8 tips om je scriptie te vlammen

Ja, ook ik moet er aan geloven dit jaar: mijn scriptie schrijven. Hoewel ik er in het begin nog wel een soort van ‘zin’ in had, kan ik nu eigenlijk niet wachten tot het klaar is. Het is namelijk zó veel werk en ik heb het gevoel dat het nooit af zal komen. Daarom besloot ik eens wat research te doen op internet en wat tips te verzamelen over hoe je kan zorgen dat je scriptie op tijd af komt, en het aantal mental breakdowns beperkt blijft. En toen ik die tips toch voor mezelf aan het verzamelen was, bedacht ik me dat ik ze net zo goed met jullie kon delen.

P1160432Note: bij iedere opleiding is het schrijven van een scriptie natuurlijk anders. Zo mocht ik bijvoorbeeld niet zelf mijn onderwerp kiezen, maar kreeg ik een onderwerp waar ik dan zelf een specialisatie in moest bedenken. Als je deze tips aanneemt, let dan wel op dat ze voor jouw scriptie toegestaan/mogelijk zijn om problemen te voorkomen!

1. Sla je scriptie op in Drive / de Cloud
Oké, ik begin meteen maar met een praktische tip. Het is namelijk de nachtmerrie van elke student om zijn/haar scriptie kwijt te raken omdat een laptop er opeens mee ophoudt. Ook heb ik in de lift op de VU eens een briefje zien hangen met het bericht dat iemand zijn USB stick was kwijt geraakt waar zijn scriptie op stond. Zorg dus altijd voor een back up! Maak gebruik van de Cloud, Google Drive of mail het desnoods steeds naar jezelf als je iets veranderd. Je moet er toch niet aan denken je hele scriptie kwijt te raken?

2. Maak een planning
Bij ons is dit best goed geregeld, want wij hebben wekelijkse deadlines waarbij we steeds een deel moeten inleveren. Zondag moet ik bijvoorbeeld mijn methode inleveren (en dat ben ik nu dus heerlijk aan het uitstellen). Voor sommige studies is dit echter niet uitgedacht en die zijn meer op zichzelf aangewezen. Dan is het heel handig om zelf een planning te maken: wat wil je wanneer afhebben? Als je namelijk alles uitstelt tot het laatste moment, is er maar een kleine kans dat je het nog red. Een scriptie kan je namelijk onmogelijk in een weekje schrijven. Je moet vragenlijsten afnemen, data verzamelen, die data omzetten naar resultaten enzovoorts. Uitstellen is dus niet echt een optie, behalve als je zit te wachten op een mental breakdown en een onvoldoende.

3. Hou niet altijd de definitieve volgorde aan
Je scriptie begint waarschijnlijk met een voorblad, titel en inleiding. Maar deze delen hoef je echt niet als eerste te schrijven. Sterker nog, de inleiding kan je juist beter aan het einde schrijven, omdat je dan veel meer kennis over je onderwerp vergaard hebt.

4. Hou een document bij voor al je aantekeningen
Dit kan ook op papier, maar zelf vind ik dit handiger in een Word documentje. Als ik bijvoorbeeld een goed artikel vind waar ik later uitgebreid naar wil kijken, gooi ik hem even in mijn aantekeningen. Of als ik feedback krijg tijdens een scriptiebijeenkomst die ik later wil verwerken schrijf ik dat even kort op in mijn aantekeningen. Zo vergeet je minder snel dingen!

5. Hou je literatuurlijst bij
Nog een belangrijke die je aan het eind héél veel tijd zal besparen: hou tussendoor je literatuurlijst bij. Steeds als je een artikel gebruikt, zet hem dan meteen in de goede referentiestijl (in mijn geval APA) en op alfabetische volgorde in een apart document. Zo hoef je de lijst aan het eind van je scriptie alleen nog maar even te kopiëren en te plakken, in plaats van gestresst alle artikelen terugzoeken die je ooit hebt gebruikt.

6. Vraag hulp als je vastloopt
Aan je scriptiebegeleider of misschien een medestudent.. Deze mensen zijn er om je te helpen en het heeft meer zin om hulp te vragen, dan urenland naar een leeg Word documentje te staren. Zo kom je namelijk al helemaal niet verder. Stuur bijvoorbeeld een mailtje met wat korte vragen naar je scriptiebegeleider of maak een afspraak, of vraag aan een medestudent hoe hij/zij het aangepakt heeft.

7. Focus je op het resultaat
Want hoe dan ook moet jij je scriptie op een gegeven moment inleveren. Ik weet heel goed dat er super drukke en stressvolle tijden aan gaan komen en dat ik het echt niet altijd leuk zal vinden, maar aan de andere kant weet ik óók dat ik 1 juni mijn scriptie inlever, 9 juni mijn presentatie hou en 11 juni in het vliegtuig richting Rome zit! Dat soort dingen motiveren mij heel erg om er toch maar voor te gaan zitten.

8. Begin ‘gewoon’
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar je moet het toch doen. Of je nou nu begint of over drie uur, je moet op een gegeven moment toch gaan schrijven. En als je nú begint ben je over drie uur al weer een heel stuk verder. Wedden?

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen motiveren met deze tips, mezelf in ieder geval wel! Laten we er met zijn alle voor zorgen dat we een killer scriptie schrijven en deze zomer heerlijk van onze welverdiende vakantie kunnen genieten. We can do it! 

Schrijf jij je scriptie dit jaar? Of heb je hem misschien al afgerond? Let me know! 

 

 

4 gedachten over “8 tips om je scriptie te vlammen

  1. Een scriptie lijkt me echt een hel. Heel veel succes. Zelf moet ik een portfolio en een persoonlijkheidsprofiel schrijven voor het afronden van een cursus en daar hik ik al tegen aan. Ik denk dat ik jouw tips daar maar voor ga gebruiken.

  2. Ik ben nu ook bezig met mijn scriptie schrijven. Ik had al een definitieve versie ingeleverd, helaas is deze afgekeurd. Dus nu heb ik een herkansing gelukkig. Maar ik moet zeggen dat ik ook wel heel slecht begeleid bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s