20 levenslessen in 20 jaar

Vandaag is het 26 juni en dat betekent dat ik jarig ben! Ik ben twintig geworden, dus laat ik mijn tienerjaren officieel achter me. Hoewel ik me eigenlijk al wel twintig ‘voel’, vind ik het toch wel een beetje gek klinken. Ik loop al twintig jaar op deze aardbol rond en heb in die tijd ook best veel geleerd. Vandaag deel ik met jullie twintig levenslessen die ik in twintig jaar heb opgedaan!

Foto 07-07-15 12 30 43.jpg

1. Hou van jezelf
Misschien wel één van de belangrijkste dingen. Het is zo belangrijk om van jezelf te houden. Zoals mijn moeder vroeger altijd tegen me zei: voordat je van anderen kan houden, moet je eerst leren van jezelf te houden.

2. Iedereen is onzeker
Soms lijkt het wel alsof jij de enige bent die onzeker is, maar dit is niet waar! Iedereen heeft wel bepaalde dingen waar hij of zij onzeker over is, maar dit laat niet iedereen merken. Probeer je onzekerheden te verbergen voor anderen en straal!

3. Je hebt geen man/vrouw nodig om gelukkig te zijn
Misschien een beetje tegenstrijdig aangezien ik net weer een relatie heb, maar ik ben wel heel sterk van mening dat je geen man nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik ben drie jaar lang vrijgezel geweest en ben in die drie jaar heel onafhankelijk geworden. Ik heb geleerd dat geluk in jezelf begint en dat jij en jij alleen degene bent die jezelf gelukkig kan maken.

4. Doe waar je gelukkig van wordt
Het leven is een feestje, maar je moet altijd zelf de slingers ophangen. Cliché, maar waar. Als jij doet wat je gelukkig maakt is het leven opeens een stuk leuker en makkelijker.

flowers afbeelding

5. Volg altijd je eigen hart
Jij bent degene die met jezelf moet leven, en daarom is het heel belangrijk dat je doet wat jij wilt. Als je twijfelt, volg dan altijd je eigen hart en intuïtie, ook als de rest van de wereld zegt dat je iets anders moet doen.

6. Je hoeft niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen
Want zoals ik al zei, ben jij degene met wie jij moet leven, en anderen niet. Natuurlijk is het onwijs moeilijk om mensen teleur te stellen, maar als je de situatie om zou draaien zou echt niet iedereen aan jouw verwachtingen proberen te voldoen, dus waarom andersom wel?

7. Droom groot, en werk eraan om deze dromen uit te laten komen
Groot dromen is leuk, maar als je er vervolgens niets mee doet is het opeens een stuk minder leuk. Heb je een grote droom? Probeer deze dan te realiseren! Dat hoeft echt niet binnen een paar dagen, maar blijf er wel mee bezig. Eén van mijn grootste dromen was om in het buitenland te gaan studeren, en hoewel het onwijs veel geregel en gedoe is/was, ga ik nu wel. En dat voelt zó goed.

8. Blijf altijd jezelf
Dit is zo belangrijk. Er zijn al zoveel mensen op de wereld, dus zorg dat je ten alle tijden jezelf blijft. Doe jezelf niet anders voor dan je bent, want dat hou je toch niet vol. Probeer niet iemand te kopiëren tegen wie je op kijkt, want jij bent goed zoals je bent. Niemand is perfect, jij ook niet, en dat maakt de wereld juist zo divers.

colors, family, and firends afbeelding

9. Soms is het niet erg om niet te weten wat je wil
Hoewel ik grote dromen heb en in grote lijnen wel weet wat ik wil met mijn leven, ben ik af en toe ook helemaal het spoor bijster. Wat ga ik bijvoorbeeld na mijn studie doen? Wil ik dan echt voor 45 jaar gaan werken, of wil ik iets anders? Soms is het echter helemaal niet erg om soms even niet te weten wat je wil. Slaap er een nachtje (of meerdere nachtjes) over en dan komt het vast allemaal goed.

10. Werk hard
Haal het meeste uit iedere dag en werk hard voor wat je wil. Alleen op die manier zal het écht heel goed voelen als je eenmaal bereikt waar je zolang naar uitkeek. Iets geeft veel meer voldoening als je er hard voor gewerkt hebt, dan wanneer het zomaar is aan komen waaien. Hard werken wordt beloond, op wat voor manier dan ook.

11. Omring jezelf met positieve mensen die het beste met jou voorhebben
Niks is frustrerender dan demotiverende mensen die negatief in het leven staan. Je hebt mensen om je heen nodig die het beste met jou voorhebben, jou alles gunnen wat je wilt en jou een positieve vibe geven. Negatieve energie is echt heel overbodig.

12. Gun anderen alles, ook als je het zelf niet hebt
Er zijn genoeg mensen in de wereld die anderen dingen misgunnen omdat ze het zelf niet kunnen krijgen. Ik vind dat soort mensen heel moeilijk om mee om te gaan. Waarom zou een ander iets niet verdienen, alleen omdat jij het zelf ook niet hebt? Bah. Laat jezelf niet beïnvloeden door de negativiteit van anderen en gun je medemens al het moois, dan zul je zien dat je het ook terug krijgt.

sky, summer, and sunset afbeelding

13. Wees niet bang om van je af te bijten als dat nodig is
Af en toe komen er situaties waar je van jezelf moet afbijten, omdat iets anders ten koste gaat van jezelf. Laat mensen jou niet onrechtvaardig behandelen en kom voor jezelf op als dat nodig is. Vaak hebben mensen daar alleen maar respect voor. Als je op alles ja en amen zegt word je geleefd in plaats van dat je je eigen keuzes maakt.

14. Doe alles met passie
Mensen die gepassioneerd zijn, zijn wat mij betreft de mooiste mensen. Of je nou passie hebt voor je werk, voor muziek, voor lezen of voor putjesscheppen, als ik zie dat iemand geniet van het gene wat hij/zij doet, heeft diegene bij mij een streepje voor. Wees enthousiast en wees niet bang om je passie over een onderwerp te laten zien aan je medemens. Mensen zullen dat alleen maar waarderen.

15. Blijf niet wachten, maar zoek het op
Het komt zelden voor dat jouw droombaan opeens komt aanwaaien. Natuurlijk gebeurt het wel eens, maar meestal hebben degene met de mooiste banen en kansen er heel hard voor gewerkt en hebben zelf de kansen opgezocht. Zo stuurde ik laatst een solliciteatiebrief naar RTL Nieuws omdat ze stagaires zochten in New-York. Natuurlijk is de kans klein dat ik uitgekozen word, maar ik heb het wel geprobeerd en niet afgewacht. Als ik niet had gesolliciteerd, had ik mezelf waarschijnlijk blijven afvragen: wat als… En dat wil ik absoluut niet in mijn leven.

16. Ieder huisje heeft zijn kruisje
Zoals sommige zeggen: het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar niets is minder waar, want iedereen heeft dingen meegemaakt en alles lijkt bij een ander mooier. Zo dacht het hele dorp altijd dat wij thuis een perfect gezinnetje waren, maar niets bleek minder waar toen mijn ouders gingen scheiden. Mensen tonen hun zwaktes niet snel, maar iedereen heeft wel bepaalde dingen die hij voor anderen verborgen houdt of in ieder geval niet aan de grote klok hangt.

fruit, food, and raspberry afbeelding

17. Wees aardig voor iedereen, ook al zijn sommigen niet aardig voor jou
Geef iedereen altijd een glimlach en wees aardig tegen diegene, ook al zijn ze misschien chagrijnig tegen jou. Doe dit niet zozeer voor die ander, maar meer voor jezelf. Want jij voelt je veel beter door vriendelijk tegen iemand te doen, dan door diegene een snauw terug te geven. En daarnaast zul je zien dat mensen ook aardig voor jou gaan doen als je hen ook met respect behandelt. Zo had ik laatst een hele chagrijnige vrouw in het cafeetje waar ik werk, die met een lang gezicht de koffie aannam die ik voor haar maakte. Ik schonk haar echter een glimlach en toen ze wegging kwam ze naar me toe om te vertellen dat ze de koffie heel lekker vond en dat mijn vrolijkheid haar goed deed. En daar krijg ik zelf dan ook weer een goed gevoel van!

18. Geniet van de kleine dingen
Het zonnetje dat lekker schijnt, babyeendjes die in de sloot zwemmen of een vriendelijke meneer die naar de glimlacht als je langsfietst: probeer het geluk te zoeken in de kleine dingen in het leven. Dit maakt het leven zoveel mooier! Ik kan ontzettend gelukkig worden van kleine dingen en als het even tegenzit kan het enorm helpen om toch kleine dingen te zoeken die wél leuk zijn aan je dag.

19. Haal zoveel mogelijk uit elke dag
Want het kan elk moment voorbij zijn. Probeer elke dag in bed te stappen met een tevreden gevoel over wat je die dag gedaan en bereikt hebt.

20. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd
Want lachen is leuk en ontzettend belangrijk, en het maakt je vrolijk.

Dit zijn twintig dingen die ik in de afgelopen twintig jaar dat ik op deze aardbol rondloop geleerd heb. Ik ben heel benieuwd wat de komende jaren als twintiger mij gaan brengen, en of ik dan nóg wijzer wordt dan dat ik al ben 😉 (grapje).

Vanmiddag verschijnt er trouwens nog een leuke winactie op mijn blog, want wie jarig is trakteert! Kom dus zeker even terug om 15:00. ❤

 

 

21 gedachten over “20 levenslessen in 20 jaar

 1. Wat een mooie levenslessen heb je nu al opgedaan 🙂 Gefeliciteerd met je verjaardag!

  Even over een hele andere boeg: op je eerste foto, de vrouw die links van de box zit, lijkt serieus veel op de tante van mijn ex :O (Zo’n ontzettend lieve vrouw is dat!) dat ik echt een paar keer zat te kijken van ‘huh?’ Als die foto van jou is zal ze het waarschijnlijk niet zijn, maar grappig vond ik het dan weer wel.

 2. Gefeliciteerd! Dat je nog vele boeken krijgt op je verjaardag (ook op andere dagen 😉 ) !!!!!! Zoveel mooie levenslessen. Maak er een leuke dag van 😀

 3. Fijne verjaardag 🙂 Komt helemaal goed als je nog niet weet wat je wilt, trouwens. En… aanvulling op je lesje dat je vooral je eigen hart moet volgen: soms moet je ook durven aannemen als iemand je een duwtje in de juiste richting geeft, ook als je denkt dat daar je hart niet ligt. Maar dat moet dan wel een heel speciaal iemand zijn, die jou beter kent dan jezelf.
  En JUIST als je net weer een relatie hebt is het belangrijk om te beseffen dat iemand anders je niet gelukkig kan maken, als je je zelf niet gelukkig maakt. 🙂 maar dat zeg je eigenlijk ook al.
  Volgens haar weer twitig worden mag trouwens. HIerna hef je nooit meer een jaar bij je leeftijd te tellen als je dat niet wilt. Ik ben ook al járen 22.

 4. Gefeliciteerd met je verjaardag!! Hopelijk heb je een fijne dag gehad 🙂
  En wat een fijne levenslessen heb je al op kunnen doen!
  Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s