Waarom jij er als (boeken)blogger toe doet!

Toegegeven: soms voelt blogland, en zelfs boekblogland, als een oneindige zee met oneindig veel blogs. En soms voel ik me dan maar piepklein. Ik denk dat ik hierin niet de enige ben, en daarom schrijf ik vandaag een artikel met een aantal redenen waarom jij er als blogger toe doet! Of je nou 500 bezoekers per dag hebt of 5, you matter!

P1160371Ik blog omdat ik het leuk vind. Ik vind het leuk om mijn gedachten op het internet te zetten en mijn meningen, ervaringen en tips over verschillende onderwerpen te delen met de buitenwereld. En met de jaren zijn er aardig wat mensen verschenen die het leuk vinden om die gedachtespinsels en recensies van mij te lezen. Mijn hart maakt nog steeds een sprongetje als ik een reactie krijg op een artikel, of als ik zie dat iemand mijn blog via WordPress of Bloglovin gevolgd heeft. Het is gewoon zo leuk om te zien dat mensen het leuk vinden om jouw artikelen te lezen!

Maar ook toen ik nog wat kleiner was en maar 5 bezoekers per dag had, en bijna geen reacties, vond ik het bloggen geweldig. Mijn hoofd zat namelijk zo vol inspiratie en ik had echt een plek nodig om al die inspiratie kwijt te kunnen. Een blog is dan echt het perfecte medium. Je kunt eigenlijk doen wat je wil, en je bent echt eigen baas.

Bloggers hebben invloed op verschillende onderwerpen en kwesties. Grotere blogs misschien iets meer, maar als jij blogt over actuele onderwerpen op wat voor gebied dan ook is het niet ongebruikelijk dat jouw lezers gaan nadenken over die onderwerpen en hier met behulp van jouw artikel een mening over vormen. Hoe tof is dat?

P1160364.JPG

Jou perspectief en mening is belangrijk! Ook als die mening anders is dan de meerderheid, misschien juist dan wel. Doordat mensen hun mening online zetten op talloze blogs, krijgt het internet een ontzettend divers aanbod van meningen bij elkaar verzameld. Ook zal je nooit toestemming hoeven vragen om jouw mening op internet te delen. Jij vindt iets, en jij mag dat op je blog delen.

En als je  blogt over geen actuele onderwerpen, je blog op privé zet of gewoon geen lezers hebt, doe jij er toe als blogger. Je leert er namelijk veel van voor en over jezelf dat je kunt gebruiken in het echte leven! Al is het alleen maar om een stukje leuk en aantrekkelijk proberen te schrijven. Je zult zien dat dit makkelijker zal gaan hoe langer je blogt. Je leert je eigen schrijfstijl kenen en kunt daar op inspelen. Ook leer je beter met een computer en internet omgaat, iets wat steeds belangrijker wordt in de toekomst en je ongetwijfeld vaak zult gaan tegenkomen op bijvoorbeeld je werk.

Of je nu producten/boeken thuisgestuurd krijgt om een review/recensie over te schrijven van bedrijven/uitgeverijen, of dat je gewoon je eigen producten reviewd/recenseert (wat ik zelf ook heel lang heb gedaan en nog vaak doe!) of een combinatie daarvan, jouw mening doet ertoe!

Conclusie: ik weet dat je je soms kan voelen verdrinken in de zee van blogs want het zijn er echt enorm veel, maar aan de andere kant moet je niet vergeten dat elke blogger invloed heeft op het grotere geheel op zijn/haar eigen manier. Zonder jouw blog zou bloggerland toch weer één blog armer zijn, en het enorme aanbod is wat bloggen juist zo leuk maakt; er is voor ieder wat wils!

Vind jij dat alle bloggers er toe doen? Of juist niet? En waarom dan? Laat het me weten! 

11 gedachten over “Waarom jij er als (boeken)blogger toe doet!

  1. Ik heb zelf wel behoefte om blogs te lezen met een eigen geluid. Niet alleen maar vakanties, boeken of producten. Of lappen tekst. Dat staat me ook wel tegen. haha.

  2. Wat een super tof artikel om bloggers eraan te herinneren dat zij, hoe klein ook, een verschil kunnen maken! Je bracht een glimlach op mijn gezicht met deze post.

  3. Dit spreekt me heel erg aan, want ik vraag me soms af of er wel mensen geïnteresseerd zijn in wat ik schrijf/denk/voel. Het is bemoedigend om een artikel als dit te lezen! Dus ik ben je erg dankbaar 😛

  4. Ja, je doet het in de eerste plaats voor jezelf. Omdat je het nodig hebt om te schrijven. Vroeger deed ik dat ook maar belandde alles letterlijk in een of andere schuif. Wat enorm fijn is met het schrijven op een blog, is wel dat je ineens, onverhoopt een reactie kan krijgen. Bedankt voor deze post!

  5. Dat je het voor jezelf doet is wel echt zo inderdaad 🙂 Op WordPress kan ik wel statistieken zien (en ik vind het ook wel leuk om te zien dat bepaalde blogjes heel veel gelezen worden!), maar mijn boekenblog staat niet op WordPress en daar kun je ook geen statistieken bekijken. Ik heb dus ook GEEN idee of die recensies überhaupt gelezen worden. Ik heb een tijdje zitten twijfelen of ik alles zou verplaatsen naar WordPress, maar uiteindelijk vind ik die recensies gewoon leuk om te schrijven en als mensen ze toevallig lezen en er iets aan hebben – leuk 🙂 Maar dan weet ik het niet en ik vind statistieken van één blog bekijken al genoeg. Ik ga toch geen bepaalde boeken lezen omdat een soortgelijke recensie nou veel gelezen wordt, want ik lees waar ik zin in heb…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s