Waar ik op let tijdens het lezen van een boek voor een recensie

Het zal vaste lezers niet ontgaan zijn dat er bijna elke week wel één of meerdere recensies op My Pink Fairytale verschijnen. In mijn recensies vertel ik waarom een boek mij wel of niet aansprak, en aan wie ik hem zou aanraden. Ik let echter ook nog op een heleboel andere dingen, en het leek me wel interessant om te vertellen welke dingen dat zijn!

tumblr_mgc561gt3v1s0a4soo1_540

Worldbuilding
Ik vind het heel belangrijk bij boeken of de wereld waarin het verhaal zich afspeelt realistisch is. Hier bedoel ik niet per se mee dat alles echt moet kunnen bestaan, want dan zou ik fantasy boeken niet leuk vinden, en die vind ik juist heerlijk om te lezen. Ik bedoel meer dat ik me een goede voorstelling kan maken bij de desbetreffende wereld, en dat ik mezelf er in zou kunnen zien rondlopen. Als de worldbuilding goed is, heb je al een boel punten gescoord. Als de worldbuilding bij een boek over de ‘echte’ wereld niet goed in elkaar zit, kan dit verhaal veel minder realistisch overkomen dan bijvoorbeeld Harry Potter.

Personages
Een tweede punt waar ik (on)bewust heel erg op let, zijn de personages. De personages moeten levendig zijn en ik moet me met ze kunnen identificeren. Met de levendigheid bedoel ik dat de personen echt zouden kunnen bestaan en dat je ze bij wijze van spreke in de supermarkt tegen zou kunnen komen. De levendigheid verbetert naar mijn mening enorm als je een personage bijvoorbeeld een gek trekje geeft die niemand anders heeft, zodat je diegene herkent. Qua identificatie bedoel ik dat ik de keuzes die de personages maken kan begrijpen. Als een personage het hele boek door domme beslissingen blijft nemen, is het goed mogelijk dat ik er snel klaar mee ben.

Onverwachte gebeurtenissen
Toegegeven: als je veel leest, zie je sommige onverwachte wendingen in een verhaal nou eenmaal sneller aankomen. Vroeger was ik misschien overdonderd geweest van dé plottwist in een bepaald verhaal, maar ik heb in huidige boeken die ik lees nu eenmaal sneller dingen door dan vroeger. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant maakt het me kritisch. Als een boek zoals Hof van Doorns en Rozen of Staalhart me dan compleet weet te hooken en ik de plottwist totáál niet zag aankomen, scoor je bij mij heel veel punten.

Cliché’s
Eigenlijk sluit dit een beetje aan bij het vorige puntje, maar ik kan niet zo goed tegen cliché’s in verhalen. Dit komt gewoon omdat ik al heel veel boeken heb gelezen en in veel van die boeken gebeurt nou eenmaal (ongeveer) hetzelfde. Misschien is het een bepaalde succesformule, maar bij het zoveelste ‘meisje wordt verliefd op jongen, jongen doet afstandelijk, meisje wordt alleen maar meer verliefd, jongen geeft gevoelens toe, problemen, ze gaan uit elkaar, maar toch happy end’ verhaal heb ik het eerlijk gezegd wel gezien.

Dit zijn eigenlijk de grootste dingen waar ik op let als ik een boek lees waar ik later een recensie over schijf. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar ik op let, maar dit gaat onbewuster. Ik kijk bijvoorbeeld ook heel erg naar mijn gevoel en wat mijn intuïtie zegt als ik een boek uit heb, maar daar kan je natuurlijk niet heel duidelijk een stempel op drukken.

Waar letten jullie op als je een boek leest die je wil recenseren?

7 gedachten over “Waar ik op let tijdens het lezen van een boek voor een recensie

  1. Ik recenseer geen boeken, Maar de punten die je hierboven aangeeft zijn voor mij wel dingen om een boek te gaan lezen. Ik heb ook altijd, als de eerste hoofdstukken me al niet weten te pakken, dat het boek dan ook vaak niks voor mij is..

  2. Ik let voor een groot deel op dezelfde punten als jij. Dus onverwachte hoeken geven pluspunten, net zoals een goede worldbuilding en personages. Of een personage uit meer dan één laagje/facade bestaat vind ik ook belangrijk trouwens. En zinsopbouw; het moet een beetje vlot lezen. Niet al te lange, maar zeker niet te korte zinnen (dat leest zo stotterend), de grammatica en zo moet een beetje kloppen, dat idee. Niet teveel bijvoeglijk naamwoorden haha.

  3. De romantiek! Dat vind ik meestal ook wel een belangrijk punt. Is het zwijmelwaardig of niet? Is de driehoeksverhouding goed uitgewerkt, etc 🙂

  4. Worldbuilding staat bij mij helemaal onderaan. Je bent niets met dat als je personages vlak zijn en er geen actie en spanning in je verhaal zit. Dus dat is het minste waar ik op let. Actie, spanning en personages. Als die goed zijn is het oké voor mij. En een goed verhaal, niet het zoveelste waar je het mee kunt vergelijken.

  5. Als het een fantasy, sci-fi of dystopisch boek is let ik op de wereldopbouw. Ik let altijd op de personages. Of ik ze leuk vond, wie mijn favoriet en minst favoriet was. Ook let ik gewoon op het verhaal, of het bijzonder was of juist niet. Ook let ik vaak op diepgang in een verhaal!

    x

  6. Leuk artikel! Ik let vooral heel erg op het gevoel dat ik bij een boek krijg. Als alles klopt, reageer ik erg sterk op gebeurtenissen in het verhaal. Als het niet klopt, raak ik geïrriteerd! Dan ga ik op zoek naar de bron van irritatie 🙂
    Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s