het schooljaar weer begint, alles eens lekker uit te zoeken. Wat gebruik je nog en wat niet? Doe de dingen die je niet of nauwelijks gebruikt weg. Pennen die niet lekker schrijven, post-its die niet meer plakken en meer van dat soort frutsels heb je toch niet nodig, maar zorgen wel voor rommel.

taxi, city, and photography afbeelding

Help jezelf een handje
Wil je graag naar yoga in de ochtend maar kun je maar moeilijk uit bed komen? Leg je yogakleren naast je bed zodat je ze ziet liggen. Wil je graag meer water drinken? Zorg dan dat er elke morgen een volle fles water naast je bed staat als je wakker wordt. Door jezelf de avond van tevoren voor te bereiden, is het ’s ochtends een stuk makkelijker om met je doelen bereiken te beginnen. Als jij je yogakleren op de grond ziet liggen, zul je sneller uit bed gaan en naar de yogales gaan dan dat je de kleren nog uit de kast moet pakken. Je ziet ze namelijk liggen en zal je schuldig gaan voelen als je niet gaat. Help jezelf daardoor waar nodig, doe voorbereidingen de avond van tevoren zodat je de volgende dag meteen al productiever kan beginnen!

“Motivation is what gets you started, habit is what keeps you going”

Zet je motivatie om in rituelen en gewoontes
Je hoeft jezelf er niet elke ochtend aan te herinneren dat je je tanden moet poetsen; het is een gewoonte en je doet het automatisch. Probeer je doelen om te zetten in gewoontes. Wil jij drie keer per week sporten? Doe dit dan op vaste momenten zodat het echt een gewoonte wordt, en zodat je weet dat je op die vaste momenten niks anders kan plannen. Binnen 21 dagen kun je een nieuwe gewoonte creëren, dat is maar drie weken!

Focus je op één overlappend doel
Je kunt tien nieuwe doelen stellen voor het nieuwe schooljaar, op verschillende gebieden zoals school, gezondheid, uiterlijk, liefde enzovoorts, maar de kans is groot dat je dan het overzicht verliest met als resultaat dat je niet echt vooruitgang boekt met deze doelen. Als je één of twee grotere doelen kiest, kun je je hier veel makkelijker op focussen en heb je ook minder snel het gevoel dat je faalt.

Hopelijk vinden jullie deze tips en adviezen motiverend, en hebben jullie weer zin om er tegenaan te gaan. Hoe geweldig ik de zomervakantie ook vind, eind augustus begint het toch altijd weer te kriebelen om iets productiefs te gaan doen, als jullie begrijpen wat ik bedoel.

Hoe zorg jij dat je gemotiveerd aan het nieuwe schooljaar begint? 

6 gedachten over “Zo begin je gemotiveerd aan het ‘nieuwe’ jaar

  1. Grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die September vaak als een ‘nieuw’ jaar ervaart. 😄
    Omdat ik in september start met mijn afstudeerjaar en behoefte heb aan structuur om optimaal te kunnen functioneren, vind ik de tips erg handig en fijn om te lezen. Supeeer bedankt!

    Liefs,

    Grassiëlla x

  2. Mooie tips! Ik kan zeggen dat ze werken 🙂 heel veel heb ik ook onderhand al vaak toegepast, alleen lukt het nog niet altijd mijn gewoontes vast te houden door verschillende redenen, zoals nieuw rooster of geen (huis)werk te doen, waardoor ik vaak mijn tijd verspil die ik goed aan andere dingen kan besteden (zoals bloggen of lezen) dus hier probeer ik dit jaar opnieuw aan te gaan werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s