Staalhart – Brandon Sanderson

Toen ik van uitgeverij Q een mailtje kreeg met de vraag of ik het nieuwste boek van Brandon Sanderson wilde recenseren, hoefde ik niet lang na te denken. Het Laatste Rijk van Brandon Sanderson vond ik zo geweldig dat ik het vijf sterren gaf. Staalhart was wel een totaal ander verhaal, dus ik was erg benieuwd of ik die net zo goed vond.

P1150469.JPGIk wil uitgeverij Q hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar!

Algemene gegevens
Titel: Staalhart
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgeverij: Q
Aantal pagina’s: 416
Genre: Scifi, Young Adult
Serie: De Wrekers #1

Het verhaal
Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Mijn mening
Ik vond dat de flaptekst enorm origineel klonk. Superhelden die niet goed, maar slecht zijn? Tof! Ik begon dus met vol goede moed met lezen en zoals ik gewend was van Sanderson, zat de spanning er meteen goed in. Vanaf de eerste tot de laatste bladzijde is het verhaal spannend en er is eigenlijk geen een stuk geweest dat ik dacht ‘dit is saai’.

David en Wrekers zijn eigenlijk het hele boek bezig om een aanslag te plannen en uit te voeren op Staalhart, maar tussendoor gebeuren er nog allerlei andere dingen die het verhaal elke bladzijde boeiend maakte. Je wilt gewoon steeds weten hoe het verder gaat.

Ik vond David een enorm leuk personage om uit te lezen. Hij is heel slim, maar weet dat eigenlijk niet van zichzelf en ziet zichzelf ook helemaal niet zo. Daarnaast is hij ontzettend grappig. Ik moest echt een paar keer grinniken bij zijn gekke vergelijkingen en beeldspraak. Die kenmerken maken de personages zo levend dat ze echt lijken te bestaan. Ook de rest van de Wrekers vond ik eigenlijk stuk voor stuk leuk. Er was geen één personage waar ik me aan ergerde.

Ik had wel een puntje van kritiek, en dat is dat je eigenlijk nul komma nul informatie krijgt over Calamity. Er staat dat ‘Calamity tien jaar geleden aan de hemel is verschenen en daardoor kregen sommigen opeens superkrachten’, maar wat Calamity is en wat het doet wordt eigenlijk nergens echt verteld. Is het een ruimteschip? Zitten er aliens in? Eigenlijk kom je daar niks over te weten. Soms is dat leuk en spannend, maar bij dit boek had ik zoiets: wat heeft Calamity voor toegevoegde waarde?

Zoals ik van Brandon Sanderson gewend was, maar totaal niet zag aankomen deze keer, bevatte dit boek echt zo’n enorme plottwist dat ik echt met open mond zat te lezen. Ik weet niet hoe deze man het voor elkaar krijgt, maar ik denk dat niemand deze plottwist zag aankomen en dat vind ik heerlijk.

Ik kan nu echt al niet meer wachten tot het tweede deel uit deze serie, Vlammenwerper. Ik móet gewoon weten hoe het verhaal verder gaat. Staalhart is in ieder geval een heerlijk boek met veel spanning en onverwachtse gebeurtenissen. Vier sterren!

4 sterren

Staalhart is voor €17,50 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vond jij van Staalhart? 

12 gedachten over “Staalhart – Brandon Sanderson

  1. Wauw, klinkt spannend! Jammer dat de worldbuilding een beetje tegen viel, maar hopelijk komt dat dan in deel 2. Ik ga deze serie eens opzoeken!
    xxx

  2. Brandon Sanderson is ook een van mijn favo’s aan het worden (en ik zou hem niet als YA auteur naar voren schuiven. Dan is Raymond Feist ook een YA auteur, uitgeverij Q.). Ik kom dus ook vast wel aan dit boek toe in het Engels.
    Hoe was het vertaald? Want daar wordt soms zo belabberd me omgegaan dat ik echt geen scifi fantasy meer lees in het Nederlands vertaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s