Mijn relatie met Goodreads

Goodreads en ik hebben sinds 2013 een relatie en we zijn nog steeds heel blij met elkaar. We kennen elkaar via het internet, waar ik Goodreads bij toeval een keer vond toen ik mij verveelde. Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht en zijn we sinds die dag onafscheidelijk.

Relatie Goodreads

Afbeeldingsresultaat voor lena lijstje
Lena Lijstje

Ik ben eigenlijk mijn hele leven al bezig met lijstjes bijhouden. Van verlanglijstjes tot bucketlists, alles waar een lijstje van gemaakt kan worden, schrijf ik wel een keer op. Het is dus ook niet zo gek dat ik vroeger gek was op de boeken van Lena Lijstje (kennen jullie haar nog?). Misschien dat ik zelfs wel een beetje door haar geïnspireerd was toentertijd, haha.

Maar goed, voordat Goodreads en ik elkaar leerden kennen had ik talloze lijstjes in notitieboekjes waarin ik op schreef welke boeken ik had, welke boeken ik nog wilde en welke boeken ik had gelezen. Hoewel ik groot fan ben van notitieboekjes, vind ik het toch vervelend als ik iets niet goed doe en dan moet krassen, want dan vind ik het lijstje meteen een beetje ‘verpest’ ofzo.

Dus toen ik voor een boekverslag een keer quotes aan het opzoeken was en toevallig op Goodreads terecht kwam, kon ik mijn geluk niet op. Een site waarop je kan bijhouden welke je boeken had gelezen en welke boeken je nog wilt lezen: ideaal!

Maar Goodreads heeft meer te bieden. Het heeft gewoon álles wat elke boekenliefhebber nodig heeft als je het mij vraagt. Zo kan je niet alleen bijhouden welke boeken je aan het lezen bent (en op welke bladzijde je bent, handig!) en hebt gelezen, maar je kan ook een jaarlijkse Reading Challenge instellen waardoor je extra wordt gemotiveerd om meer te lezen, je kan vrienden toevoegen en hun favoriete boeken bekijken, je kan aparte ‘shelfs’ aanmaken met bijvoorbeeld je fysieke TBR, uitgelezen boeken een beoordeling van één tot vijf sterren geven en een recensie schrijven als je echt even iets kwijt moet over een boek.

Die recensies van boeken vind ik echt een ideale optie. Als ik een boek aan lezen ben waarvan ik denk ‘mwah, ik weet niet of dit iets voor mij is’, zoek ik het boek gewoon even op en kijk ik wat mijn vrienden over dit boek zeggen. Meestal weet ik wel welke mensen ongeveer dezelfde smaak hebben als ik, dus op onder andere basis daarvan kan ik bepalen of ik doorlees in een boek.

Ook staan alle boeken die ik dus sinds 2013 heb gelezen overzichtelijk opgeslagen, waardoor ik terug kan zien welke boeken ik allemaal heb gelezen in de afgelopen drie jaar. Van veel boeken was ik het waarschijnlijk weer vergeten dat ik ze heb gelezen (dat krijg je als je zoveel leest), maar door Goodreads heb je dat probleem niet meer.

goodreads.png
Een kleine greep uit mijn ‘gelezen’-shelf

Goodreads is alleen niet heel monogaam, want hij heeft wel miljoenen andere relaties. Maar eigenlijk vind ik dat niet eens zo erg, want hierdoor kan ik van heel veel mensen zien wat zij leuk vinden om te lezen. Ik ben gek op de ‘recommended’ functie, want als je een boek hoog beoordeeld krijg je een aantal suggesties van boeken die goed bij dat boek passen. Ideaal!

Van elk boek zijn ook mooie quotes op Goodreads te vinden, maar die functie gebruik ik eigenlijk nog veel te weinig. Ik ben dol op mooie quotes, maar eigenlijk vergeet ik steeds dat ik die ook kan opslaan op Goodreads, haha.

Er zijn nog véél meer functies, zoals allerlei groepen waar je in kan discussieren en awards, maar daar doe ik eigenlijk niks mee.

Kortom, Goodreads is mijn ideale partner als ik graag met boeken bezig wil zijn. Hij begrijpt me altijd en weet precies wat ik leuk vind. En ook al is hij niet heel monogaam, ik zal toch altijd van hem blijven houden.

Zijn jullie ook zo gek op Goodreads? 

12 gedachten over “Mijn relatie met Goodreads

  1. Sites zoals Goodreads zijn inderdaad superhandig!! Zelf gebruik ik echter Librarything omdat zij grotere niet-Engelse databases gebruiken en dat is voor mij handiger omdat ik ook veel Nederlandse en Japanse boeken heb. Verder heeft Librarything wel ongeveer dezelfde mogelijkheden als Goodreads.

  2. Ik vind Goodreads helemaal geweldig ❤ Toen ik het net ontdekte (dat was 2008 of zo …) moest ik nog heel erg wennen, maar toen las ik ook nog een stuk minder. Nu ik meer lees sinds een vijf jaar of zo kom ik ook meer op Goodreads, en ben ik het een steeds fijnere site gaan vinden .

  3. Ik gebruik Goodreads zo vaak om even te kijken wat iedereen aan het lezen is en of er nog leuke boeken zijn uitgekomen en inderdaad om alles bij te houden. Het is alleen jammer dat ik niet zoveel tijd heb om te kunnen lezen.

  4. Leuk artikel! Zelf ben ik ook helemaal gek van Goodreads, maar het is tegelijkertijd ook een gevaarlijke site/app voor me haha. Want mijn to-read list op goodreads telt al 1500+ boeken ondertussen! Maar ik vind het echt zo leuk om aan’t eind van het jaar als de challenge voorbij is je gelezen stats te zien van dat jaar enz. En ook handig dat je planken kunt aanmaken waar je je eigen boeken van thuis op kunt plaatsen zodra je een boek koopt en scant. Ik kan nu ook in cijfers heel makkelijk bij houden wat op de kasten staat enz. I LUF Goodreads <3!

      1. hihi ja het is echt erg. maar serieus, snuffel eens een half uurtje en je komt in zo’n korte tijd ZOVEEL tegen :O Ik ga wel binnenkort die lijst even flink ‘trimmen’ haha en eruit halen wat ondertussen waarschijnlijk toch niet meer gekocht/gelezen gaat worden

  5. Nee. Ik heb wel een account, maar het is te laat. Ik heb al zo veel gelezen, en zoveel boeken fysiek op mijn planken staan, dat ik dat niet meer kan bijhouden.En ik vind juist de recensies vaak de plank misslaan. Het is ook meer een site voor jonge boekenlezers, en niet voor mij … 😦 Ik is te oud, en ik is te verpest door mijn literaire colleges en werkgroepen.

  6. Ik heb ook een relatie met Goodreads haha! Ik vind het fijn om bij te houden welke boeken ik lees en vooral ook welke boeken mijn vrienden lezen en wat ze er van vinden. En dankzij de recommendations heb ik al zoveel nieuwe pareltjes ontdekt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s