11 Boekige manieren om de winter minder deprimerend te maken

Hoewel we het jaar natuurlijk zo positief mogelijk beginnen, vind ik januari altijd maar een beetje een meh maand. Het is nog steeds koud en donker maar alle gezellige lichtjes verdwijnen langzaam, je moet weer naar school of werk en alle feestdagen zijn voorbij. Al gauw merken een hoop mensen dat hun goede voornemens waarschijnlijk niet gaan lukken en raken daarom in de zogenaamde winterdip. But fear not! Ik heb een aantal perfecte manieren om deze eerste maand van het jaar door te komen met behulp van onze beste vrienden: boeken.book, interior, and decor afbeelding

1. Zorg dat je altijd genoeg leesvoer hebt
Sommigen van ons hebben een enorme stapel boeken die ze nog moeten lezen, anderen maar een paar. Heb je bijna geen leesvoer meer? Breng dan een bezoekje aan de Kringloop of tweedehands boekenwinkel en scoor voor een prikkie prachtige pareltjes. Als je iets meer uitdaging wilt aan het begin van dit jaar, stap dan eens uit je comfortzone en pak een boek dat je anders nooit gekocht zou hebben. Het kost toch weinig, en als je het écht niks vindt kan je het altijd nog terugbrengen.

2. Schrijf positiviteit
Pak een mooi notitieboekje en een pen, en schrijf elke dag een paar zinnen over wat jou die dag blij maakte. Scheen het zonnetje lekker toen je naar de bus fietste? Of was je avondeten heerlijk? Schrijf het op! Geluk zit hem in de kleine dingen en door het op te schrijven ga je hier meer over nadenken, en word je er dus ook meer bewust van.

3. Kleedjes, kaarsjes en thee
Wat is lekkerder dan na een lange school- of werkdag neerploffen op de bank met een kleedje, een goed boek en een hete kop thee? Toch gebeurt het vaak dat we ’s avonds in plaats van lezen iets anders gaan doen. Plan daarom af en toe eens een echt ‘leesavondje’ in. Zet je telefoon op vliegtuigstand of uit, steek de kaarsjes aan, pak je lievelingsdekentje en thee en als je van achtergrondmuziek houdt, zet dan zachtjes de muziek aan. De perfecte basis voor een heerlijke leesavond! Het enige wat nu nog ontbreekt is een boek. Kies een boek uit dat je al een hele tijd wilt lezen en succes is gegarandeerd.

4. Lees boeken in een zomerse setting
Hoewel ik het voor de feestdagen juist heerlijk vind om boeken te lezen met een winters sfeertje over zich heen, kan het met een winterdip juist fijn zijn als je eens een boek oppakt dat zich in de zomer afspeelt. Vooral omdat er nu geen feestdagen meer in het vooruitzicht zijn waarbij een winterse sfeer juist goed is. Pupil van Julie Kagawa leent zich hier perfect voor, en veel contemporary boeken spelen zich ook in de zomer af.

5. Ontdek leuke koffietentjes
Soms heb je geen zin om thuis te lezen, of je hebt bijvoorbeeld een uurtje vrij tussen je colleges of afspraken door. Dan is het hartstikke leuk om in een koffietentje te gaan zitten en daar een boek te lezen, onder het genot van je favoriete drankje. Ik werkte zelf in een koffietentje en vond het er altijd super gezellig uit zien als mensen een boek zaten te lezen. Dan kreeg ik zelf ook altijd zin om te lezen!

christmas, winter, and marshmallow afbeelding

6. Schrijf aanraders aan anderen
Want hoe lang is het al geleden dat je echt een ouderwetse brief hebt geschreven aan iemand? Als je een middag niks te doen hebt is dat heel leuk. En voeg bij je brief een lijstje toe met boeken die je gelezen hebt en die zij waarschijnlijk ook leuk zullen vinden. Misschien krijg je wel een brief terug!

7. Maak een afspeellijst voor je favoriete boek
Zelf vind ik bijvoorbeeld de Spotify afspeellijsten van de Court of Thorns and Roses serie heel erg fijn om te luisteren tijdens het lezen. En laatst vond ik er ook eentje voor de Infernal Devices serie van Cassandra Clare. Als je je geïnspireerd voelt door een bepaald boek, ga dan eens aan de slag met een eigen afspeellijst!

8. Ga eens naar de bibliotheek
Eigenlijk sluit dit een beetje aan bij punt één, maar als je niet genoeg leesvoer hebt, kan je natuurlijk ook bezoekje aan de bibliotheek brengen! Gratis boeken lenen, dat is toch geweldig?

9. Wees creatief
Ben jij geboren met handen die prachtige dingen kunnen maken? Probeer dat dan eens te koppelen aan je liefde voor boeken. Brei bijvoorbeeld je eigen Hogwarts sjaal of probeer de vlecht van Katniss na te maken in je eigen haar of dat van een vriendin/zusje/nichtje. Of maak gebruik van handlettering en schrijf je favoriete quote op een mooi papier en doe het in een fotolijstje.

miracle and quote afbeelding

9. Herlees je favoriete boeken
En dan niet alleen de boeken die je een paar jaar geleden hebt gelezen, maar ook de boeken die je als kind geweldig vond. Die lees je waarschijnlijk toch zo uit, omdat het taalgebruik ook een stuk makkelijk is dan dat je nu gewend bent. En je krijgt er sowieso een heerlijk nostalgisch gevoel van.

10. Zoek je boekenkasten uit
Heerlijk toch, om het nieuwe jaar fris te beginnen met schone boekenkasten? Ik heb dit zelf ook gedaan vorige week. Alle boeken eruit, doekje over de planken heen om het stof weg te halen, en dan alle boeken grondig uitzoeken en terugzetten. De boeken die je niet per se meer hoeft kun je doneren/verkopen/weggeven. Zo maak je anderen er ook nog blij mee!

11. Organiseer een readover
Als je veel vrienden of vriendinnen hebt die net zo van lezen houden als jij, is het superleuk om een slaapfeestje te houden en de hele nacht door te halen met het lezen van boeken. Koop lekkere snacks, leg jullie matrassen naast elkaar en lezen maar!

Zo. Volgens mij kunnen jullie hier wel even mee vooruit! Ik heb zelf nog twee weken vakantie waarin ik niet zoveel gepland heb, dus dan kan ik ook zelf gebruik maken van deze tips! En hopelijk wordt het dan snel weer een beetje lekkerder weer, want ik heb het stiekem wel gehad met de kou!

Wat doe jij het liefst om januari nog gezellig te houden? 

5 gedachten over “11 Boekige manieren om de winter minder deprimerend te maken

  1. Wat een super leuk en origineel lijstje met tips heb je geschreven zeg! Ik ga er zeker een paar uitproberen 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s