Legend – Marie Lu

Tijdens mijn roadtrip door Kroatië las ik Legend van Marie Lu binnen één dag uit. Het is een klein boekje, wat desondanks toch meer dan driehonderd pagina’s telt. Een politiek kat en muisspel is wat ik verwachtte. En wat ik kreeg, maar dan nog veel meer.

P1150817

Algemene gegevens
Titel: Legend
Auteur: Marie Lu
Uitgeverij: Gottmer
Aantal pagina’s: 320
Genre: Young Adult, Dystopie
Serie: Legend #1

Het verhaal
Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven.

Mijn mening
Het opvallende aan dit dystopische en politieke verhaal, is dat je vanaf het begin een kijkje aan de ‘verkeerde’ kant krijgt. Bij veel dystopische Young Adult verhalen lees je vanuit het perspectief van bijvoorbeeld rebellen (denk aan de Hongerspelen of Divergent), maar bij Legend volg je June, de zus van een hoge militair die haar hele leven niks anders heeft geloofd dan dat de Republiek het beste is wat de Verenigde Staten zich ooit hadden kunnen wensen.

Day daarentegen leeft in de sloppenwijken en ziet juist alles wat wel mis is met het land en zijn bestuurders: steeds maar weer pestepidemieën, kinderen die doodgaan van de honger enzovoorts. Door deze twee verschillende perspectieven krijg je een uniek beeld van de wereld geschetst en dit maakt de world building naar mijn mening erg sterk.

De manier waarop de verhalen van Day en June samenkomen, is gelukkig niet zo cliché en vond ik juist heel interessant. Ook leest het verhaal heerlijk door. Marie Lu schrijft supervlot dus het boek makkelijk wegleggen ging niet echt. Ik had hem dan ook binnen één dag uit. Vooral het einde is echt zinderend spannend en hoewel ik een vaag vermoeden had hoe het ging eindigen, gebeurde er toch iets compleet anders waardoor ik nu enorm benieuwd ben naar het tweede deel. Er zijn namelijk veel open plekken ingevuld, maar ook heel veel vragen opgeroepen!

Legend is een veelbelovend begin van een dystopische serie. Ik ben heel benieuwd geworden naar Wonderkind en heb nog lang geen genoeg van June en Day. Petje af voor Marie Lu, ik geef dit boek vier sterren!

4 sterren

Legend is te koop op bol.com voor het heerlijke prijsje van €5!

Koop bij bol.com

Wat vonden jullie van het eerste deel in deze serie? 

4 gedachten over “Legend – Marie Lu

  1. Ik heb dit boek in het verleden ook echt geweldig! Ik heb de eerste twee delen gelezen, maar ben helaas nooit aan het derde deel toegekomen. Maar door deze recensie ben ik van plan om de serie opnieuw te gaan lezen en eindelijk deel 3 te gaan lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s