Tips voor als je niet in slaap kunt komen

Soms heb ik van die dagen dat het me gewoon niet lukt om in slaap te komen. Dan lig ik maar in mijn bed te woelen en zie ik de uren die ik nog kan slapen voorbij strijken. Weinig dingen zijn zo frustrerend als de hele nacht wakker liggen, en met de tijd heb ik een aantal trucjes en andere dingen geleerd die mij helpen om weer snel naar dromenland te vertrekken. En die tips deel ik vandaag met jullie!

dog, bedroom, and husky afbeeldingEen goed begin is het halve werk
Lekker slapen begint al vanaf het moment dat je naar bed gaat. Zorg bijvoorbeeld voor een lekker zittende pyjama, die niet te dik is zodat je ’s nachts zwetend wakker wordt. Ook helpt het om de verwarming uit te zetten, want je slaapt het best als de lucht koel is. Voor extra frisse lucht kun je het raam op een kiertje zetten, dat vind ik zelf altijd heel fijn. Het slimst is om een uur voordat je gaat slapen niet meer met elektronische apparaten bezig te zijn, zoals je laptop of je mobiel. In de praktijk vind ik dit zelf heel lastig, dus als dat je niet lukt, zet dan in ieder geval de helderheid van je scherm op het laagst. Zo worden je ogen al een beetje moe voordat je daadwerkelijk in bed kruipt.

ASMR video’s
De één zweert er bij, de ander vindt het helemaal niks. ASMR video’s zijn speciaal gemaakt om je tot rust te laten komen. Er wordt bewust heel zachtjes en langzaam gepraat, en er worden geluidjes gemaakt waarvan je een soort tinteling in je hoofd krijgt. Het werkt niet voor iedereen, maar als ik niet kan slapen dan zet ik nog wel eens zo’n video op.

(Kamille)thee
Dit doe ik niet gelijk, maar als ik écht niet in slaap kom, helpt het soms om er even uit te gaan en beneden een kopje thee te zetten. Niet teveel drinken, want dan moet je weer de hele tijd naar de wc, maar een klein kopje kamillethee kan je wel tot rust laten komen. En doordat je even uit je bed bent geweest is je hoofd weer even leeg gemaakt en denk je niet de hele tijd ‘ik moet slapen, ik moet nú slapen’.

Lezen
Dit doe ik meestal al voor het slapen gaan, maar lezen kan je ook helpen om moe te worden. Als je een te spannend boek leest kan het eigenlijk juist averechts werken, maar een paar pagina’s lezen kan ervoor zorgen dat je ogen moe worden en jij daardoor ook. En dan natuurlijk wel zorgen dat je niet gelijk het hele boek uit leest, want daar krijg je helaas geen slaap van. 😉

Ademhalingsoefeningen
Om je hartslag omlaag te brengen en daardoor sneller in slaap te vallen, kun je ademhalingsoefeningen proberen. Bij mij werkt het meestal wel, en ik heb een favoriet die ik probeer als ik niet kan slapen: adem vier tellen in, hou je adem zeven tellen vast en adem acht tellen uit. Doe dit een stuk of vijf keer en laat de oefening dan los.
Natuurlijk zijn er nog tal van andere ademhalingsoefeningen, maar deze werkt voor mij. Op Pinterest zul je er nog veel meer vinden, en dus vast wel eentje die bij jou past!

Dit zijn de dingen die ik probeer als ik niet in slaap kan komen. Meestal helpt één van deze manieren wel waardoor ik uiteindelijk toch lekker in slaap kan vallen. Mocht nu echt niets helpen, dan kun je altijd nog schaapjes gaan tellen. Dat werkte vroeger immers ook. 😉

Wat doe jij als je niet kunt slapen? 

6 gedachten over “Tips voor als je niet in slaap kunt komen

  1. Ik heb regelmatig dat ik niet in slaap kan komen maar ik los dit eerst op door van positie te wisselen, en mocht het dan nog niet lukken, dan ga ik er even uit en kruip dan weer terug in bed. En sowieso lees ik altijd voor het slapengaan. 🙂

  2. ASMR werken net vaak op mijn zenuwen en dan lukt slapen helemaal niet, haha. Ik hou het meestal bij lezen. Maar als je dan Harry Potter leest en het word net spannend, tja dan word het wel eens laat 😄 Soms probeer ik yoga oefeningen te doen voor het slapen, dan voel ik me lekker ontspannen en ben ik vaak ook moe van de oefeningen. Als ik nog eens wakker lig zal ik zeker aan jouw tips denken ☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s