De IJzerprins – Julie Kagawa

Ik ben dol op de IJzerfae serie van Julie Kagawa. Correctie: ik ben dol op álle boeken van Julie Kagawa. Ik leende het vierde boek in de serie en nadat hij een tijdje in mijn kast stond te verstoffen (oeps) pakte ik hem toch maar op. Gelukkig maar, want wat was het weer fijn om in NimmerNimmer te zijn!

Foto 31-05-17 20 04 18
Algemene gegevens
Titel: De IJzerprins
Auteur: Julie Kagawa
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 384
Genre: Young Adult, Fantasy
Serie: The Iron Fey #4

Het verhaal
Mijn naam, mijn ware naam, is Ashallayn’darkmyr Tallyn. Ik ben de enig overgebleven zoon van Mab, koningin van het Winterhof. En wat haar betreft, ben ik dood. Mijn verhaal begint, zoals zoveel verhalen, met een meisje… Als Winterprins zag ik liefde altijd als een zwakte. Maar toen kwam Meghan, half meisje half fae, en dat veranderde alles. Ik werd verliefd op haar en beloofde dat ik haar ridder zou zijn. Een belofte waarvan ze me – om mijn leven te redden – ontsloeg toen Nimmernimmer bijna ten onder ging aan de IJzerfae. Nu is Meghan de IJzerkoningin, heerseres van een rijk waar Zomer- en Winterfae niet kunnen overleven. Om bij haar te kunnen zijn, zal ik sterfelijk moeten worden. Dus ben ik nu, samen met Puck, met wie ik nog steeds een flinke appel te schillen heb, en die irritante cait sith Grimalkin, die me ook al het bloed onder de nagels vandaan haalt, onderweg naar het Eind van de Wereld. Daar zal ik de proeven moeten afleggen om mijn ziel te verdienen. Maar de prijs is hoog, en de keuzes die ik moet maken zijn onmogelijk. Zal ik Meghan ooit nog terugzien?

Mijn mening
In het begin was ik een beetje huiverig over dit boek, vooral omdat we nu uit het perspectief van Ash lezen in plaats van Meghan. Een perspectiefwissel kan interessant en vernieuwend zijn, maar het kan ook tegenvallen als blijkt dat de persoon toch niet helemaal zo is als je dacht. Héél soms had ik inderdaad wel zoiets van ‘mehh Ash, wat doe je’, maar aan de andere kant vond ik het ook heel verfrissend.

Ik vond het wel heel jammer dat Meghan niet of nauwelijks voorkwam, want ik vond haar altijd een heel fijn personage, maar voor de rest waren al mijn vrienden uit NimmerNimmer er wel, onder wie Puck en Grim, mijn favorieten. Ook werd het verleden en de eeuwige vete tussen Puck en Ash verder uitgediept en dit gaf echt een extra laag aan het verhaal. We wisten natuurlijk oppervlakkig wel waarom die twee zo’n ruzie hadden, maar in dit boek zijn er veel meer details waardoor je de twee nog beter, en op een ‘rauwere’ manier leert kennen.

In het verhaal zien we een heel ander deel van NimmerNimmer dan waar we tot nu toe geweest zijn, en dat vond ik ook heel leuk. Zo had ik echt weer het gevoel dat ik op ontdekkingsreis ging met mijn vrienden. Wel was er het grootste gedeelte een ander personage bij (ik noem geen naam want dat zou enorm spoilen!) waar ik me wel ontzettend aan irriteerde, maar dat was niet per se een factor waardoor ik het boek minder leuk vond. In bijna elk boek zit namelijk wel een personage dat ik niet uit kan staan!

Ik vond het weer een heel mooi boek en ook zat er aan het einde een mooie boodschap in verwerkt die Julie Kagawa je meegeeft. Ik ben gek op haar boeken en vind het echt heel knap hoe ze zo’n fantasierijke wereld zo echt kan laten voelen. Ik geef De IJzerprins vier sterren!

4 sterren

De IJzerprins is op bol.com voor minder een tientje (€9,95) te koop als paperback! Als ebook lees je hem voor €8,99.

Koop bij bol.com

Wie is jullie favoriete personage uit de IJzerfae serie? Ik kan maar moeilijk kiezen tussen Puck en Grim! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s