Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Toen ik de vraag kreeg of ik ‘Daar heb je vrienden voor’ wilde recenseren, moest ik even nadenken. Was dit mijn genre? Nee. Maar mede door de positieve reacties op het vorige boek van Astrid Harrewijn van bloggers, was mijn nieuwsgierigheid toch gewekt. Dus vroeg ik toch maar een recensie exemplaar aan. Of ik het boek leuk vond lees je in deze recensie!

Daar heb je vrienden voor.JPGIk wil uitgeverij Boekerij hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar!

Algemene gegevens
Titel: Daar heb je vrienden voor
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 315
Genre: Roman, Humor

Het verhaal
Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven
Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf? Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Mijn mening
Ik begon dus eigenlijk zonder verwachtingen aan dit boek, want ik wist totaal niet wat te verwachten. Maar tot mijn grote verrassing vond ik het vanaf het begin al waanzinnig leuk, en heb ik het boek binnen een ruk en vol plezier uitgelezen!

Hiervoor is er al een boek verschenen waar het hoofdpersonage Joost ook in voorkwam (Drie vrienden, één huis en een klusjesman), maar ik heb me laten vertellen dat deze boeken prima afzonderlijk van elkaar te lezen zijn. En dat was eigenlijk ook zo, want ik heb maar heel af en toe zoiets gehad van: ik weet niet waar dit over gaat. Verder was het allemaal prima te volgen. Ik denk dat dat ook kwam omdat dit boek een ander hoofdpersonage heeft dan het vorige ‘deel’.

Dit boek gaat over Joost, en Joost weet niet zo goed wat hij wil. Hij heeft het op zich prima voor elkaar, want hij is schrijver en werkt bij het Rijksmuseum en de UvA. Maar toch heeft hij het gevoel dat hij iets mist.

Joost is een ontzettend leuk personage om uit te lezen. Ik vind het heel knap hoe Astrid, een vrouw, zo’n mannelijk personage heeft kunnen neerzetten. Je zou bijna denken dat het door een man zelf geschreven is, zo realistisch komt het over! Ik heb onwijs moeten lachen om de manier waarop Joost soms denkt en met bepaalde situaties om gaat. Hoewel ik een stuk jonger ben dan Joost en ook van het andere geslacht, kon ik me op één of andere manier gewoon heel goed inleven in hem.

Ik heb ontzettend genoten van dit boek en had hem volgens mij binnen twee dagen uit, iets wat ik nooit verwacht had van tevoren! Dit boek is voor mij zeker de verrassing van het jaar en ik zou hem iedereen aanraden, want dit is echt een boek dat iedereen leuk kan vinden! Ik geef Daar heb je vrienden voor vier sterren.

4 sterren

Daar heb je vrienden voor is voor €15 te koop als paperback en voor €8,39 als ebook.

Koop bij bol.com

Wat vond jij van Daar heb je vrienden voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s