De IJzeren Engel – Cassandra Clare

Dinsdagnacht sloeg ik met een zucht De IJzeren Engel dicht, nog compleet in verbazing en verrukking door dit geweldige boek. Het is lang geleden dat ik zó in greep werd gehouden door een boek. De IJzeren Engel is echt zo’n boek die je extra doet realiseren hoe heerlijk lezen kan zijn.

P1150470.JPG

 

Algemene gegevens
Titel: De IJzeren Engel
Auteur: Cassandra Clare
Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 464
Genre: Young Adult, Romantiek, Spanning
Serie: De Helse Creaties #1

Het verhaal
Magie is gevaarlijk – maar liefde is nog gevaarlijker…

In 1878 reist de zestienjarige Tessa Gray van New York naar Londen in de hoop haar vermiste broer terug te vinden. Er wacht haar niet veel goeds: in de onderwereld van Londen bevolken vampiers, heksen en andere bovennatuurlijke wezens de straten. Alleen de schaduwjagers – vastberaden de wereld te ontdoen van alle demonen – brengen wat orde in de chaos.

Tessa blijkt over een zeldzame gave te beschikken: het vermogen om te transformeren. En in de duistere wereld waarin ze terecht is gekomen, is
dat bepaald geen zegen – ze wordt van alle kanten belaagd door figuren
die zich haar gave willen toe-eigenen.

Alleen en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de schaduwjagers. Zij kunnen haar helpen haar broer te vinden, als zij belooft haar krachten voor hen in te zetten. Ze raakt bevriend met de twee schaduwjagers Will en Jem – die ieder totaal verschillend zijn. Al snel realiseert Tessa zich dat ze in een dodelijk web verstrikt zit waarin haar liefde voor haar broer en haar twee vrienden weleens gevaarlijker zou kunnen zijn dan welke andere bedreiging dan ook. Ze zal moeten kiezen.

De IJzeren Engel is het eerste deel van de onweerstaanbaar spannende fantasytrilogie De Helse Creaties die voorafgaat aan de Kronieken van de Onderwereld.

Mijn mening
Ik had hele hoge verwachtingen van De IJzeren Engel, omdat ie-de-reen die hem heeft gelezen er laaiend enthousiast over leek te zijn. Daarom vond ik het wel een beetje eng om aan het boek te beginnen, want wat als ik het helemaal niets vond?

Laat ik jullie maar meteen geruststellen, want ik vond de IJzeren Engel net zo geweldig als de meerderheid van de recensies die ik heb gelezen. Ik kon het boek écht niet wegleggen en het is een hele tijd geleden dat ik zo in beslag werd genomen door een boek.

Dat ik mezelf zo snel kon verliezen in het boek, kwam grotendeels doordat Cassandra Clare het Londen van de negentiende eeuw zo ontzettend goed in beeld heeft gebracht. De sfeer van die tijd is heel goed neergezet en alles lijkt te kloppen: de kleding, de gebouwen, het gedrag van bepaalde mensen en nog een heleboel andere dingen.

“There’s plenty of sense in nonsense sometimes, if you wish to look for it.”

Het verhaal gaat over Tessa Gray, een zestienjarig meisje die vanuit New York naar Londen komt om bij haar broer in te trekken die in Londen werkt. Maar alles loopt helemaal anders als ze gevangengenomen wordt door de Donkere Zusters en gedwongen wordt een gave te trainen waarvan ze niet wist dat ze hem had. Tessa kan namelijk transformeren tot andere personen zolang ze maar een voorwerp van diegene aanraakt. Hierdoor komt ze later ook in aanraking met de schaduwjagers, en dan begint het verhaal pas echt.

Tessa is echt een heerlijk personage om uit te lezen. De karakterontwikkeling van Tessa in dit eerste deel van de serie vind ik ook al heel sterk neergezet. In het begin van het boek merk je dat Tessa, door de tijd waarin ze leeft, een heel duidelijk beeld heeft van de maatschappelijke verhoudingen in de samenleving. Zo vindt ze het bijvoorbeeld raar dat een vrouw ook een schaduwjager kan zijn en kan vechten, en staat ze verstelt als een bediende tegen een schaduwjager in gaat. In het Instituut worden deze vooroordelen echter allemaal overhoop gehaald en leert Tessa dat vrouwen ook best sterk en slim kunnen zijn, en dat ze niet altijd afhankelijk van mannen hoeven te zijn. Dit vond ik zo tof gedaan in het boek en ik heb echt een paar keer van binnen gejuicht als er vrouwen voor zichzelf opkwamen of dergelijke. Ook is Tessa een echte boekenwurm en quote ze vaak zinnen uit boeken. Dit vond ik ook echt heel leuk gedaan, want natuurlijk zijn de meeste mensen die boeken lezen zelf ook boekenwormen, en daardoor kunnen we ons allemaal snel met Tessa identificeren denk ik.

“One must always be careful of books,” said Tessa, “and what is inside them, for words have the power to change us.”

Daarnaast leest het verhaal ook ontzettend snel weg. Cassandra Clare heeft gewoon zo’n fijne schrijfstijl waardoor je door de pagina’s heen vliegt en eigenlijk helemaal geen besef hebt dat je aan het lezen bent. De spanning zit meteen goed in het verhaal en er zijn heel veel open plekken waarvan je zo graag wil weten hoe het in elkaar zit, dat je wel door móét lezen.

En dan heb je nog Jem en Will, de twee schaduwjagers die in het Instituut woonde. Ik had van tevoren gehoord dat je als een blok zou vallen voor deze twee jongens, en dat is gedeeltelijk waar. Op dit moment ben ik absoluut ‘team’ Jem, in tegenstelling tot vele anderen volgens mij. Jem is gewoon zo lief, beheerst maar toch heel intrigerend, maar tegelijkertijd ook sterk. Will is daarentegen een beetje zoals Jace uit de Kronieken van de Onderwereld: arrogant, sarcastisch maar wel heel intens. Als ik zou moeten kiezen zou ik sowieso voor Jem gaan op dit moment, maar ik heb nog twee boeken te lezen dus misschien wordt dat allemaal wel helemaal overhoop gehaald. Will kon ik op sommige momenten echt wel een klap voor zijn hoofd verkopen, maar volgens mij had Tessa daar ook vaak last van.

Net toen ik dacht dat ik alles op een rijtje had en dat ik wist hoe het verhaal in elkaar zat, kwam er een enorme plottwist in het verhaal die ik totáál niet zag aankomen. Ik was in shock! Echt onwijs goed bedacht en ik denk dat veel mensen deze plottwist niet aan zullen zien komen. Dat was ook een beetje aan het einde van het boek, dus toen kon ik natuurlijk niet meer stoppen met lezen tot het boek uit was.

Al met al is De IJzeren Engel een geweldig begin van een trilogie vol spanning, liefde en mysteries die ontrafeld moeten worden. Ik kon in ieder geval geen genoeg van het boek krijgen en ben bijna meteen in het tweede deel begonnen, waarvan ik heel benieuwd ben wat het me gaat brengen. Ik kan eigenlijk geen minpunten bedenken over dit boek, behalve dat hij veel te snel uit was. Ik kan dus ook niets anders dan dit heerlijke boek vijf sterren geven!

5 sterren

De IJzeren Engel is voor €22,95 te koop op bol.com

Koop bij bol.com

Wat vind jij van de Helse Creaties? 

4 gedachten over “De IJzeren Engel – Cassandra Clare

  1. Ik heb tot nu toe alle boeken van Cassandra Clare over de Shadowhunters gelezen en ik vind ze stuk voor stuk geweldig. Wat kan die vrouw geweldig schrijven! Ik vind vooral de verhaallijn van Jem erg spannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s