Calamity – Brandon Sanderson

Het laatste deel van de Wrekers, wat keek ik daar naar uit! Ik was daarom ook super enthousiast toen het boek een paar weken geleden, vrij onverwachts, bij me op de deurmat viel. Helaas zat ik op dat moment nog in een leesdip dus ik begon er niet direct in, maar ik kon het boek ook niet te lang laten liggen. Nu heb ik het uit, en ik vertel jullie graag wat ik er van vond!

P1160407.JPG

Ik wil Uitgeverij Q bedanken voor dit recensie exemplaar! 

Algemene gegevens
Titel: Calamity
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgeverij: Q
Aantal pagina’s: 416
Genre: Scifi, Actie
Serie: De Wrekers #3

Het verhaal
Sinds Calamity aan de hemel verscheen, is niets meer hetzelfde. Het lot van David is verweven met dat van de Epics. Eerst vermoordde Staalhart zijn vader. En nu heeft Regalia een van de Wrekers veranderd in een levensgevaarlijke vijand. David kende het geheim van Prof. Hij bewaarde dat geheimzelfs toen de leider van de Wrekers zichtbaar moeite had de bijwerkingen van zijn Epic-krachten onder controle te houden. De strijd in Babilar bleek te zwaar voor Prof en hij verzette zich niet langer tegen de duistere kant van zijn krachten. Voor een Epic die zijn duistere kant omarmd heeft, is er geen weg terug. Toch blijft David geloven dat Prof te redden is. De Wrekers staan voor de gevaarlijkste missie van hun leven…

Let op! Calamity is het vervolg op Staalhart en Vlammenwerper. Deze recensie kan spoilers bevatten over deze boeken, maar niet over Calamity zelf.

Mijn mening
In Calamity gaat David samen met zijn team op zoek naar hun voormalige leider Prof, om hem terug te halen uit het duister. Dit doen ze in het voormalige Atlanta, een stad die nu volledig uit zout bestaat.

Oneindige fantasie
Mijn complimenten naar Brandon Sanderson, want zijn fantasie kent werkelijk waar geen grenzen. In elk boek dat ik tot nu toe van hem gelezen heb (tot nu toe staat de teller op 4,5) worden er dingen beschreven en bedacht die aan de ene kant erg ver gezocht zijn, maar aan de andere kant op zo’n manier beschreven worden dat het eigenlijk allemaal wel logisch klinkt. Zo was het ook met de zoutstad die in dit boek beschreven wordt. Als ik dit aan andere mensen zou uitleggen zouden ze me aankijken alsof ik gek geworden zou zijn, maar Sanderson beschrijft het in Calamity op zo’n manier dat je bijna gaat geloven dat het echt zou kunnen gebeuren. 

P1160406.JPG

Pageturner
Ik weet niet hoe de man het doet, maar zijn schrijfstijl, opbouwende spanning en ontploffende actie zorgt er voor dat als ik eenmaal aan dit boek begin, ik niet meer kan stoppen met lezen. Ook de wat rustigere stukken vond ik heerlijk doorlezen, omdat je de hele tijd een soort sluimerende spanning voelt, die de Wrekers ongetwijfeld ook voelen. Daarnaast zat het boek, net als voorgaande delen, weer boordevol actie. De Epics en hun krachten zijn zo bizar, dat de gevechten echt heel fascinerend zijn om te lezen.

Levensechte personages
Nog een compliment naar Sanderson: hij weet de personages uit de Wrekers-serie zo enorm echt maken, dat ik bijna ga geloven dat David en zijn team echt bestaan. Zelfs de personages die ik niet zo goed ken, en die er eigenlijk maar een beetje omheen hangen, hebben kenmerken en trekjes waardoor ze beginnen te leven en waardoor je het gevoel hebt dat je ze morgen op straat zou kunnen tegenkomen.

Tempo sneltrein
Toch heb ik ook iets aan te merken op het boek. Ik vond namelijk het einde wel te snel gaan. Voor mijn gevoel was het heel plotseling afgelopen en zat ik eigenlijk nog midden in het verhaal toen het al over was. Op zich is het einde mooi gesloten en is het ook een prima einde van de trilogie, alleen had het boek van mij wel vijftig bladzijden dikker mogen zijn, en de gebeurtenissen van het laatste íets langzamer beschreven. Ook de ontknoping van Calamity en waarom hij nou aan de hemel stond, vond ik nog best wel vaag.

Dat was eigenlijk de enige kritiek die ik had. Voor de rest vond ik het echt een geweldig boek en nog een bevestiging dat Brandon Sanderson één van mijn favoriete auteurs is. Ik wil heel graag meer van hem lezen! Calamity krijgt van mij vier sterren.

4 sterren

Calamity is voor €17,50 als paperback te koop en voor €9,99 als hardcover

Koop bij bol.com

Wat vond jij van de Wrekers serie? 

2 gedachten over “Calamity – Brandon Sanderson

  1. Het einde had inderdaad iets duidelijke gemogen, maar toch blijf ik fan! Ik hoop dat er ooit een spinoff serie zal komen, want ik wil nog veel meer epics 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s